FIDIC-ova duga iznad Srbije


foto: Goodluz/shutterstock.com
U domaćem građevinarstvu u poslednjih desetak godina primetna je tendencija sve češće upotrebe FIDIC modela ugovora, kako u postupcima javnih nabavki, tako i u situacijama kada radove finansiraju domaći i strani privatni investitori. Dosadašnje iskustvo upućuje na tri ključna razloga za takvu tendenciju. Prvenstveno to je nezaustavljivo otvaranje srpskog tržišta ka stranim investitorima u građevinskoj industriji, te intenzivne aktivnosti u oblasti infrastrukturnih projekata.

Određeni broj privatnih stranih investitora, koji su prevashodno svoju aktivnost usmerili ka izgradnji stambenih i komercijalno-poslovnih objekata, opredeljuje se za izbor, a potom i uređenje svojih odnosa sa izvođačima u skladu sa procedurama koje propisuju FIDIC uslovi i modeli ugovora. Nadalje, razvojne banke (Svetska banka, EBRD, EIB) su takođe imale značajnu ulogu u uvođenju primene FIDIC model ugovora u naš sistem, podržavajući upotrebu ovih uslova ugovaranja između domaćih naručilaca i domaćih i stranih izvođača.

Treći razlog koji treba uzeti u obzir je to što je, bez obzira na sve nevolje kroz koje je prošla domaća građevinska operativa, sačuvano jedno sofisticirano i visoko-operativno jezgro profesionalaca, okupljeno oko Udruženja inženjera konsultanata Srbije (Associationof Consulting Engineersof Serbia) - ACES. Godine 2009. kroz ACES Srbija postaje član FIDIC-a i na taj način se zaokružuje vraćanje naše zemlje na mesto koje joj zapravo i pripada u oblasti građevinarstva i realizacije investicionih projekata.

Knjige FIDIC model ugovora

Kada je reč o FIDIC modelu ugovora, kao najviše primenjivanom setu uslova ugovaranja, odnosno modelu ugovora, treba imati na umu da je intenzivan razvoj međunarodnog građevinarstva i postojanje velikog broja različitih formi ugovora koje se koriste za uređenje odnosa između naručilaca i izvođača, nametnuo potrebu da se stvore jednoobrazni setovi dokumentacije, koji bi pojednostavili proces ugovaranja i koji bi mogli da se koriste u sličnim ili istim vrstama građevinskih projekata. Mnoga profesionalna udruženja su pokušala ovo da postignu, tako što su izdavala i objavljivala čitav niz opštih uslova ugovora o građenju i modela ugovora.

Ipak, u međunarodnom građevinarstvu najviše primenjivani set uslova ugovaranja odnosno modela ugovora jeste onaj koje je objavio FIDIC.

foto: Goodluz/shutterstock.com
Međunarodni savez inženjera konsultanata ili FIDIC (Fédération International Des Ingénieurs – Conseils) je udruženje osnovano 1913. godine, sa sedištem u Ženevi i danas okuplja skoro 100 nacionalnih inženjersko-konsultantskih udruženja širom sveta. FIDIC-ovi modeli ugovora su objedinjeni i objavljeni u knjigama različitih boja, kako bi se olakšalo prepoznavanje i korišćenje. Različite boje su označavale uslove ugovora za realizaciju određenih vrsta radova i uređenje prava i obaveza naručilaca i izvođača. Knjige su izdavane i danas se izdaju i koriste u crvenoj, žutoj, narandžastoj, srebrnoj, zelenoj, pink, beloj, plavoj i zlatnoj boji. Otuda u praksi uvreženi izraz "FIDIC-ova duga". Prve knjige su izdate 1957. godine, a poslednja 2008. godine.

Najčešće primenjivani FIDIC model ugovori na našem tržištu

Sarađujući dugi niz godina, kako sa domaćim tako i sa stranim investitorima, ustanovili smo da se u Srbiji najčešće koriste crvena, narandžasta, siva i bela knjiga, koje sadrže odgovarajuće forme FIDIC modela ugovora. Crvena knjiga je korišćena u situacijama kada su investitori sami obezbeđivali izradu projektne dokumentacije. Narandžasta i siva knjiga su korišćene u situacijama kada su investitori želeli veći obim obaveza izvođača, u smislu pružanja sveobuhvatne usluge, kako projektovanja tako i same izgradnje relevantnih objekata. Bela knjiga je korišćena kod ugovaranja konsultantskih usluga izvršilaca.

Prednost korišćenja FIDIC model ugovora i problemi koji se mogu javiti u primeni

Prednost korišćenja FIDIC modela ugovora je sveobuhvatno regulisanje određenih odnosa, utemeljeno na dugogodišnjem iskustvu i praksi. Dodatno jednoobrazna rešenja su takođe doprinela primenjivosti ovog modela ugovora, u raznim oblastima građevinarstva.

Problemi koji se mogu javiti prilikom primene ovih modela ugovora u našem pravnom sistemu bi se mogli razvrstati na pravne i tehničke. Naime, neka od rešenja koja su predviđena pojedinim članovima modela ugovora su nastala u skladu sa stranim pravom, odnosno pod dejstvom anglo-saksonskih rešenja, koja se razlikuju od zakonskih rešenja naše zemlje.

Kako bi se pravilno ocenilo u kojoj meri je potrebno intervenisati u odredbama modela ugovora, potrebno je široko razumevanje i poznavanje domaćih upravno pravnih, stvarno pravnih i naročito obligaciono pravnih odnosa. To znači da nije samo dovoljno sagledavanje odredaba zakona i podzakonskih propisa kojima se uređuju planiranje i izgradnja, već je potrebno idobro poznavanje odredaba propisa kojima se uređuju obligaciono pravni odnosi, te devizno i spoljnotrgovinsko poslovanje, a naročitu pažnju treba obratiti na pravilno uređenje prava i obaveza u vezi sa zaštitom na radu i zapošljavanjem radnika, kako domaćih tako i stranih izvođača.

Sa tehničkog aspekta, potrebno je dogovoriti između strana da li će se koristiti samo posebni uslovi - koji će se direktno menjati u skladu sa potrebama domaćih imperativnih normi i potrebama konkretnog projekta, ili će se koristiti i posebni uslovi - kojima se pojedini članovi menjaju u formi koja se propisuje u okviru pojedinih knjiga, čija je primena dogovorena od među ugovornim stranama.

Preporuke u vezi s primenom FIDIC model ugovora

Imajući ovo u vidu, pokazalo se kao veoma korisno da od prvog dana razmatranja investicionog poduhvata u rad na projektu podjednako budu uključeni stručnjaci kompetentni za oblast poresko-komercijalnih i finansijskih pitanja, inženjeri i pravnici. Takav heterogeni pristup na najbolji način omogućava uklapanje u jednu celinu rešenja FIDIC model ugovora i rešenja pravnog okvira naše zemlje. Takođe je važno voditi računa o komponenti finansiranja, s obzirom na to da su projekti, koji se realizuju uz primenu ovakvih modela ugovora kompleksni, a samim tim i često skupi, pa se investitori radi obezbeđivanja potrebnih finansijskih sredstava odlučuju na uzimanje kredita kako od komercijalnihtako i razvojnih banka. Iz tog razloga je važno da se od samog početka projekti razvijaju na ova četiri oslonca.

Selma Mujezinović
Na kraju treba skrenuti pažnju da je pre započinjanja bilo kog investicionog projekta potrebno urediti imovinsko pravne odnose na zemljištu na kome će se gradnja realizovati.

Imajući u vidu svojinske oblike i transformaciju svojinskih oblika u Republici Srbiji od sredine 20. veka pa do danas, naročito u pogledu građevinskog zemljišta, čini se da se sticanju odgovarajućeg prava na zemljištu na kome će se gradnja realizovati mora posvetiti određeno vreme i pažnja. Razlog tome je i što nije moguće otpočeti gradnju bez uređenih imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu na kome će se gradnja realizovati.

*** Autor teksta Selma Mujezinović je član Zajedničke advokatske kancelarije Marić i Mujezinović, koja u Srbiji posluje u saradnji sa međunarodnom advokatskom kancelarijom Kinstellar. Ona je na čelu višečlanog tima, koji je posvećen praćenju rada domaćih i stranih klijenta u oblasti finansiranja i realizacije investicionih projekata.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Nekretnine u Srbiji - Novi talas ulaganja podstiče privredu" možete pročitati OVDE.