Iskustvo na velikim projektima podiže kvalitet rada - Novosadski DBA projektuje hotele, tržne centre, ritejl parkove


Tržni centar Promenada Novi Sad
Projektantska firma DBA iz Novog Sada je na tržištu Srbije i zemalja u okruženju prisutna od 2007. godine i u godini u kojoj proslavlja desetogodišnjicu poslovanja očekuje nastavak trenda rasta aktivnosti. Firma je zaslužna za niz projekata javnih i privatnih klijenata, u javnim objektima u ulozi projektanta pre svega.

- Nekoliko puta smo se oprobali i kao izvođači po sistemu ključ u ruke, pre svega na objektima McDonalds restorana u Novom Sadu i u Beogradu na Bežanijskoj kosi, opremanju poslovnih prostora za izraelskog klijenta u kuli Ušće, kao i za neke filijale Generali osiguranja. Prošlu, 2016. godinu obeležila je sopstvena investicija u stambeni objekat sa 21 stanom u Novom Sadu u Ulici Jovana Cvijića, gde smo primenili najsavremenije sisteme grejanja i hlađenja uz primene najboljih dostupnih građevinskih materijala - kaže za eKapiju Đorđe Bajilo, dipl.inž.arh. i direktor DBA.

U 2017. godini očekuju da zadrže trend na polju projektovanja tržnih centara i ritejl prostora, kao i hotelskih objekata.

Pored najavljene ekspanzije nemačkog diskontnog lanca Lidl, za koji DBA obavlja niz poslova na različitim lokacijama, drugu polovinu prošle i početak ove godine obeležio je i najveći šoping mol u Srbiji, čija gradnja uskoro počinje u Novom Sadu.

Šoping centar Promenada, kao najveća investicija južnoafričkog investicionog fonda Nepi sa svojih 170.000 m2 bruto površine, predstavljaće najveće ulaganje u Novom Sadu u poslednjih nekoliko decenija. Predviđeno je da objekat bude smešten neposredno pored stadiona FK Vojvodina, a njegovo otvaranje najavljeno je već za kraj 2018. godine. Za projekat je bio zadužen upravo DBA, a ovih dana se očekuje izdavanje građevinske dozvole i skori početak radova.

Đorđe Bajilo nam objašnjava da je "ponosan na posao koji su uradili u rekordnom vremenu, za ovako eminentnog i moćnog klijenta".

Hotel u Luštici
- Smatram da smo pokazali, zajedno sa ostalim partnerima na ovom poslu, da su srpske projektantske kuće dorasle velikim izazovima, iako u godinama za nama nismo imali ovakve reference. U situacijama kada imate kratak rok, funkcionalno kompleksan objekat, stroge zahteve lokalne administracije, te mnogo učesnika u projektu od kojih svako ima svoje zadatke, zaista je potrebno, pre svega, imati dobar i već uigran tim. Uz rad na ovom projektu, kao i na ostalim poslovima iz segmenta trgovine za Lidl i Univerexport, pa i ugostiteljstva za McDonalds i još neke lokalne igrače, smatram da smo potpuno ravnopravni stranim konsultantskim i projektantskim kućama koje pokušavaju da se na našem tržištu nametnu - kaže Bajilo.

Sve kvalitativne promene u ritejl segmentu koje će sa sobom neminovno doneti kompanija kakva je Lidl, već sada evidentno utiču i na kompanije oslonjene na njih, pre svega projektante i izvođače radova.

- Urednost i uređenost takvog sistema sve nas tera na poboljšanja svojih performansi i načina poslovanja, urednost u komunikacijama, uvođenje nekih novih principa i pravila. U pitanju je dobra i zdrava utakmica koja nikome ne može da škodi - kaže Bajilo.

Vrdnik
Kompleksnost rada na ovakvim sadržajima, ipak, nije strana za ovu kuću koja ima reference na projektima stambeno-poslovnih objekata, trgovačkih, poslovnih, sportskih objekata, objekata namenjenih kulturi i zdravstvu, pa sve do infrastrukturnih projekata.

- Uz ritejl segment, projektovanje hotela je jedan od pravaca u usponu. Uz poslove u Srbiji od prošle godine smo prisutni sa dva projekta i u Crnoj Gori, a spremni su i najavljeni još neki projekti. Veliki broj referenci u projektovanju spa centara, banjskih kupališta, smeštajnih kapaciteta u srpskim banjskim lečilištima je takođe dobra osnova, u svetlu najavljene privatizacije i ulaganja u decenijama zapuštene banje.

Konstantna angažovanost na kompleksnim projektima van stambene namene je ipak privilegija, dodaje naš sagovornik, i mnogo podiže kvalitet firme, kvalitet i iskustvo pojedinačnih projektanata, ali i čini tim uigranijim i spremnijim za rad.

- Arhitektonska scena u Srbiji danas je kao takva ipak znatno aktivnija i kvalitetnija nego u prethodnih nekoliko godina i danas imamo situaciju da se grade kvalitetni objekti, da su došli veliki strani ili multinacionalni investitori koji imaju finansijsku i organizacionu moć da iznesu sve to na pravi način - zaključuje Bajilo.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Nekretnine u Srbiji - Novi talas ulaganja podstiče privredu" možete pročitati OVDE.