NavMenu

Sto srpskih filmova proglašeno za kulturno dobro od velikog značaja

Izvor: Tanjug Petak, 30.12.2016. 10:56
Komentari
Podeli
(Foto: chevu/shutterstock.com)
Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, proglasila 100 srpskih filmova za kulturno dobro od velikog značaja. Na osnovu glasanja kritičara, analitičara, teoretičara i profesora filma odabrana su 102 najbolja domaća ostvarenja, snimljena u periodu od 1911. i prvog srpskog igranog filma "Karađorđe", pa do kraja 1999. godine, pri čemu "S verom u Boga" i "Nevinost bez zaštite" već imaju status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Na prvom mestu našao se film "Ko to tamo peva", slede "Skupljači perja", "Tri", "Kad budem mrtav i beo", "WR - Misterije organizma", "Buđenje pacova", "Maratonci trče počasni krug", "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT", "Marš na Drinu" i "Podzemlje" (Underground).

Među odabranim ostvarenjima su i "Jutro", "Otac na službenom putu", "Lepa sela lepo gore", "Nacionalna klasa", "Balkanski špijun", "Mlad i zdrav kao ruža", "Karađorđe", "Specijalno vaspitanje", "Davitelj protiv davitelja", "Virdžina", "Varljivo leto '68", "Rane", "Mi nismo anđeli", "Bitka na Neretvi", "Bure baruta", "Salaš u malom ritu", "Tito i ja", "Balkan ekspres".

Tu su i "Ljubav i moda", "Jagode u grlu", "U raljama života", "Seobe", "Pop Ćira i po Spira", "Crna mačka, beli mačor", "Užička Republika", "Nož", "Pas koji je voleo vozove" i drugi.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić podsetio je da su tokom čitave istorije domaćeg filma, samo četiri filma proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja - "S verom u Boga", "Nevinost bez zaštite", "Grešnica bez greha" i "Rudareva sreća".

Među njima nije "Karađorđe (Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa)" pošto je kasnije pronađen, zbog čega će Kinoteka, kako je rekao Pantelić, predložiti da bude proglašen za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Pantelić je naglasio da treba hitno pristupiti restauraciji filmova proglašenih za kulturno dobro od velikog značaja i da Kinoteka mora da nastavi sa traganjem za filmskom građom i materijalima za koje se zna da su snimljeni, a koji se vode kao nestali.

To se, prema njegovim rečima, odnosi i na negative nekih od najznačajnijih ostvarenja srpskih reditelja, pre svega Aleksandra Saše Petrovića - "Majstor i margarita", "Grupni portret s damom", "Biće skoro propast sveta".

Kompletnu listu pogledajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.