Izvor: EVROPA | Utorak, 17.04.2007.| 16:31

Miloš Mijalković, džudista - Medalja posle 10 godina

Beogradska arena je proteklog vikenda bila poprište gladijatorskih borbi za odlazak na Olimpijadu 2011. godine.

U najvećoj hali na Balkanu održano je seniorsko prvenstvo Evrope u džudou, na kojem je učestvovalo preko 650 takmičara iz 47 zemalja Starog kontinenta, a predstavnik Srbije u kategoriji do 66 kilograma Miloš Mijalković osvojio je već deceniju očekivanu medalju – srebro.

Osim što je Beograd bio domaćin najvećeg džudo takmičenja za ovu godinu, šampionat je bio od izuzetnog značaja i zbog toga što je to bio prvi kvalifikacioni turnir za igre u Pekingu, a za žestoke borbe u Areni pobrinula se Međunarodna svetska džudo federacija, koja je smanjila kvotu za evropske takmičare, što znači da će u Pekingu u svakoj kategoriji moći da nastupi najviše po devet predstavnika.

Džudo je u evropskim zemljama vrlo razvijen i zbog velike konkurencije nijedna zemlja nije apsolutni favorit.

Dano Pantić, selektor muške džudo reprezentacije, prezadovoljan je postignutim rezultatom jer, prema njegovim rečima, Srbija nije zemlja koja može da obeća da će na velikim takmičenjima uzeti medalju.

– Za prethodnih dvadeset godina osvojili smo samo tri medalje, i konačno posle deceniju – srebro.

Miloš Mijalković je takmičar koji je tom cilju bio najviše posvećen u ovom momentu; bukvalno je živeo za tu medalju – naglasio je Pantić, ističući da je ovaj reprezentativac i ranije imao dobre rezultate na Mediteranskim igrama, studentskim prvenstvima i Univerzijadi.

Trenutni vicešampion Evrope u kategoriji do 66 kilograma, Miloš Mijalković za Evropu govori o svom velikom uspehu na proteklom šampionatu.

Ovo je za mene najveći uspeh dosad. Dugo sam čekao ovu medalju. Dva puta sam bio blizu tog rezultata, ali sam na velikim takmičenjima uvek gubio od predstavnika Francuske, koji su mi sve do ovog prvenstva bili najteži protivnici.

Konačno sam se revanširao, i to ubedljivo, jer sam Francuza pobedio iponom, a to se smatra maksimalnim poenom u jednom meču – s velikim uzbuđenjem objasnio je Mijalković dolazak do finala EP.

Prema njegovim rečima, najteži protivnici na šampionatu bili su mu Španac Penas Oskar i Francuz Benjamin Darbelet, koje je pobedio, ali i Gruzijac Kedelashvili Zaza, aktuelni prvak Evrope, od koga je izgubio u finalu.

Mnogi ocenjuju da je Mijalković bio mnogo dominantniji u finalu od svog protivnika i da je zaslužio zlato, pa ga već nazivaju i „pobednikom koji je izgubio“.

Moj cilj nije bio samo ulazak u finale, što sam i pokazao, jer sam u toku meča bio mnogo aktivniji od protivnika i imao sam inicijativu, ali odluke sudija se poštuju i regularan tok takmičenja završen je nerešeno. Kasnije se išlo do zlatnog boda, gde prvi osvojeni poen, kakav god bio, odlučuje pobednika.

Obojica smo želeli da što pre poentiramo i Gruzijac je imao više sreće, ali to ne umanjuje moj uspeh jer ova medalja sija zlatnim sjajem – naglasio je Mijalković, poznat i po tome da vešto kombinuje tehnike u zavisnosti od toga ko mu je suparnik.

Svako ima neki svoj stil, a ja pokušavam da svoj stil borbe i tehniku nametnem kao dominantnu. Zna se da je moja prednost tehnika i borba na parteru. To mi je glavno oružje. Usavršavao sam se i u Japanu. Kod nekih uspeva, a kod drugih ne. Leži mi ta vrsta borbe, a i sviđa mi se, mada je u 50 odsto slučajeva uspeh ako se odbranite od protivnikovog stila borbe – rekao je Mijalković.

Džudo je sport kojim se bave gotovo svi članovi porodice Mijalković, Milošev otac, stric i sva braća, pa se može reći da je to porodična tradicija koju je nastavio ovaj reprezentativac Srbije.

Porodica mi pruža veliku podršku jer svi znaju koliko za džudo treba odricanja. Otac mi je bio prvi trener i šampion u svoje vreme, a brat Marko takođe ostvaruje uspehe. Imam sreću da mi stric i drugi brat žive u Japanu i bave se džudom. To svakako koristim i često odlazim u zemlju u kojoj je džudo ponikao i usavršavam tehniku i razmenjujem iskustva s drugim takmičarima – naglasio je Mijalković ističući da je ovo bio tek prvi korak za ostvarivanje norme za Olimpijske igre u Pekingu 2011. godine.

Sledeće veliko takmičenje za koje se priprema je SP u Rio de Ženeiru, gde će se uzimati direktna norma, što znači da će prvih pet džudista moći direktno da se kvalifikuje za Peking, a to je i sledeći Milošev cilj.

POZNATE LIČNOSTI I DžUDO
Pored tradicionalne popularnosti ovog sporta u Japanu i Koreji, džudo je veoma popularan u Rusiji, Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj, Iranu, Kanadi, Kubi, zemljama koje tradicionalno već decenijama imaju najbolje svetske džudiste.

Takođe je veoma popularan i u afričkim zemljama, i čak 53 zemlje ovog kontinenta su članice Svetske džudo federacije.

Poznate ličnosti koje su bile zaljubljenici u džudo su Teodor Ruzvelt, predsednik SAD, Jaser Arafat, ser Artur Konan Dojl, glumac Džejms Kegni, velika zvezda crno-belih filmova koji je čak imao crni pojas.

Zatim Piter Selers, koji je vežbao džudo zbog Pink Pantera i imao svoj džudo klub u Londonu. Dva najpoznatija Džejmsa Bonda – Rodžer Mur i Šon Koneri – takođe su trenirali džudo.

Prelepa manekenka i glumica Leticija Kasta stigla je do braon pojasa, a jedan od najboljih fudbalera sveta Zinedin Zidan je kao dečak paralelno trenirao i fudbal i džudo. Jedan je od najredovnijih gledalaca velikih džudo takmičenja, indijski nobelovac Rabindranat Tagore, napisao je poemu posvećenu džudou, želeći da se, prema sopstvenim rečima, kako najbolje zna, oduži prelepoj filozofiji ovog sporta, iz kojeg je mnogo naučio.

Opšte je poznata činjenica da je i aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin vrhunski džudo majstor. On je 2005. godine izabran i za počasnog predsednika Evropske džudo federacije.postamble();

Biografija
· Rođen je 8. marta 1978. godine u Beogradu

· Završio je Višu poslovnu školu u Beogradu

· Džudo trenira od 7. godine. Prošao je sve uzrasne kategorije, u kojima je uvek bio prvak države. Kroz seniorsku selekciju osvojio je sedam titula

· Ponikao je u DžK Novi Beograd, gde mu je trener bio otac Milan Mijalković

· Danas je član DžK Partizan i trenira ga Miloš Stanković

· Najveći uspesi:
2001. Univerzijada – bronza;
2001. EP – peto mesto;
2001. Mediteranske igre – srebro;
2002. Svetski studentski šampion;
2003. SP – peto mesto;
2005. Mediteranske igre – zlato;
2007. EP – srebro

poziv na pretplatu na nedeljnik

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.