Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke - Dajemo i do 1 mil EUR kredita za uštedu energije


Igor Anić
ProCredit banka do sada je plasirala više od 43 mil EUR kroz kredite za unapređenje energetske efikasnosti i tu nije stala. Novac koji sada izdvaja za finansiranje projekata iz ove oblasti, namenjen je onima koji poѕtižu uštedu u potrošnji energije od najmanje 20%. Minimalan iznos kredita je 5.000 EUR, dok je maksimalan 1 mil EUR. Iako je tražnja za ovakvim pozajmicama sve veća, neophodno je podići svest stanovništva i preduzetnika o važnosti uštede energije, kaže u razgovoru za "eKapiju" Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

eKapija: Jedan od glavnih segmenata poslovanja ProCredit banke je kreditiranje projekata iz oblasti energetske efikasnosti. Kakva su Vaša iskustva, koliko je takvih zahteva za kreditiranje i da li ima dovoljno dobrih projekata?

- Tražnja za ovakvom vrstom kredita je sve veća. Preduzeća i preduzetnici žele da se modernizuju, da unaprede svoju proizvodnju, smanje fiksne troškove, odnosno, da se vode savremenim standardima poslovanja koja nose nove tehnike i tehnologije, koja su u najvećem broju slučajeva energetski efikasna i napredna. S druge strane, fizička lica, korisnici stambenih prostora, sve više ulažu u energetski efikasna rešenja. Iako postoji povećano interesovanje, smatramo da je i dalje potrebno podizati svest ljudi o značaju energetske efikasnosti i benefitima koje ona donosi, kako za domaćinstvo ili firmu, tako i za okolinu u kojoj živimo. Mi se kao banka trudimo da na svom primeru pokažemo kako to interno radimo. ProCredit banka u Srbiji od 2007. godine nastoji da promoviše ekološki održiv ekonomski razvoj finansiranjem energetski efikasnih rešenja. Istovremeno, banka neprekidno prati ukupni efekat koji finansiranje energetske efikasnosti ima na okruženje, u smislu manje potrošnje energije i redukcije emisija CO2.

Tokom 2011. godine, proširili smo program proizvoda i usluga zelenog finansiranja, koji se sastoji od kredita i lizinga za energetsku efikasnost za preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i stanovništvo. Ova inicijativa je obuhvatila i proširenje naše liste dobavljača ekološke opreme i usluga, kao i podršku da u svoju ponudu uvrste proizvode sa EU oznakama za standarde energetske efikasnosti. Do sada je više od 43 mil EUR plasirano kroz kredite za unapređenje energetske efikasnosti. Svakodnevno primamo zahteve po tom pitanju, a krediti se odobravaju na osnovu stručne procene isplativosti investicije, kao i finansijske analize klijenta, i možemo slobodno da kažemo da ima dobrih projekata, kao i da svest o energetskoj efikasnosti i njenoj primeni u Srbiji sve više dobija na značaju.

eKapija: O kojim pojedinačnim iznosima kredita govorimo?

- Iznosi finansiranja se razlikuju od toga da li je klijent preduzeće, preduzetnik, poljoprivredni proizvođač ili fizičko lice, kao i od toga koja je tačna namena, odnosno šta se finansira kreditom. Svakako su veći iznosi u pitanju ukoliko govorimo o opremanju proizvodnih hala, kupovini proizvodnih mašina, voznog parka sa odgovarajućim standardim motora i sl.

ProCredit banka u svojoj ponudi za privredu ima dve linije kredita za energetsku efikasnoѕt: standardnu kreditnu liniju iz sopstvenih izvora - koja obuhvata projekte koji poѕtižu minimalnu uštedu u potrošnji energije od 20%. Minimalan iznos kredita je 5.000 EUR, dok je maksimalan iznos 1 mil EUR, uz rok otplate do 60 meseci. Druga varijanta je EE kreditna linija uz bespovratna sredstva EU, gde su takođe projekti koji poѕtižu minimalnu uštedu u potrošnji energije od 20%. U ovom slučaju minimalan iznos kredita je 300.000 EUR, dok je rok otplate od 37 do 120 meseci uz grejs period do 1 godine. Bespovratna sredѕtva obuhvataju 15% od vrednoѕti kredita.

eKapija: Koje su sve kreditne linije dostupne za projekte energetske efikasnosti? Sa kojim fondovima ili institucijama imate ugovore?

- ProCredit banka, zahvaljujući sredstvima iz sopstvenog potencijala nastavlja sa intenzivnom podrškom energetski efikasnih rešenja i projekata obnovljivih izvora energije u sektoru privrede i stanovništva. Istovremeno, zahvaljujući kreditnoj liniji nemačke razvojne banke KfW banka podržava projekte malih i srednjih preduzeća u sektoru unapređenja enegretske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, uz pomoć koje koristimo sredstva iz fondova Evropske unije gde se nakon realizovanog projekta vraća 15% ukupnog finansiranog iznosa za korisnike pravna lica. Pored toga, ProCredit banka je u završnoj fazi ugovaranja kreditnih linija i sa drugim međunarodnim institucijama i fondovima upravo u svrhu unapređenja energetske efikasnosti.

eKapija: Imate li neku statistiku, da li i koliko kasni otplata kredita iz ove oblasti? Možemo li reći koliko oni učestvuju u visini NPL-ova u vašoj banci?

- Ova vrsta kredita je u minimalnom kašnjenju. Naša banka sprovodi vrlo odgovornu politiku odobravanja kredita, u smislu prethodne temeljne finansijske analize, gde postupamo savetodavno i nije nam u cilju da prezadužujemo klijenta, bez obzira kakvu vrstu kredita uzima. S tim u vezi, napominjemo da, kada su u pitanju kašnjenja za plaćanje rate kredita preko 20 dana, imamo 6 puta kvalitetniji portfolio klijenata u poređenju sa bankarskim sektorom u Srbiji. Izuzetno je nizak udeo kredita u kašnjenju, odnosno postoji izuzetan kvalitet upravljanja biznisom i finansijama klijenata ProCredit banke. Kašnjenja po kreditima odobrenim preduzećima u ProCredit banci su svega 3,82% (bankarski sektor 21,59%), prema zvaničnim podacima NBS za drugi kvartal 2014, za kašnjenja preko 90 dana. Nizak nivo problematičnih kredita, odnosno, klijenata sa problemima u poslovanju, rezultat je odličnog razumevanja modela poslovanja i rizika od strane naših zaposlenih, pa samim tim i idejama o energetski efikasnim rešenjima, što je rezultat odlično obučenih zaposlenih.

Upravo ova činjenica nam daje mogućnost da klijentima dajemo povratne informacije o njihovom poslovanju – šta je ono što vidimo kao pozitivno, a koji su aspekti koje treba unaprediti. Dešava se i da na određene ideje naših klijenata za dodatnim zaduživanjem ne odgovorimo potvrdno, a sve u cilju brige o klijentu i njegovom poslovanju, i izbegavanju potencijalnih problema u budućnosti.

eKapija: Prošle godine otvorili ste regionalnu poslovnu zgradu u Nišu koja je energetski efikasna. Kakava su iskustva godinu dana nakon toga, da li je postignuta predviđena ušteda?

- Naša "zelena" ekspozitura u Nišu, u odnosu na objekte iste veličine u Srbiji, godišnje troši čak 30 puta manje energije za zagrevanje svih prostorija, 9 puta manje energije za hlađenje i 10 puta manje struje za kompletno spoljno i unutrašnje osvetljenje. I to nije sve. Zahvaljujući svim primenjenim rešenjima i sistemima, nova ekspozitura naše banke u Nišu doprinosi smanjenju godišnje emisije štetnog ugljen-dioksida u Srbiji za preko 184 tone.

Zgrada u NIšu
Energetski efikasna ekpozitura u Nišu ispunjava najviše svetske standarde u oblasti energetske efikasnosti, uštede energije i očuvanja životne sredine, i to zahvaljujući modernom načinu izgradnje, savremenim materijalima i alternativnim sistemima grejanja, hlađenja i osvetljenja. Zahvaljujući primenjenim rešenjima, nova ekspozitura ProCredit banke u Nišu doprineće smanjenju emisije ugljen-dioksida za preko 184 tone godišnje. Na zgradi ekspoziture je primenjen najsavremeniji sistem toplotne izolacije, uz energetski efikasne prozore sa trostrukim staklom i ispunom od argona i pokretnim brisolejima kao dodatnom zaštitom od sunca.

U samom objektu postavljena je savremena LED rasveta, energetski efikasan sistem grejanja i hlađenja putem toplotne pumpe i moderan ventilacioni sistem, dok se na vrhu ekspoziture nalazi zeleni krov oplemenjen cvećem, travom i drvećem, kao i solarni kolektori koji će zagrevati sanitarnu vodu. Konsultantske usluge u toku projektovanja, izgradnje i puštanja u rad sistema, vršili su eksperti u ovoj oblasti iz eminentne konsultantske kuće iz Nemačke - IPC. IPC je vodeći akcionar i strateški investitor u ProCredit Holdingu, kao i pokretačka preduzetnička snaga koja stoji iza ProCredit Grupe od osnivanja banaka. Kao rezultat uspešne saradnje, a samim tim i fuzije znanja iz oblasti zelene gradnje, očuvanja životne sredine i korišćenja obnovljivih izvora energije između inženjera Procredit banke Srbije, lokalnih projektanata, izvođača, stručnjaka sa Rudarsko-geološkog fakulteta i stranih konsultanata nastao je navedeni objekat za koga slobodno možemo reći da je nesvakidašnji za ove prostore. Ponosimo se ovakvim projektom, ali takav princip gradnje i/ili opremanja primenjujemo i na ostale ekspoziture u Srbiji.

eKapija: Kakvi su planovi za naredni period, planirate li da učinite i druge poslovnice energetski efikasnijima?

- Svaka naša ekspozitura ima LED sijalice i sve više su opremljene prema principima energetske efikasnosti, te u tom maniru renoviramo godišnje nekoliko ekpozitura banke u različitim gradovima Srbije. Jedan od primera je "pametna zgrada" centrale banke u Beogradu, koja je izgrađena sa takođe specifičnim sistemom zagrevanja i hlađenja, sistemom solarne zaštite, sistemom za solarno zagrevanje vode na krovu zgrade, LED rasvetom sa senzorima pokreta, instaliranom opremom najviše klase energetske efikasnosti koji doprinose značajnoj uštedi energije. Takođe smo uveli centralizovan način štampe papira u svim ekspoziturama, kako bismo vodili računa o uštedi papira, odlaganje otpada za reciklažu i još mnoštvo pojedinosti koji doprinose energetskoj efikasnosti, ali i zaštiti životne sredine. Možemo da se pohvalimo da smo jedna od retkih banaka koja ima posebno Odeljenje za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine.

eKapija: Pored toga ProCredit je prepoznat kao banka za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, kao i poljoprivrede. Kako vidite njihov položaj i uslove za razvoj u Srbiji, u poređenju sa zemljama regiona?

U Srbiji se dosta toga izmenilo poslednjih nekoliko godina. Što se našeg poslovanja u Srbiji tiče, imali smo jasnu misiju – da se bavimo odgovornim bankarstvom usmerenim na preduzetnike, mala i srednja preduzeća i stanovništvo.

Privredi naše zemlje su potrebne nove investicije u tehnologiju, inovacije, infrastrukturu, mala i srednja preduzeća, kako bi mogla da izdrži svetsku konkurenciju. Potrebna je nova energija i nova rešenja da se podstakne značajniji privredni rast i rast zaposlenosti, što bi dovelo i do rasta životnog standarda građana. Da bi se povećalo kreditiranje privrede i stanovništva, neophodno je da se pre svega obezbedi makroekonomska stabilnost, da se unapredi poslovni ambijent, da se zaustavi pad zaposlenosti i počnu otvarati nova radna mesta, da se obezbede određeni podsticaji za investicije. Ceo region ima vrlo slične probleme. Smatram da srpski privrednik ima snagu, volju, radni duh, ali isto tako da mora veći značaj da pridaje poslovnom planiranju, taktičnosti, opreznosti, optimizaciji troškova, kako bi sutra došao do sredstava i pravilnim ulaganjem, između ostalog, i u energetski efikasnih rešenja koja čine budućnost poslovanja, doprineo razvoju svoje firme.

eKapija: Da li imate u planu uvođenje novih proizvoda i kakvi su vam planovi za srpsko tržište?

- U planu je da svakako nastavljamo primenu koncepta energetske efikasnosti. Naši aktuelni krediti za uštedu energije pokrivaju širok spektar namena i zahvaljujući njima građani mogu pod veoma povoljnim uslovima da finansiraju svoje poslovanje, ili renoviraju svoj dom. Osim finansijske podrške, ProCredit banka eć svojim klijentima nastaviti da omogućava i konkretne stručne preporuke i detaljne proračune u kojoj meri će planirana investicija smanjiti njihove mesečne račune i u kom period će, zahvaljujući uštedama, ta investicija otplatiti sama sebe.

Jedan od narednih koraka je intenzivno ulaganje u tzv. "mini solare", odnosno mini projekte obnovljivih izvora energije za ulaganje u manje ili veće solarne jedinice na objektima biznis klijenata, pravnih lica i preduzetnika. Mini solari najčešće služe za proizvodnju struje u većim objektima, proizvodnim pogonima i slično. Kako se procenama stručnjaka, ali i rastućom popularnošću ulaganja u ovu vrstu solarnog rešenja, pokazalo da rastu investicije u male solarne elektrane, ProCredit banka će obezbediti specijalnu kreditnu podršku i za ovakvu vrstu energetski efikasnih rešenja. U narednom periodu planiramo da razvijemo koncept finansiranja mini bioenergana i u agro segmentu, kao jednom od najvećih potencijala u našoj zemlji.

ProCredit banka je već finansirala i dva veća projekta u domenu obnovljivih izvora energije – solarne elektrane. Za iduću godinu su nam u planu dodatne promotivne aktivnosti po pitanju finansiranja većih projekata obnovljivih izvora energije kao strateški bitan segment ka daljem razvoju i finansiranju zelenih održivih investicija od strane naše banke. Jedni smo od pionira u oblasti finansiranja energetski efikasnih rešenja u Srbiji i smatramo sebe vodećom bankom kada je reč o stručnoj i finansijskoj podršci građanima i isplati kredita za uštedu energije. Imajući sve to u vidu, ProCredit banka svake godine organizuje nekoliko velikih edukativnih projekata, čiji je cilj da svim građanima i privrednicima u našoj zemlji približimo koncept energetske efikasnosti i na krajnje slikovit način, kroz konkretne primere, objasnimo šta je ono što i oni mogu da urade u svom domu, preduzeću ili na svom gazdinstvu. U tom svetlu nastavljamo i dalje.

Jelena Đelić