Melanija Pavlović, generalna direktorka Baumit Serbia - Planiramo velike investicije i modernizaciju fabrike u Aranđelovcu


Melanija Pavlović
Za kompaniju Baumit, koja se bavi proizvodnjom građevinskih materijala, 2016. godina je bila više nego uspešna. Kompanija je zabeležila veliki rast i nakon nekoliko ne baš lakih godina, koje su pratile mnogobrojne promene, uspeli su da povećaju produktivnost, kompletiraju odličan tim vrhunskih profesionalaca, povećaju plasman robe u Srbiji i na tržištima regiona...

- U 2017. godinu ulazimo sa odličnim rezultatima, planiramo rast, investicije i dalje širenje - kaže za eKapiju Melanija Pavlović, generalna direktorka Baumit Serbia.

Baumit na tržište plasira proizvode iz palete brendova baumit i kema.

Inače, Baumit Serbia je u postupku integracije u Schmid Industrieholding GmbH Grupu.

eKapija: Kako biste procenili sadašnju situaciju u građevinskoj industriji?

- Ako pogledamo nekoliko godina unazad, nekako smo stajali u mestu. Čekalo se da neki projekti o kojima se pričalo konačno krenu u realizaciju, a to se nije dešavalo. Situacija je počela da se popravlja tokom 2015. godine i možemo reći da su i Beograd i Srbija opet postali veliko gradilište. Raduje me što se situacija podjednako popravila i u stanogradnji i u izgradnji komercijalno poslovnih i industrijskih objekata. Imamo Beograd na vodi, mnogobrojne izraelske investicije, kineske investicije... Stabilna situacija na tržištu se odražava i poverenjem investitora i njihovom odlukom da investiraju u Srbiju i budu prisutni. Odnos objekata staro-novo je i dalje na strani starih objekata i kod nas i u svetu. Osim izgradnje novih objekata, krenula je rekonstrukcija i brojnih starih objekata, kao i sanacija i revitalizacija fasada. Biće posla i za proizvođače građevinskih materijala i za izvođače radova i za građevinsku operativu i sve one koji su neposredno ili posredno povezani sa izgradnjom.

eKapija: U izgradnji kojih objekata učestvuje Baumit?

- Izuzetno smo ponosni da su naši materijali već ugrađeni ili su u tenderskoj proceduri na mnogobrojnim objektima u Beogradu i Srbiji. Naše sistemsko rešenje poda je primenjeno prilikom izrade industrijskog podnog sistema tržnog centra koji IKEA trenutno gradi u Beogradu. Korišćen je kemin proizvod Tal M Synt 2. Naši materijali se ugrađuju na projektu hotela i šoping centra Rajićeva. Naš reparaturni malter Beton protekt RT je primenjen prilikom konstruktivne sanacije zidova na Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Baumit učestvuje u projektu rekonstrukcije i obnove fasada škola u Srbiji finansiranog iz fonda KfW Banke, kao i obnovi i revitalizaciji fasada u Beogradu.

eKapija: Koji proizvodi iz vaše palete su najtraženiji?

- Baumit PRO termoizolacioni fasadni sistem - ispitani fasadni sistem, dolazi u dve verzije: 1. PRO EPS-F sistem sa fasadnim stiroporom. 2. PRO Mineral sistem sa pločama od kamene vune. Primenjiv je na sve nosive podloge, osigurava trajnu izolaciju i zaštitu. Baumit Star termoizolacioni fasadni sistem se na području spoljne izolacije građevinskih objekata dokazuje već 30 godina. Novi Baumit Nanopor s fotokatalitičkim svojstvom Snaga svetla i novi fotokatalizator daju Nanopor Top fasadi još efikasnija svojstva samočišćenja za brilijantno sjajnu i dugotrajno čistu fasadu.

Baumit open plus je termoizolacioni sistem budućnosti i kombinuje najbolja svojstva fasadnih sistema: optimizovanu paropropusnost (diše kao cigla!), 20% bolju toplotnu izolaciju, zvučnu izolaciju i inovativni način ugradnje.

Naročito smo ponosni na brzovezujuće i brzosušeće cementno vezivo namnjeno izradi brzosušećih cementnih estriha Baumit Estrich Binder Speed.

Iz keminog programa tržištu su poznati posipi, epoksidni i cementni podni sistemi. Ferobeton je kemin, kao i velika paleta lepkova za polaganje keramičkih pločica i kamena, mase za fugovanje, podlivanje. Linija proizvoda Betonprotekt namenjena je rekonstrukciji, sanaciji i zaštiti betonskih konstrukcija i površina.

eKapija: Kakvi su rezultati vaše fabrike u Aranđelovcu?

- Za kompaniju Baumit Serbia 2016. godina je bila izuzetno uspešna samim tim je uposlenost kapaciteta fabrike bila maksimalna. Kao i svaki direktor koji brani interese svoje kompanije, pokušavam dati diplomatske odgovore ne otkrivajući sve naše planove. Konkurencija je ozbiljna na tržištu Srbije i to me raduje, jer ako nemate ozbiljnu konkurenciju ne možete imati ni ozbiljnu tržišnu utakmicu i ne možete pokazati koliko vredite.

eKapija: Kada je energetska efikasnost u pitanju, prva asocijacija je PVC stolarija, a tek posle fasada. Koliko je potencijal za poboljšanje EE u staroj gradnji?

- Veliki broj objekata je imao drvenu stolariju koja vremenom gubi svoje performanse, slabo dihtuje, samim tim veliki su gubici energije. Pojavom PVC stolarije naši građani su je prihvatili kao proizvod koji im rešava deo problema i omogućava uštedu energije. Nakon stolarije, tu su i termo fasade, odnosno sistemi termoizolacionih fasada koji zajedno sa adekvatnom stolarijom umnogome doprinose uštedi energije. Kod novih objekata situacija je još bolja pošto se pored kvalitetne stolarije i fasadnog sistema razmišlja i o termoblokovima i drugim materijalima koji bi mogli da doprinesu kvalitetnoj gradnji. Energija je skupa i nemamo taj luksuz da je rasipamo, to nije štednja, to bi trebalo da bude kultura življenja. Potencijal za poboljšanje EE u staroj gradnji je veliki i stanovništvo je odlično informisano i svesno koliko ulaganje u stare objekte smanjuje troškove energije.

eKapija: Grad Beograd bi do kraja marta 2017. trebalo da dobije Fond za unapređenje energetske efikasnosti, zahvaljujući kome se očekuje pokretanje masovnog projekta u zgradarstvu. Da li imate više informacija o tome? Kada će najzad krenuti masovna reskonstrukcija starih zgrada?

- Ovo je projekat o kojem se godinama priča, ali se i radi. Ne možemo govoriti o pokretanju masovnog projekta, jer se radi o relativno starim objektima i potrebne su velike investicije da bi se sve to realizovalo. Grad Beograd je dosta toga uradio i radi na unapređenju energetske efikasnosti u zgradarstvu. Evo ako prošetate centrom primetićete da je veliki broj objekata pokriven zaštitnim mrežama i skelama i da se radi rekonstrukcija i sanacija fasada. Postoji ozbiljan i detaljan plan sa definisanim vremenskim okvirima kada će se šta raditi. Tako da ja bih ipak sačekala da nas nadležne institucije informišu o tome.

eKapija: Kakvi su planovi kompanije Baumit za naredni period?

- Planovi su ambiciozni i realni. Namera nam je da investiramo u proizvodni pogon u Aranđelovcu i da ga modernizujemo. Naša fabrika je na izvoru sirovina venčačkog kamena što i daje vrhunski kavlitet našim proizvodima.

S obzirom na to da na tržištu ovih dana kruže dezinformacije da je jedan od brendova Schmid Industrieholding GmbH Grupe kupio Baumit, moram da prenesem poruku menadžmenta da je Baumit Serbia u postupku integracije u Schmid Industrieholding GmbH Grupu. Grupa je u 2016. godini ostvarila prodaju od 1,4 mlrd EUR, posluje u 22 zemlje sa preko 90 podružnica. Grupa u svom sastavu ima proizvodnju termoizolacionih EPS i XPS ploča, fasadnih sistema, građevinske hemije. U sastavu Grupe su Baumit podružnice, Wopfinger Baustoffindustrie, Austrotherm, Murexin, Lorencic Wolf Plastics i dr.

Znači brend partner postaje 100% vlasnik brenda Baumit koji je do sada od svog osnivanja 1988. pripadao grupama Wietersdorfer i Schmid Industrieholding. To za Baumit, koji brend No1 u Austriji i Nemačkoj, na zadovoljstvo svih nas, znači dalji rast, investicije, otvaranje novih radnih mesta, razvoj i osnaživanje brenda u regionu Balkana i Evropi uopšte.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Nekretnine u Srbiji - Novi talas ulaganja podstiče privredu" možete pročitati OVDE.