Izvor: eKapija | Ponedeljak, 28.11.2016.| 12:31

Fotografija iz Srbije najlepša na svetu

Najlepša svetska fotografija prirode - Stopića pećina
Fotografija Čedomira Žarkovića koja prikazuje bigrene kade Stopića pećine proglašena je najlepšom svetskom slobodnom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra za 2016. godinu, na međunarodnom foto-konkursu Vikimedije "Viki voli Zemlju" (Wiki Loves Earth). Srbija se našla i na 15. mestu, sa fotografijom kanjona Rače Vladimira Mijailovića.

Devet članova internacionalnog žirija biralo je najlepše od 270 fotografija koje su pobedile u 26 zemalja i na UNESCO projektu - UNESCO Biosphere reserves.

U jakoj konkurenciji fotografija Čedomira Žarkovića izabrana je za najlepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra sa objašnjenjem da, pored atraktivnosti i dinamičnosti, ima izuzetnu enciklopedijsku vrednost. Pobednik će biti nagrađen putem u Montreal, na Vikimedijinu najveću konferenciju Vikimanija (Wikimania) koja će biti održana od 9. do 13. avgusta 2017. godine.

– Na konkursu u Srbiji ova fotografija je dobila pohvalu, ali nisam očekivao da će na svetskom nivou ući u uži izbor, a posebno da će izbiti na prvo mesto. S obzirom na to da se fotografijom bavim iz hobija i da je ovo prvi foto konkurs na koji sam se prijavio, ovo je veliki uspeh i velika nagrada za mene. Zahvaljujem se Zadužbini Vikimedija i žiriju koji je odabrao fotografije - rekao je pobednik svetskog takmičenja Čedomir Žarković iz Beograda.

Predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković izrazio je veliko zadovoljstvo ovom pobedom i, posebno, ocenom žirija o enciklopedijskoj vrednosti fotografije.

Kanjon Rače
– Nakon tri godine realizacije ovog foto-konkursa u Srbiji i skoro 4.000 slobodnih fotografija koje smo prikupili, ovu pobedu smatramo priznanjem za aktivnosti sakupljanja slobodnog sadržaja za najveću svetsku enciklopediju. Ovo je vrlo lep poklon za 11. rođendan Vikimedije Srbije koji upravo obeležavamo - istakao je Maljković.

Projekat "Viki voli Zemlju" započela je Vikipedija na ukrajinskom jeziku 2013. godine, da bi se vrlo brzo proširio na ostale zemlje sveta gde postoje ogranci Zadužbine Vikimedija. Cilj projekta je, s jedne strane, fotografisati pod slobodnom licencom što više prirodnih spomenika, a sa druge strane doprineti povećanju javne svesti o očuvanju prirode.

U Srbiji se nagradno takmičenje organizuje od 2014. godine, ali je ove godine oboren rekord prikupljanjem skoro 2.000 fotografija. Konkurs se realizuje u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Turističkom organizacijom Srbije.

Svečano uručenje plakete pobedniku biće održano u sredu, 30. novembra, u prostorijama Turističke organizacije Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.