Ivan Stojanović, rukovodilac službe za underwriting vozila i razvoj produkata Wiener Stadtische osiguranja - Prevoznici sve više zainteresovani za CMR osiguranje


Ivan Stojanović
Često se događa da vlasnici robe smatraju kako svaku štetu na robi mogu naplatiti po polisi osiguranja odgovornosti prevoznika, ali nije tako. Kako bi vlasnik u potpunosti bio zaštićen, mora da ugovori kargo osiguranje, odnosno osiguranje robe u transportu. Sa druge strane, ukoliko prevoznik nije zaštićen sopstvenom polisom, osiguravajuća kuća ima pravo regresa od lica odgovornog za štetu.

Ivan Stojanović, rukovodilac službe za underwriting vozila i razvoj produkata u Wiener Stadtische osiguranju (WSO), za eKapiju govori o značaju osiguranja svih učesnika u lancu transporta i logistike. Naš sagovornik pojašnjava od kojih se sve rizika kompanije mogu zaštititi, pod kojim uslovima i zbog čega je važan odabir optimalnog osiguravajućeg pokrića. Uz osvrt na mnogobrojne mogućnosti koje WSO pruža, Stojanović najavljuje i specijalne ponude za prevoznike na sajmu Truck Business Fair, koji nas 9. decembra očekuje u Beogradu.

Takođe, Stojanović podseća i da Wiener od skoro u ponudi ima i osiguranje od odgovornosti špeditera.

eKapija: Koje sve potrebe za osiguranjem se javljaju u procesu transporta i organizacije prevoza robe?

- Sama potreba za osiguranjem zavisi od faze transportnog procesa i vida transporta. Pa tako, jednu potrebu za osiguranjem imaju organizatori transportnog procesa, drugu prevoznici i sasvim treću korisnici prevoza. Potreba prevoznika je da osigura prevozna sredstva, odgovornost za štete pričinjene trećim licima upotrebom prevoznih sredstava i odgovornost za štete pričinjene na robi koja se prevozi.

S druge strane, vlasnik robe koja se prevozi ima interes da osigura robu u transportu, a organizator transportnog procesa (špediter) ima potrebu za osiguranjem odgovornosti špeditera itd.

eKapija: Koje sve proizvode kompanija Wiener Stadtische nudi prevozničkim kompanijama?

- Wiener Stadtische osiguranje se može pohvaliti da svojim stručnim kadrom i paletom proizvoda može ispuniti sve zahteve klijenata koji se pojavljuju u jednom transportnom procesu. U zavisnosti od vida transporta, u ponudi imamo nekoliko vrsta osiguranja.

Najpre, tu je kasko osiguranje motornih vozila, vazduhoplova i plovnih objekata (pod ovim osiguranjima se podrazumeva osiguranje sopstvenih prevoznih sredstava ukoliko do štete dođe ostvarenjem nekog od rizika ugovorenog osiguranjem, bez obzira na to ko je za štetu odgovoran).

Zatim, nudimo osiguranje odgovornosti vlasnika motornih vozila, vazduhoplova i plovnih objekata za štete pričinjene trećim licima. Ovo su vrste obaveznih osiguranja, propisanih Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, i njima su pokrivene materijalne i nematerijalne štete koje se pričine trećim licima upotrebom prevoznih sredstava.

Takođe, nudimo osiguranje odgovornosti prevoznika za štete na robi koja se prevozi u drumskom transportu, u skladu sa Konvencijom o ugovoru za međunarodni prevoz robe drumom (CMR osiguranje). Predmet osiguranja je odgovornost prevoznika za štete koje nastanu u prevozu robe, usled potpunog ili delimičnog fizičkog gubitka ili oštećenja robe nastalog od trenutka preuzimanja do momenta isporuke i zakašnjenja u isporuci robe.

eKapija: Vlasnici ponekad smatraju da im je roba pokrivena po polisi prevoznika. Ipak, samo delimično je tako. Zbog čega je važno ukazati na razliku između osiguranja robe u transportu (kargo osiguranja) i osiguranja od prevozničke odgovornosti?

- Ovo je vrlo čest problem u praksi, da vlasnici robe smatraju da svaku štetu na robi mogu naplatiti po polisi osiguranja odgovornosti prevoznika, odnosno CMR osiguranja. Međutim, bitno je napomenuti da kod CMR osiguranja naknada iz osiguranja može se isplatiti samo u slučaju da je za oštećenje na robi odgovoran prevoznik.U slučaju da do oštećenja robe nije došlo odgovornošću prevoznika, vlasnik robe nema pravo na nadoknadu štete.

foto: Nightman1965/shutterstock.com
Kako bi vlasnik robe u potpunosti bio zaštićen neophodno je da ugovori osiguranje robe u transportu. S druge strane, ako je ugovoreno samo osiguranje robe u transportu, a da je do oštećenja na robi došlo propustom prevoznika, pretrpljena šteta se može naplatiti po polisi osiguranja robe u transportu, ali tada osiguravajuća kuća ima pravo regresa od lica odgovornog za štetu, odnosno prevoznika. Na osnovu navedenog, a kako bi bili zaštićeni interesi i prevoznika i vlasnika robe, moraju biti ugovorene obe vrste osiguranja.

eKapija: Šta sve može biti osigurano polisom kargo osiguranja Wiener Stadtiche? Od kojih sve rizika se korisnik može zaštititi?

- Predmet osiguranja je roba u međunarodnom i domaćem prevozu, prevožena sopstvenim ili tuđim prevoznim sredstvima, uključujući i vozila i radne mašine koje se prevoze na sopstvenim osovinama (per-ax). Roba se može osigurati od rizika koji su u neposrednoj vezi sa prevozom, kao što su pomorska ili saobraćajna nezgoda (brodolom, nasukanje, sudar, udar, iskliznuće, prevrnuće, pad i slično), zatim elementarne nepogode, požar i eksplozija.

Uz ovu grupu rizika, mogu se ugovoriti i dopunski rizici koji se mogu ostvariti samo na određenim vrstama robe, kao što su krađa i neisporuka, manipulativni rizici, pokisnuće, rđa, brodsko znojenje, curenje tečnosti i slično.

Posebnu grupu čine specifični rizici, koji su u vezi sa prirodnim svojstvima robe, i njihovo osiguranje vrši se često po veoma visokim premijskim stopama, jer je verovatnoća ostvarenja vrlo velika. Toj grupi pripadaju kvar mesa iz bilo kog uzroka, kvar svežeg voća i povrća iz bilo kog uzroka itd.

eKapija: Šta je osnovica za obračun premije, kada govorimo o osiguranju robe u transportu? Od čega sve zavisi visina premije?

- Premija osiguranja se obračunava kao procenat od fakturne vrednosti robe, a zavisi od vrste robe, vida transporta, ugovorenih rizika i relacije na kojoj se roba prevozi.

eKapija: U slučaju štete, kako teče postupak naplate? Da li postoje neke specijalne procedure, ukoliko je, na primer, u pitanju izuzetno velika šteta?

- Osiguranik je dužan da odmah po saznanju za štetu obavesti osiguravača. Osiguravač, nakon prijave štete, na mesto štetnog događaja upućuje svog procenitelja ukoliko je do štete došlo na teritoriji Republike Srbije, a za štete u inostranstvu angažuje se havarijski komesar.

Nakon sačinjavanja zapisnika o oštećenju, procene štete i dostavljanja potrebne dokumentacijeod strane osiguranika, osiguravajuća kompanija u zakonskim rokovima isplaćuje naknadu iz osiguranja.

eKapija: U kojim slučajevima je osiguranje robe u prevozu ne samo dobrovoljan akt vlasnika, nego i obaveza?

- Oblast međunarodne trgovine i transporta robe definisana je Incoterms klauzulama. Njihovom primenom izbegava se da kod izvoznika i uvoznika dođe do različitih shvatanja, nejasnoća i sporova pri tumačenju pojedinih ugovornih izraza. Posebno, ugovaranjem određenih klauzula tačno se određuje koje troškove u vezi sa transportom, osiguranjem snosi prodavac, a koje kupac.

foto: s_oleg/shutterstock.com
Prema navedenim klauzulama, obaveza osiguranja robe u transportu nastaje ugovaranjem CIF i CIP pariteta u kupoprodajnom ugovoru robe.

eKapija: Kakva je situacija sa organizatorima prevoza, odnosno špediterskim kompanijama, koje su njihove potrebe za osiguranjem? Koje opcije im Wiener pruža?

- WSO od skoro u svojoj ponudi ima osiguranje od odgovornosti špeditera. Predmet osiguranja je odgovornost špeditera za štetu pričinjenu nalogodavcu, nastalu iz obavljanja špediterske delatnosti pri izvršenju primljenog naloga, a koja je posledica ostvarenja nekog od osiguranih rizika i za koju je ovaj odgovoran.

Odgovornosti špeditera mogu biti određene Opštim uslovima poslovanja špeditera, odredbama Zakona o obligacionim odnosima ili prema važećim međunarodnim konvencijama kopnenog, vazdušnog ili pomorskog transportnog prava, koje se primenjuju na osnovu ugovora ili zakona.

eKapija: U celokupnoj oblasti transporta i organizacije prevoza robe, za kojim proizvodom postoji najveća tražnja? Da li je primetan rast u određenim grupama proizvoda?

- Poslednjih godina primetno je da postoji sve veći broj zahteva kompanija koje se bave drumskim transportom robe za CMR osiguranjem. Radi se o tome da naručioci prevoza iz inostranstva ne dozvoljavaju da se roba utovari u vozila, ukoliko se ne dostavi potvrda da postoji zaključeno osiguranje.

eKapija: U decembru nas u Beogradu očekuje Truck Business Fair, na kome će i WSO učestvovati. Šta očekujete od ovog sajma, koliko je za osiguravajuću kuću značajan nastup na sličnim manifestacijama?

- S obzirom na to da je oblast osiguranja i dalje velika nepoznanica, ovakve događaje je nabolje iskoristiti za edukaciju potencijalnih klijenata o različitim proizvodima osiguranja i upoznati ih kako da izaberu optimalna osiguravajuća pokrića, koja će biti podrška njihovom poslovanju. Kod velikog broja klijenta osnovni kriterijum za odabir osiguravajuće kuće jeste visina premije, što se uglavnom na kraju završi nezadovoljstvom kada dođe do štete, jer se tek tada vidi da određeno osiguravajuće pokriće nije bilo zadovoljavajuće.

eKapija: Da li sadašnji i budući korisnici mogu da očekuju i neku specijalnu ponudu na Truck Business Fair?

- Wiener Stadtische osiguranje je sa poslovnim udruženjem Međunarodni transport, za sve njihove članove, napravilo posebnu ponudu za CMR osiguranje. Zato ćemo vreme na manifestaciji Truck Business Fair iskoristiti da postojećim i budućim klijentima dodatno predstavimo pogodnosti ovog proizvoda.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Transport i logistika - efikasna podrška biznisu" možete pročitati OVDE.