NavMenu

Samo četvrtina ribe na trpezi iz domaćih ribnjaka - Godišnja proizvodnja u Srbiji 15.000 tona

Izvor: Agromedia Ponedeljak, 14.08.2017. 15:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ivanovskyy/shutterstock.com)Ilustracija
Količina od oko 15.000 tona ribe, koja se godišnje proizvodi u Srbiji, samo delimično može da zadovolji domaće potrebe za tom namirnicom. Istovremeno, naša zemlja ima sve potencijale za razvoj ribarstva. Uz to, ulaganjem u ovu granu poljoprivrede možemo prerasti u velike i važne izvoznike ribe, jer tržišta za nju definitivno postoje.

Ribarstvo je u našoj zemlji u usponu. Možemo se pohvaliti da smo bolji u odnosu na zemlje u susedstvu, ali naravno, znatno smo lošiji u odnosu na one zemlje koje nam deluju kao uzor.

- U Srbiji je trenutno pod šaranskim ribnjacima oko 14.000 hektara, a pod pastrmskim oko 14, dakle 1.000 puta manje - kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Zoran Marković.

Na pitanje da li to znači da je manje i interesovanje za pastrmku ili je uzgajanje te ribe manje isplativ posao, objašnjava da se "isplativost u Srbiji menja bukvalno iz godine u godinu. Jedne godine isplativiji je šaran, druge pastrmka i obrnuto. Zato razlog manjih površina nije manja isplativost, više je interes investitora i sama investicija".

Ukupna proizvodnja ribe u Srbiji je oko 15.000 tona, a od toga je 13.000 tona na šaranskim i oko 2.000 tona na pastrmskim ribnjacima.

Riba koja se u Srbiji proizvede zadovoljava samo četvrtinu potreba stanovništva. Za preostale tri četvrtine, riba se i dalje uvozi.

Kada je perspektiva i zastupljenost manjih ribnjaka u Srbiji u pitanju, Popović kaže da su u Srbiji dominantni manji pastrmski ribnjaci, kojim ima između 130 i 150. Devet desetina njih su mali, što znači od nekoliko desetina do nekoliko stotina kvadrata. U njima se po kubnom metru može proizvesti oko 50 kilograma ribe.

U Srbiji je najveća potrošnja morske ribe, dodaje Marković i dodaje da "ako posmatramo slatku ribu, najviše se troši šaran, a na drugom mestu je kalifornijska ili ružičasta pastrmka".

Potrošnja u Srbiji je oko sedam kilograma ribe po glavi stanovnika, na godišnjem nivou, a kao kaže Marković, to je trećina od evropskog proseka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.