NavMenu

NASA planira da uzgaja krompir na Marsu

Izvor: Tanjug Četvrtak, 21.01.2016. 10:25
Komentari
Podeli
Američka svemirska agencija NASA istražuje površinu Marsa gde namerava da u skorijoj budućnosti nastani ljude. Ovi prvi kolonisti će morati nečim da se hrane, a idealna namirnica za uzgajanje u vanzemaljskim uslovima je, po mišljenju naučnika - krompir.

Peruanski Centar za uzgoj krompira i NASA trenutno istražuju koja među 4.500 sorti ove biljke koja se proizvodi u Peruu najpogodnija za uzgajanje na crvenoj planeti.

Naučnici će u laboratoriji reprodukovati atmosferske uslove na Marsu koristeći zemlju iz peruanske pustinje Pampas de la Hoja, koja ima gotovo identična svojstva kao i ona na crvenoj planeti.

Veći nivo ugljen dioksida će pogodovati usevima, koji će davati dva do četiri puta veći prinos nego na normlanim, zemaljskim njivama. Ugljen dioksid čini skoro 95% marsovske atmosfere, navodi se u saopštenju CIP-a.

Ukoliko eksperiment uspe, NASA će na Marsu, ali i na drugim planetama, jednog dana graditi kupole za uzgoj krompira, baš kao u filmu "Marsovac" Ridlija Skota, u kom glavni junak, kog tumači Met Dejmon, otkriva način kako da na crvenoj planeti gaji ovu biljku bogatu vitaminom C, gvožđem i cinkom.
Firme:
NASA SAD NASA SAD
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.