Gde život diše punim plućima - Počela izgradnja još jedne zgrade u naselju Paunov breg


Naselje Paunov breg na Banjici već je osvojilo srce Beograđana. U ambijentu koji okružuje priroda, na mestu sa kojeg se pruža pogled na čitav Beograd i Avalu, izgrađeni su tržni centar i dve stambene zgrade, a naselje će uskoro dobiti još jedan objekat u centralnom delu.

Energetski efikasni stanovi, izuzetan prirodni ambijent, blizina sportskog kompleksa Banjica i staza za šetnju, doprineli su tome da su svi stanovi već prodati, a kako nam kaže arhitekta Jelena Kasavica iz kompanije CPI Construction, dostupni su jedino oni u izgradnji.

- U kompleks je useljeno više od 200 porodica. Ono na šta smo posebno ponosni je činjenica da su mahom mladi ljudi, odnosno mlađi bračni parovi, više nego zadovoljni onim što su dobili doseljenjem na Paunov breg. Među najtraženijim su bili porodični stanovi, što nam govori da funkcionalnost i zadovoljenje potreba jedne porodice idu ispred kvadrature. Naravno, pod pojmom porodični podrazumevaju se i drugi faktori u vezi sa funkcionalnostima, kao što su garažno mesto, parking prostor, blizina određenih objekata koji su prioritetno važni svakoj porodici, spratnost... Ovo su zahtevi koje pred nas prioritetno postavljaju naši klijenti - kaže za eKapiju Jelena Kasavica iz kompanije CPI.

Kompanija uskoro počinje treću fazu čitavog kompleksa Paunov breg, odnosno izgradnju novog stambenog objekta koji će zauzimati centralnu poziciju. Plan je da se u okviru tog objekta izgradi 106 stambenih jedinica, površine od 28 do 172 kvadratna metra (od garsonjera do petosobnih).

U kompaniji CPI kažu da je pred njima izuzetno važan period:

- Stambeni objekat u centru će uobličiti čitav kompleks, te predstaviti ono najvrednije u celokupnom projektu. Paunov breg biće urbanistički uređen prostor, pažljivo osmišljen, sa velikim prostranstvom između objekata i centralnim delom koji će biti ukrašen fontanom, što će predstavljati srce kompleksa. Osim klijenata, i mi kao nosioci projekta smo prilično nestrpljivi da se na taj način kruniše čitava ideja. Istovremeno smo i jako srećni što svakim novim danom ovaj projekat, započet još 2007. godine, dobija sve kompletniji izgled. Potvrdu da smo na dobrom putu nam daju naši sadašnji stanari.

Investitori su izuzetno ponosni na koncept na kojem je zasnovana ideja čitavog kompleksa, a koji nastoji da zadovolji čak i najviše zahteve svake porodice. Ovo moderno naselje svojim stanovnicima na jednom mestu pruža sve potrebne usluge.

- U tržnom centru Paunov breg od samog početka uspešno posluju upermarket Maxi, hemijsko čišćenje, apoteka Oaza, novinarnica Inmedio, menjačnica, plastic shop, kafe-picerija Pavone. Naselje će u narednoj fazi biti oplemenjeno i sadržajima za decu na otvorenom – objašnjava Kasavica.

Krediti i cene

Maja Tasić, konsultant u prodaji u firmi CPI, kaže da su sada gotovo idealni uslovi za donošenje jedne od najvažnijih životnih odluka svake porodice.

- Kamate su, kako govori statistika, dvostruko niže nego na primer pre 10 godina. Cene kvadrata su na donjoj granici za isti ovaj period, ali nezvanične najave su da ovako idealni uslovi neće još dugo potrajati. Većina potencijalnih kupaca nekretnina čeka idealnu ponudu i ne osvrće se na ovakve najave poskupljenja. Ipak, u pogledu uslova i cena, podaci govore da je svako ko donese odluku za kupovinu stana ili kuće u ovom trenutku ili u neko skorije vreme u stvari dočekao upravo tu idealnu ponudu. Okolnosti koje su dovele do ovakvog trenutka su u prvom redu bile uslovljene padom potražnje, što je dovelo i do neprimetnog zatišja u prodaji. Ipak, poslednjih godinu do godinu i po tržište se stabilizovalo, a ono što potencijalno može dovesti do porasta cene nekretnina u skorije vreme su konkretne najave velikih stranih investitora zainteresovanih za ulaganja u izgradnju, konkretno u Beogradu. To će direktno uticati na porast potražnje i za očekivati je i da će cene kvadrata neminovno biti povećane – objašnjava Tasić.

Dugoročni partner kompanije CPI je Societe Generale banka, koja im pruža izuzetnu podršku, dodaje sagovornica uz napomenu da "sjajnu saradnju imaju i sa svim ostalim bankama".

- Stanje na tržištu nekretnina pokazuje da je upravo sada najbolji trenutak za stambene kredite, jer kamate, kao i troškovi obrade kredita nikada nisu bili niži. Banke su snizile kamate, a na primeru Paunovog brega, naša projektna banka Societe Generale svojim klijentima nudi fiksnu kamatnu stopu od odličnih 2,95% u prve tri godine otplate kredita, a za ostali period otplate varijabilnu kamatnu stopu do 3,25%. Shodno tome se i povećava broj kreditnih kupaca u odnosu na keš kupce i on iznosi u ovom periodu pola-pola, što za razliku od period u poslednjih 10 i više godina nije bio slučaj, odnosno u skoro 90% slučajeva klijenti su stanove kupovali uglavnom gotovinom – objašnjava Maja Tasić.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Nekretnine u Srbiji - Novi talas ulaganja podstiče privredu" možete pročitati OVDE.