Na pregled kod privatnika posle 30 dana - Crna Gora omogućila pacijentima lečenje u 17 privatnih zdravstvenih ustanova o trošku države


foto: Ivana Vuksa
Lečenje sa zdravstvenom knjižicom kod privatnika u Crnoj Gori moguće je za sve pacijente koji u javnim ustanovama na pregled moraju čekati duže od 30 dana. Kako bi se smanjile gužve i liste čekanja, Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore do sada je sklopio ugovore sa 17 privatnih klinika, poliklinika ili bolnica (podaci sa fzocg.me). Od kraja 2011. do sredine 2014. godine lekari privatinci u Crnoj Gori su o trošku države pregledali skoro 45.000 pacijenata.

Ovo ipak ne znači da zdravstveni osiguranici za lečenje kod privatnika ne moraju birati mesto i vreme. Kako je za "eKapiju" rekao Amer Ramusović, portparol Fonda zdravstva Crne Gore, uput za pregled kod privatnika izdaje doktor u javnoj ustanovi.

- Ukoliko osiguranici imaju potvrdu da im se usluga ne može pružiti u državnoj zdravstvenoj ustanovi u roku od 30 dana (specijalistički pregledi za oblasti za koje je Fond zaključio ugovor), u roku od 90 dana (operacija katarakte ili operacija kolena) ili je u pitanju usluga koja se ne pruža u javnim ustanovama (litotripsija mokraćne bešike i ureterorenoskopija sa ekstrakcijom kamena ili litotripsijom), osiguranici uslugu obavljaju u privatnoj zdravstvenoj ustanovi na osnovu uputna izabranog doktora. Na kraju meseca privatnik fakturiše Fondu pružene usluge – objašnjava Ramusović.

Prvobitnu saradnju sa privatnim sektorom Fond zdravstva je ostvario preko stomatoloških ordinacija. Danas je sklopljeno partnerstvo sa ustanovama koje pacijentima nude specijalističke usluge iz oblasti oftalmologije, interne medicine, hirurgije, ortopedije, pedijatrije, dečije oftamologije i urologije, kao i vantelesne oplodnje.

foto: facebook.com/milmedika
Privatnici koji žele da budu deo javnog zdravstvenog sektora, moraju dostaviti ponude na tender koji se raspisuje jednom godišnje.

- Javni poziv se upućuje svim davaocima zdravstvenih usluga utvrđenih Mrežom zdravstvenih ustanova da zaključe ugovor, u skladu sa kriterijumima koje propisuje Minstarstvo zdravlja Crne Gore. Međutim, za usluge koje se ne mogu obezbediti u okviru Mreže, Fond može na osnovu javnog poziva i uz saglasnost Ministarstva zdravlja da zaključi ugovor i sa zdravstvenim ustanovama van te mreže. Ministarstvo je dalo tu mogućnost Fondu nakon izvršene analize usluga koje bi mogle biti "nedostajuće usluge" – kaže Ramusović.

Da li će biti uvođenja još privatniih ustanova u ovakvu praksu, u Fondu kažu da će zajedno sa Ministarstvom proceniti vreme raspisivanja tendera u 2015. godini, kao i za koje medinske usluge je potrebno angažovanje privatnog sektora.

Saradnja smanjila liste čekanja

- Saradnja države i privatnog zdravstvenog sektora je urodila plodom, jer su smanjene liste čekanja na određene medicinske usluge – kaže Ramusović i dodaje da je u periodu od 1. novembra 2011. do 30. juna 2014. godine kod privatnika pregledano ukupno 44.897 zdravstvenih osiguranika za koje je fakturisano 2.707.133,48 EUR.

foto: medicalcentar.me
Privatna zdravstvena ustanova "Milmedika" iz Podgorice mogućnost lečenja uz zdravstvenu knjižicu građanima nudi od maja 2013. godine.

- U okviru pomenute prakse, "Milmedika" obavi oko 200 pregleda mesečno. Nudimo specijalističke preglede iz oblasti primarne zaštite, pedijatrije, pulmologije, mikrobiološke i biohemijske laboratorije - rekao je direktor te ustanove dr Rade Kaluđerović i dodao da postoji prostor za širenje saradnje sa državom.

Od pre pola godine partner crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje je i PZU "Medical centar". U ovoj zdravstvenoj ustanovi pacijentima je lečenje o trošku države omogućeno u oblasti vaskularne hirurgije, a do sada su pregledali više od 500 pacijenata koji su upućeni iz javnih ustanova.

Iako saradnji sa Fondom nisu dali visoku ocenu, zaintersovani su za njen nastavak, posebno kroz rad na zajedničkim projektima.

- Refundacija troškova pregleda zna da kasni po nekoliko meseci, ali mi uspevamo da ih porkrijemo, jer se bavimo i drugim uslugama, čije su cene realno tržišno formirane. Nadamo se da će se saradnja sa Fondom nastaviti, i da što ćemo još više usluga obavljati u saradnji sa njim. Očekujemo i da će Fond naći interesa da investira u određene zajedničke projekte – rekao je dr Aleksandar Filipović iz poliklinike "Medical centar".

Doktor Filipović smatra da su ovo samo počeci saradnje privatnog i javnog sektora u zdravstvu Crne Gore i "treba ih podržati dok god imaju dobrobit za pacijente, kao i za davaoce usluga".

Vedrana Džudža