NavMenu

Za sat i 23.000 EUR - Ne jenjava prodaja skupocene robe u Srbiji, ekskluzivni artikli najtraženiji

Izvor: eKapija Utorak, 19.09.2017. 13:00
Komentari
Podeli
(Foto: posteriori/shutterstock.com)
Luksuzna roba u Srbiji, po svemu sudeći, imuna je na krizu. Dok veći deo zemlje sastavlja "kraj sa krajem", trgovci potvrđuju da ni broj onih koji šopinguju skupoceno nije zanemarljiv.

Situacija u Srbiji deo je svetskog trenda - u svetu se u 2017. očekuje rast prodaje luksuznih proizvoda do 259 mlrd EUR (rast od 2-4%), dok se potom predviđa rast od oko 3-4% godišnje do 2020, kada bi trebalo da dostigne vrednost od 290 mlrd EUR, pokazuje nedavno istraživanje kompanije Bain.

Šta je pak skupocena roba u Srbiji?

U jednoj beogradskoj kompaniji, koja je uvoznik i distributer poznatih svetskih luksuznih brendova satova, telefona, pisaćeg pribora i modnih dodataka ( TAG Heuer watches & phones, Movado, Victorinox SA, Luminox, Mondaine, Bogner...) kažu da je, da biste kupili nešto iz ovakvog asortimana, potrebno da imate rešene sve druge egzistencijalne stvari.

- Većina sebi može u nekom trenutku da priušti sat od 20.000 dinara, ali od 3.000, 5.000 ili 20.000 EUR teško.

Naši sagovornici navode da ovakvih kupaca ipak ima - i to dovoljno. Uglavnom su to poslovni ljudi i stranci koji žive u Srbiji. Stagancije u prodaji nema, a iz godine u godinu posao ide sve bolje. Najskuplji sat koji su do sada prodali vredeo je više od 23.000 EUR. To, međutim, sasvim sigurno nije i najskuplji sat na srpskom tržištu.

Ne štedi se ni na putovanjima. U turističkoj agenciji Travel Boutique, koja se bavi organizacijom individualnih putovanja na ekskluzivne destinacije, kažu da interesovanje za luksuzna putovanja raste u svim zemljama regiona.

Osim klijenata koji su iskusni, dobro znaju šta žele i koju uslugu od aviokompanija i hotelskog smeštaja očekuju, u poslednjih nekoliko godina došlo je i do zaokreta u shvatanju "luksuza", kaže za naš portal direktorka ove agencije Ana Petrović.

"Stari" i "novi" luksuz

Mlađe generacije, objašnjava naša sagovornica, žele nešto drugačije, ono što još niko od njihovih prijatelja i pratilaca sa društvenih mreža nije video, niti doživeo. Ekskluzivnost je ono što se danas više traži, za razliku od starog shvatanja luksuza.

(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
- Luksuzna putovanja više ne znače "skupe stvari", već ekskluzivne stvari i personalizovanu uslugu. Svako želi da vidi ono što drugi ne mogu, da proba hranu koja skoro nikome nije dostupna, da zabeleži trenutak u nekom hramu u koji skoro niko ne može da uđe. Ekskluzivnost se plaća više nego "fancy" hotel i avionska karta u biznis klasi - kaže Petrović, navodeći kao neke od posebnih zahteva ture helikopterom, sky diving, ronjenje sa kitovima, individualne programe joge, meditacije, ličnog batlera...

Cena većine luksuznih aranžmana koje ova agencija radi kreće se oko 15.000 EUR za dve osobe, a najskuplji prodat aranžman do sada koštao je, kažu, 22.174 EUR za 14 dana odmora za dvoje.

Personalizovani pristup odlika je luksuza i kada su odevni komadi u pitanju. To potvrđuju i u kompaniji Movem Fashion, ističući u svojoj bogatoj ponudi italijanski Canali, koji po definiciji predstavlja luksuzan brend.

- Još jedan nivo iznad jeste Canali Made to Measure servis, odnosno usluga krojenja odela po meri, što je luksuz ‘Per se' – kaže za naš portal Nina Reljić, marketing direktorka u ovoj kompaniji. Ova odela su ujedno i najskuplje prodati artikli, uz montone, kada je ženska garderoba u pitanju.


Iako je teško napraviti skalu i precizirati koji cenovni rang svrstava robu u luksuznu, na srpskom tržištu, u ovoj kompaniji kažu da je ta lestvica kod nas nešto niže postavljena u poređenju sa zemljama Zapadne Evrope – ponekad ono što kod nas predstavlja luksuz, kod njih je dostupna roba.

(Foto: sharshonm/shutterstock.com)
- To je posebno lako merljivo danas, kada svi brendovi moraju da imaju istu cenovnu politiku na globalnom nivou. Kupaca luksuzne robe svakako ima, a i veliki broj stranaca kupuje u Srbiji.

I prestiž i potreba

Neki sociolozi i analitičri smatraju da je zastupljenost luksuzne robe na srpskom tržištu odlika polarizacije društva na izuzetno bogate sa jedne i siromašne građane sa druge strane, uz izuzetak malobrojne srednje klase. Još jedno "nepisano srpsko pravilo" jeste da se uvek najpre prodaju najjeftinije i najskuplje stvari, pa tako automobil najviše vrednosti svake godine prvi nađe kupca na beogradskom sajmu.

Tu su i mišljenja da je kupovina skupocenih artikala više stvar prestiža u društvu, nego potrebe. U Movemu navode da takva tvrdnja nije neosnovana, ali da, s druge strane, klijenti koji imaju kupovnu moć da se oblače u radnjama luksuzne garderobe, po istom principu opremaju i svoj stan, biraju kola, škole za decu i destinacije letovanja.

- Ceo njihov život je "uređen" na taj način i luksuz postaje potreba.

Iskustvo prodavaca kaže i da, kada je prodaja ovakve robe u pitanju, nema boljih i lošijih kupaca, a na pitanje da li za "luksuzom" pre posežu žene ili muškarci, navode da nežniji pol više privlači luksuzna garderoba i aksesoar, dok jači mnogo lakše i brže donosi odluke o kupovini.

Ivana Bezarević
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.