Smanjenje potrošnje energije utiče na profit firme - Ulaganje u energetsku efikasnost se vrati za najviše 5 godina


Kada se čuje energetska efikasnost obično se pomisli na smanjenje potrošnje energije u domovima, pre svega, energije za grejanje. Međutim, velike uštede se mogu postići i u našim fabrikama, odnosno u industriji. Prema energetskom bilansu Srbije oko 27% finalne potrošnje energije je u industriji.

Za rad na unapređenju energetske efikasnosti u industrijskim preduzećima polazne tačke su postojanje motiva i prepoznavanje koristi koje primena određenih mera energetske efikasnosti može doneti kompaniji.

Kako nam je rekao profesor dr Goran Jankes iz Inovacionog centra Mašinskog fakulteta u Beogradu, tipično za sve industrije je da top menadžment nema prave informacije o sadašnjem stanju i o mogućim efektima energetske efikasnosti.

- U industriji se često dešava da menadžment plaća troškove za energente i vodu smatrajući da su ti troškovi nešto na šta se ne može uticati. Inicijativa za pokretanje programa za poboljšanje energetske efikasnosti najčešće potiče od uticajnih inženjera, nekad od tehničkog direktora, a retko od generalnog direktora firme. Informacije o primerima dobre prakse koje se dobijaju pre svega kroz razmenu iskustava sa kolegama iz struke, ali i kroz različite vidove obuke i promocija, važne su za prepoznavanje značaja i potencijala za smanjenje potrošnje energije. Međutim, programi energetske efikasnosti direktno zavise od saznanja o mogućnostima povećanja profita firme koje donosi realizacija ovih programa, kao i od mogućnosti za finansiranje ovih programa. Često je od presudnog značaja postojanje podsticaja ili prinude od države.

Naš sagovornik navodi da se udeo energije u ukupnim troškovima firmi kreće od nekoliko procenata do nekoliko desetina procenata.

- U industriji nemetala, cementa, kreča, mineralnih sirovina, troškovi za energiju su 20-30%. Svako smanjenje potrošnje energije utiče na profit firme. Naše analize koje smo radili u okviru mnogobrojnih pregleda industrijskih preduzeća u Srbiji pokazuju da firme lako mogu da za trećinu smanje potrošnju energije – ističe profesor Jankes.

Šta se može uraditi u srpskim pogonima

Prema podacima Mreže za energetsku efikasnost u industriji (u okviru Inovacionog centra Mašinskog fakulteta), koja je za nekoliko sektora industrije od 2002. godine računala potrošnju energije po jedinici proizvoda, preduzeća u Srbiji imaju 30%, pa čak do 200%, zavisno od sektora industrije, veću specifičnu potrošnju energije nego slična preduzeća u Evropi. Na primer, najbolja preduzeća iz nekih sektora prehrambene industrije imaju gotovo dva puta veću potrošnju energije po jedinici proizvoda od dobrih firmi istih sektora u Evropi.

- Problemi u našim firmama su uglavnom vezani za neefikasne izvore energije, neefikasne sisteme grejanja, na primer stare kotlove i zastarele parne sisteme, ali i za energetski neefikasnu tehnološku opremu. Posle privatizacije u Srbiji uglavnom se ulagalo u modernizaciju proizvodne opreme, a zanemarivana je modernizacija energetske opreme.

Kao veliku mogućnost za uštede naš sagovornik navodi korišćenje otpadne toplote u industriji.

Goran Jankes

- Tipični primer koji pokušavamo da promovišemo u procesnoj, posebno prehrambenoj industriji, je korišćenje otpadne toplote rashladnih sistema. Tu su veliki instalisani kapaciteti u rashladnim sistemima i ogromna količina otpadne toplote iz rashladnih sistema, umesto da se baca u okolinu, može se preko toplotnih pumpi koristiti za grejanje. Postoje fabrike u svetu koje taj sistem koriste i koje samo u pikovima zimi koriste gorivo za grejanje. Taj sistem kod nas nije ni u začetku, ni jedna kompanija ga do sada ne koristi.

Isplativa investicija

Kada se govori o povraćaju investicija, profesor Jankes napominje da su investicije u energetsku efikasnost veoma isplative.

- Mere energetske efikasnosti vraćaju se u periodu od jedne do 5 godina. Za rekonstrukcije sistema grejanja i korišćenje otpadne toplote iz rashladnih sistema preko toplotnih pumpi, investicije se isplate u preiodu od 2,5 do 4 godine.

Veoma je važno za firme kada planiraju izgradnju ili rekonstrukciju pogona da nezaobilazni segment bude i energetski efikasno projektovanje.

- Malo se zna o energetski efikasnom projektovanju, a efekti su značajni kada se u početnoj fazi realizacije nekog objekta, pri projektovanju, prepoznaju i odaberu najbolje tehnologije. Dobra inženjerska praksa pretpostavlja da se koristi oprema koja je energetski najefikasnija, ali se često odstupa od toga zbog ograničenih izvora finansiranja.

Profesor Goran Jankes napominje da je Mreža za energetsku efikasnost u industriji izdala priručnik za poboljšanje energetske efikasnosti koji se odnosi na specifične sisteme u industriji sa uputstvima kako da se smanji potrošnja energije.

- Mreža je kao stalnu aktivnost od 2003. do 2009. godine imala i uporednu energetsku statistiku, u kojoj smo za sve firme pojedinih sektora industrije izračunavali potrošnju energije po jedinici proizvoda i na taj način poredili firme po efikasnom korišćenju energije. Na primer, prema podacima iz pekara iz 2009. godine, u Srbiji se troši 1,4 kWh po kilogramu hleba, a u Norveškoj se troši 0,9 kWh, što za ukupan broj stanovnika daje razliku u troškovima za energiju od nekoliko miliona evra godišnje.

Naš sagovornik napominje da u svakom sektoru industrije postoji mogućnost za smanjenje potrošnje energije. Unapređenje energetske efikasnosti dugoročno doprinosi povećanju konkurentnosti naše industrije. Međutim, kako kaže, neophodna je snažna i trajna intervencija države kroz kombinaciju prinuide i podsticaja, primenu različitih indirektnih mera (širenje svesti, povećanje kvaliteta obrazovanja, adekvatno zakonodavstvo) i obezbeđenje adekvatnih izvora finansiranja.

- Interes države je, osim podrške razvoju industrije, u očuvanju resursa, smanjenju uvozne zavisnosti u energetici i u povećanju broja radnih mesta vezanih za realizaciju projekata energetske efikasnosti. Država će, takođe, morati da usklađuje svoju energetsku politiku sa međunarodnim obavezama u oblasti energetske efikasnosti. Stav prema efikasnijem korišćenju energije neminovno će se menjati. Povećanje energetske efikasnosti nije trošak, ni za državu, ni za industrijska preduzeća, nego biznis i delatnost koja može da donosi ozbiljan prihod.

"Atlantic Grupa" štedi 25% energije

"Atlantic Grupa" ulaže 5 mil EUR u energetsku efikasnost u svoje kompanije u Srbiji, a novac je obezbedila od Evopske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

- Investiranjem u novu opremu poboljšaće se kvalitet i bezbednost proizvoda i omogućiti uštede u korišćenju električne energije i gasa, kao i potrošnje vode u proizvodnim procesima. Sada je u toku modernizacija dve proizvodne linije. Takođe, izgradnjom nove kotlarnice i sistema za snabdevanje toplotnom energijom, postići će se značajne uštede u korišćenju vode i toplotne energije u procesima proizvodnje, a energetska efikasnost će se poboljšati za čitavih 25% - kaže za "eKapiju" Marina Savić, direktorka korporativnih komunikacija "Atlantic Grupe" za Srbiju.

Paralelno u fazama "Atlantic Grupa" u fabrikama u Srbiji privodi kraju i projekat separacije tehnoloških otpadnih voda, odnosno, izgradnju postrojenja za prečišćavanje tehničke vode, kao deo šireg programa zaštite životne sredine.

Suzana Obradović

KOmpletan Tematski bilten "Okretanje ka energetskoj efikasnosti" možete pogledati OVDE.