Kapaciteti i kvalitet za još 500 pacijenata dnevno - Privatni Dom zdravlja "Clinicanova" registruje i poliklinički deo


Gotovo 40 stalno zaposlenih lekara, medicinskog osoblja i stotinak konsultanata, svakodnevno brine da pacijenti Doma zdravlja "Clinicanova" dobiju najbolju zdravstvenu zaštitu.

Primenom najsavremenijih tehnologija i najviših medicinskih standarda građanima su dostupne usluge opšte medicine, ginekologije, radiologije, interne medicine, stomatologije... U toku je i uvođenje dodatnog seta intervenicja koje ne zahtevaju višednevni odmor, čime će "Clinicanova" steći status poliklinike.

- Zbog zakonskih ograničenja registrujemo poliklinički deo u okviru koga ćemo moći da radimo određen set intervencija u ginekologiji, internoj medicini i opštoj hirurgiji koje ne zahtevaju noćenje pacijenata. To se pre svega odnosi na dnevnu hirurgiju, intervencije poput gastroskopije, kolonoskopije, uklanjanja mladeža, polipa i sl – kaže u razgovoru za "eKapiju" direktor Doma zdravlja "Clinicanova" Milan Mratinković.

Ovde se međutim neće zaustaviti jer je, kaže naš sagovornik, ovo ujedno i prvi korak težnje da jednoga dana postanu opšta bolnica.

"Clinicanova" je i u postupku dobijanja ISO standarda, u planu je akreditacija ustanove, a kako nastoje da kontinuirano unapređuju svoje usluge, i uvođenje sistema unapređenja kvaliteta.

Kvalitet i usluga bez premca

U Višegradskoj 6, "Clinicanova" posluje od jula 2011. godine kao pravni naslednik Doma zdravlja "Dijagnostika" na Voždovcu. U adaptaciju poslovnog prostora u okviru Kliničkog centra Srbije koji je bio potpuno ruiniran i potrebnu opremu uloženo je milion evra.

"Clinicanova" danas raspolaže savremenim aparatima premijum klase. Oprema koja se koristi u radu je sertifikovana i inovativna, a odnedavno su bogatiji za novi ultrazvučni aparat "Samsung Medison A30" vrednosti više od 70.000 EUR, na kome može da se radi i 4D ultrazvuk dijagnostika za ginekologiju, kardiologiju, internu medicinu.

U Višegradskoj je okupljen i tim najboljih medicinskih stručnjaka. Za "Clinicanovu" radi stotinak konusltanata, polovina stalnih, među kojima su najistaknutija imena srpskog zdravstva: prof. dr Božo Trbojević, ass. dr Rastko Maglić, dr Zoran Vilendečić, prof. dr Tomica Milosavljević...

- Interesovanje za usluge Doma zdravlja "Clinicanova" kontinuirano raste - zadovoljno priča Mratinković.

Kapciteti su ipak dovoljni da prime i nove pacijente. Upitan da li bi omogućili pacijentima da se o trošku države leče u ovom domu zdravlja, naš sagovrnik ističe da su apsolutno spremni na taj korak.

Komentarišući odnos države i privatnih zdravstvenih ustanova, Mratinković ističe da saradnja gotovo i ne postoji iako su privatne ustanove za razliku od državnih značajno bolje organizovane i efikasnije, kako u pogledu kadrova tako i obavljenih pregleda, a veća integracija značila bi znatno kvalitetniju uslugu za građane Srbije.

- U našem domu zdravlja u ovom trenutku možemo da ponudimo značajno kvalitetniju uslugu nego u državnim. Imamo bolju opremu, osoblje, možemo dodatno da pozovemo potrebne lekare i da u svemu tome u nekom domenu, usuđujem se da kažem, budemo cenovno efikasniji - kaže Mratinković.

- "Clinicanova" ima kapacitete da obavi i do 500 pregleda dnevno. Ako imate potražnju za uslugama kolika god da je cena u kontinuitetu vi možete da planirate svoje ekonomske tokove. Sa cenama koje Fond daje mi bismo apsloutno bili održivi s obzirom na broj pregleda koji bi se obavio.

Mratinković ipak ističe da je neophodno utvrditi najnižu moguću ekonomski stručno opravdanu cenu medicinskih usluga, jer je apsurdno da na tenderima na kojima učestvuju i privatni i državni domovi zdravlja, državne ustanove nude cene koje su ispod svakog nivoa, poput 300, 400 dinara za pregled lekara specijaliste, što ide i na uštrb kvaliteta.

Savremen pristup radu

Osim po kvalitetu usluge i kadra, "Clinicanova" je na tržištu prepoznatljiva i po savremenom pristupu radu. Jedna su od retkih kuća koje rade histeroskopsku proceduru. U domenu dijagnostičke histeroskopije u ginekologiji dosta su uznapredovali, a registracijom poliklinike novu metodu će moći da prošire i interventnu histeroskopiju. U okviru Doma zdravlja "Clinicanova" je i biohemijska laboratorija, a svoje usluge pružaju i na terenu. U kućnim uslovima se mogu obaviti pregledi svih specijalista, uzimanje uzoraka za laboratorijske i mikrobiološke analize, ultrazvuk, holter EKG-a, dobiti terapija.

Mratinković kao najveću prednost ipak izdvaja samu lokaciju "Clinicanove".

- U krugu Kliničkog centra Srbije dostupni su nam i klijenti i vrhunski stručnjaci. Kod nas u svako doba dana u svakom trenutku možete dobiti najboljeg stručnjaka za ono što vam je potrebno. U okviru ustanove postoji i call centar u kome rade isključivo lekari koji vrše trijažu pacijenata. Po pozivu, lekar donosi odluku koga bi od kolega trebalo pozvati ili se konsultuje sa drugim lekarima specijalistima po pitanju određenog problema i zakazuje pregled kod potrebnog lekara.

Osim individualnim korisnicima, "Clinicanova" usluge pruža i korporativnim klijentima. U ponudi su sistemski pregledi prilagođeni svim tipovima poslova, služba medicine rada, pregledi za vozače, taksite.

Ivana Bezarević