NavMenu

Davor Štefanek, rvač - Prvo olimpijsko zlato u Riju

Izvor: eKapija Sreda, 17.08.2016. 13:34
Komentari
Podeli
Davor Štefanek (Foto: YouTube/screenshot)Davor Štefanek
Srpski rvač Davor Štefanek osvojio je zlatnu medalju u kategoriji do 66 kilograma grčko-rimskim stilom na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. On je u finalu pobedio Migrana Arutunjana iz Jermenije i tako doneo prvu medalju Srbiji u Riju.

Davor Štefanek rođen je 12. septembra 1985. godine u Subotici. Karijeru je počeo u rodnom gradu, a vrlo brzo su ga primetili stručnjaci predviđajući me zlatnu karijeru. Bio je član Spartaka, potom Proletera iz Zrenjanina, a onda se vratio u Spartak. Borio se i za Partizan u Kupu evropskih šampiona, kada je osvojio najjače klupsko takmičenje na Starom kontinentu i proglašen za najboljeg takmičara.

Učesnik je Olimpijskih igara u Atini 2004. i Pekingu, 2008. godine, dok u Londonu nije nastupao. Prvi je srpski rvač koji se kvalifikovao za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, osvajanjem bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Las Vegasu 2015.

Medalju sa Olimpijskih igara dodaće prebogatoj riznici odličja i trofeja osvojenih do sada u kategorijama 60 i 66 kilograma. Naime, osvajač je zlatne medalje na Svetskom juniorskom prvenstvu 2005. u Litvaniji i na Mediteranskim igrama 2009. godine u Peskari. Kao junior je bio drugi na seniorskom Evropskom prvenstvu 2004. u Švedskoj i Gran-priju Mađarske 2009.

Proglašen je i za sportistu godine Grada Subotice u kategoriji seniora 2008. godine, kada je osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu. Zlato sa šampionata sveta donelo mu je titulu najboljeg sportiste Srbije za 2014. godinu.

Bronzom se okitio i 2012. na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Na Svetskom prvenstvu 2014. osvojio je zlatnu medalju, prvo odličje na Svetskim prvenstvima za našu zemlju od 2007. i prvu zlatnu od 1981. U Las Vegasu je bio treći.

Davor ne voli sebe da opisuje, ali smatra da je normalna i prizemna osoba sa dobrom dušom. Kao manu izdvaja to što ima kratak fitilj, zbog čega ne prećutkuje stvari koje mu se ne sviđaju.

– Najveća podrška su mi oduvek bili roditelji i rođeni brat. Oni su me dočekali i kada sam ispao u prvom kolu i kada sam bio prvak sveta. Za njih sam uvek šampion i trudili su se da to zaista i postanem – rekao je jednom prilikom Štefanek i poručio da planira da se bavi rvanjem do 2018. godine.

- Posle toga ću se posvetiti trenerskom poslu i učiti mališane kako da postanu šampioni - naveo je novi olimpijski šampion.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.