NavMenu

Doživi Teslu na mobilnom telefonu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.02.2017. 16:46
Komentari
Podeli
Prva muzejska izložba u virtuelnoj realnosti posvećena Nikoli Tesli, od sada je dostupna i na mobilnoj aplikaciji, na srpskom i engleskom jeziku, kao i putem sajtova www.doziviteslu.com, odnosno www.nikolateslaexperience.com, saopštila je Direct Media. Aplikacija je kreirana za mobilne i VR uređaje i, kao takva, u potpunosti sledi Teslinu viziju u kojoj prostorna i vremenska distanca gube značaj.

Saradnjom kompanija Direct Media i Digital Mind napravljen je iskorak u korišćenju tehnologije u edukativne svrhe i kreirana je prva virtuelna muzejska postavka ove vrste u svetu. Ideju Vitomira Jevremovića, da se uz pomoć savremene tehnologije oživi najveći naučnik svih vremena, Direct Media je prepoznala i donirala izložbu Muzeju Nikole Tesle u godini proslave 15 godina uspešnog poslovanja kompanije i 160 godina od rođenja naučnika.

- Putem mobilne aplikacije Doživi Teslu želimo da približimo jedinstveno iskustvo interakcije sa Teslom svim njegovim poštovaocima iz celog sveta koji nisu u prilici da posete muzej. Moderne tehnologije danas umetnost i nauku čine dostupnijima nego ikada i na ovaj način želimo da podsetimo da je deo Tesline doktrine bila upotreba tehnologija za dobrobit celog društva - kaže Jovan Stojanović, direktor Direct Media.

Lansiranjem mobilne aplikacije koja se može skinuti preko Google Play ili Apple App Store, izložba Doživi Teslu u vrituelnoj realnosti biće dostupna svima na HTC VIVE ili Oculus Rift uređajima, kao i vlasnicima VR-sposobnog telefona ili Gear VR.

- Mi smo kao tim znali sa čime se susrećemo, ali neko ko nikada nije iskusio virtuelnu realnost nema način da zamisli kako će izgledati kada vam se Nikola Tesla lično obrati. Sticaj srećnih okolnosti je to da je tehnologija za VR stasala baš u godini kada se obeležavala 160. godišnjica od Teslinog rođenja i da nam se pružila ta neverovatna prilika da baš sada uradimo jedan od prvih VR muzeja na svetu - izjavio je Vitomir Jevremović, autor izložbene postavke i direktor Digital Minda.

Kako izgleda stajati pored Tesle u njegovoj hidrocentrali na Nijagarinim vodopadima, asistirati mu u Colorado springsu ili na platfotmi tornja na Long Islandu, kakva je bila Teslina soba u čuvenom hotelu New Yorker, a kakva njegova vizija budućnosti? Ovi prizori su deo izložbe u virtuelnoj realnosti, koja se može doživeti u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, a od danas i putem mobilne aplikacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

21.04.2024.  |  Vesti

Sporazum sa MMF-om biće produžen na još najmanje dve godine

21.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.