"MiniMed" insulinska pumpa daje bolje rezultate od višekratnih dnevnih injekcija insulina


Kompanija "Medtronic Inc" objavila je rezultate kliničkog istraživanja OpT2mise koji su potvrdili da "MiniMed" insulinska pumpa, u poređenju sa višekratnim dnevnim injekcijama, na siguran način postiže bolju kontrolu glikemije kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 na terapiji insulinom. Iako su prednosti terapije insulinskom pumpom za osobe obolele od dijabetesa tipa 1 već dobro poznate, ovo je do sada najveće globalno ispitivanje efikasnosti ovog načina lečenja u poređenju sa višekratnim dnevnim insulinskim injekcijama kod osoba sa dijabetesom tipa 2, kod kojih je izražena loša glikoregulacija. Rezultati studije objavljeni su u onlajn izdanju vodećeg svetskog medicinskog časopisa, "The Lancet".

Tokom OpT2mise istraživanja, ispitanici koji su koristili insulinsku pumpu postigli su prosečno smanjenje hemoglobina A1C (prosečan nivo glukoze u krvi) od 1,1% za razliku od 0,4% smanjenja kod onih koji su koristili višekratne dnevne injekcije insulina. Ovo poboljšanje u kontroli nivoa glukoze postignuto je bez pojave ozbiljne hipoglikemije. Pored toga, u grupi ispitanika, koja je koristila insulinsku pumpu, snižena je ukupna dnevna doza insulina za više od 20%. Takođe, ni u jednoj od dve spomenute grupe ispitanika nisu zabeležene razlike u povećanju telesne mase.

Za osobe koje boluju od dijabetesa smanjenje A1C je od izuzetnog značaja, jer čak i mali procenat opadanja te vrednosti značajno pomaže u sprečavanju komplikacija kao što su bolesti očiju, bubrega, oštećenje nerava i srčani napadi.

- Mnogi pacijenti sa dijabetesom tipa 2 ne uspevaju da uspostave kontrolu glikemije uprkos upotrebi intenzivnih farmaceutskih režima, uključujući i unos insulina putem nekoliko injekcija dnevno. Ta grupa pacijenata je vrlo brojna i teško postiže dobru kontrolu, što često rezultira komplikacijama koje su skupe za lečenje. Za njih insulinska pumpa predstavlja novu mogućnost terapije čija je značajna prednost sada i naučno dokazana - istakao je prof. Yves Reznik iz Univerzitetske bolnice u Kanu, Francuska.

- Rezultati ovog istraživanja su važni, jer pokazuju kako terapija insulinskom pumpom može da, na siguran način i bez izazivanja hipoglikemijskih epizoda, uspešno smanji hemoglobin A1C i na taj način redefiniše standard lečenja sve brojnije populacije pacijenata obolelih od dijabetesa tipa 2, kojima je potreban redovan unos insulina.

- Nažalost, u Srbiji se, kao i u svetu, beleži značajan broj pacijenata obolelih od dijabetesa tipa 2, koji nisu u stanju da kontrolišu nivo glikemije sa trenutno raspoloživim terapijskim opcijama. Veoma nam je drago što je pokazano da pacijenti oboleli od dijabetesa tipa 2 i sa lošom kontrolom bolesti mogu bitno poboljšati kontrolu dijabetesa uz pomoć insulinske pumpe, koja je već postigla visoke standarde u lečenju pacijenata obolelih od dijabetesa tipa 1 - kaže prof. dr Nebojša Lalić, sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

U svetu, oko 20 miliona osoba obolelih od dijabetesa tipa 2 ima potrebu za insulinskom terapijom, što često predstavlja problem, jer istraživanja pokazuju da je 57% pacijenata koji se leče višekratnim dnevnim injekcijama insulina priznalo da ponekad propusti da uzme terapiju.

Zaključci istraživanja OpT2mise

- Kod ispitanika koji su koristili insulinsku pumpu zabeleženo je prosečno smanjenje hemoglobina A1C za 1,1% u odnosu na svega 0,4%, koliko je zabeleženo kod ispitanika koji su koristili višekratne dnevne injekcije (p <0.001 ).

- U grupi ispitanika koja je upotrebljavala insulinsku pumpu snižen je hemoglobin A1C bez epizoda ozbiljnih hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi koji može da izazove zbunjenost, dezorijentaciju, gubitak svesti i, u najgorem slučaju komu, pa čak i smrt) ili ketoacidoza (stanje izazvano hiperglikemijom, odnosno, visokim nivoom šećera u krvi koje može biti opasno po život).

- Ukupna dnevna doza insulina je bila 20.4% niža prilikom terapije insulinskom pumpom u odnosu na onu prilikom terapije injekcijama (P<0.001), bez značajne razlike u promeni telesne mase između dve grupe ispitanika.

- Procenat ispitanika na terapiji insulinskom pumpom kod kojih je zabeležen A1C < 8% bio je dvostruko veći od procenta ispitanika koji su koristili višestruke dnevne injekcije (55 naspram 28%).

Pokrovitelj ove globalne, randomizovane kliničke studije je kompanija "Medtronic". Studija je sprovedena na slučajnom uzorku od 331 pacijenta, uzrasta od 30 do 75 godina.

- S obzirom da "Medtronic" nastavlja sa traženjem rešenja za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2, kao i onih sa dijabetesom tipa 1, saradnja sa svetskim stručnjacima na prikupljanju kliničkih dokaza koji će pomoći u sprovođenju terapije je veoma važna - istakla je dr Fransin R. Kaufman, glavna medicinska direktorka i potpredsednica poslovne jedinice "Medtronic Diabetes", zadužena za globalna, klinička i medicinska pitanja.

- OpT2mise kliničko istraživanje će svakako doprineti boljem pristupu terapiji insulinskom pumpom kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.

O kompaniji "Medtronic"


"Medtronic, Inc" (www.medtronic.com), sa sedištem u Mineapolisu, je svetski lider u razvoju medicinske tehnologije čiji proizvodi ublažavaju bol, vraćaju zdravlje i produžuju život milionima ljudi širom sveta.

Poslovna jedinica "Medtronic Diabetes" (www.medtronicdiabetes.com) je svetski lider u razvijanju naprednih rešenja u terapiji dijabetesa, uključujući integrisane sisteme za kontrolu dijabetesa, terapiju insulinskom pumpom, sisteme za kontinuinirano merenje nivoa glukoze i softversko rešenje za kontrolu terapije, kao i stručnu, profesionalnu uslugu i podršku korisnicima koja je na raspolaganju 24 sata, 7 dana u nedelji.