Mirko Ilić, direktor kompanije cargo-partner u Srbiji - Uvodimo Drumsku platformu za prevoznike


Mirko Ilić
cargo-partner austrijska kompanija, koja u više od 100 poslovnica u 27 zemalja širom sveta zapošljava 2.500 ljudi, više od deceniju posluje na tržištu Srbije. Prošle godine otvorili su u Dobanovcima logistički centar, a tom investicijom pokazali su veliku zainteresovanost za naše tržište.

Kako je tada rečeno, cargo-partner je investirao u objekte samo na 4 tržišta, među kojima je i Srbija.

Osim investicije u objekat, kompanija je uvela i novo softversko rešenje, proširila asortiman usluga i implementirala Drumsku platformu za prevoznike.

Pomenute novine bile su više nego dobar razlog da razgovaramo sa Mirkom Ilićem, direktorom cargo-partner-a, koji vodi kompaniju u Srbiji od samog početka.

eKapija: Prošla godina za kompaniju cargo-partner u Srbiji je bila izuzetno dinamična. Investirali ste u logistički centar. Kakvi su utisci? Koliko ste zadovoljni rezultatima?

- Da, bila je izuzetno dinamična. Krajem prošle godine smo otvorili moderan logistički centar u Dobanovcima. Radi se o centru koji se prostire na 8.000 kvadratnih metara i raspolaže sa 20.000 paletnih mesta. Ujedno je opremljen sa 18 pretovarnih rampi i sa jednom rampom za vangabaritne terete. Osim usluge skladištenja, nudimo usluge pretovara odnosno cross-docking, paletizovanja, prepakivanja i etiketiranja robe, komisioniranja - odvajanja robe po nalogu klijenata. Od tada beležimo neprekidan rast aktivnosti, tako da je ovo bila jako dobra poslovna odluka.

eKapija: Šta izdvaja cargo-partner od konkurencije?

- Konkurencija je velika u našoj branši. Stručnost i motivacija zaposlenih su ključni faktori uspeha naše kompanije i njenog efikasnog poslovanja. I uvek smo spremni da ponudimo specifična rešenja, prilagođena svakom klijentu ponaosob. Naš moto je We take it personally.

eKapija: Logistička rešenja u savremenom poslovanju prate sofisticirane informacione tehnologije. Razvili ste sopstveni "warehouse management sistem". Recite nam nešto više o tome.

- WMS, odnosno integrisani LogSpace i S.P.O.T. sistem su osmislili naši IT stručnjaci i omogućavaju potpunu preglednost toka robe, kroz čitav lanac snabdevanja. Organizaciona struktura, inovativni IT softver, stručnost zaposlenih, visoki standardi usluga izuzetna efikasnost, posledica su i rezultat naše korporativne politike.

eKapija: Tu niste stali. Nadogradili ste sistem.

- Sistem je unapređen i omogućava lakši, brži i jednostavniji pristup celokupnoj dokumentaciji kao i komunikaciji u čitavom procesu lanca snabdevanja. Mogućnost da se prave informacije u pravo vreme na pravi način dostave pravoj osobi u pravom formatu. SPOT platforma ima više od 20.000 korisnika širom sveta.

Korisnici koriste SPOT da organizuju transport na globalnom nivou kao i sve logističke aktivnosti.

Najbitnija funkcija pomenute platforme je Track&Trace. Svima onima koji su uključeni u transport robe - uključujući dobavljače, veleprodaje, trgovce, krajnje potrošače, kao i carinu i špedicije – neophodan je 24 časovni pristup detaljima pošiljke, što SPOT i omogućava.

eKapija: Šta nam možete reći o Drumskoj platformi za prevoznike?

- S obzirom na to da sarađujemo sa širokom paletom određenih prevoznika za drumski transport koji se odvija kroz Evropu, razvili smo Drumsku platformu za prevoznike koja pojednostavljuje proces selekcije. Počevši od novembra ove godine, cargo-partner će sve drumske naloge isključivo dodeljivati putem ove platforme.

Prevoznici koji se registruju i obezbede tražena dokumenta, kao i sve neophodne podatke dobiće potpuni pristup svim drumskim zahtevima za transport. Ova platforma omogućava prevoznicima da pronađu transport koji im odgovara, i kada im odgovara, kao i da svedu prazne ture na minimum.

eKapija: Koji su planovi za naredni period?

- Kompanija cargo-partner je u ovoj godini bila aktivna na globalnom nivou. Izdvojiću dva primera. U Dunajskoj Stredi u Slovačkoj su utrostručeni skladišni kapaciteti i investirano je 3 mil EUR.

Započeta je i izgradnja ekološkog-održivog logističkog centra u centrali u Austriji, blizu Bečkog aerodroma, čiji završetak radova je planiran za kraj leta sledeće godine. Planiramo da budemo aktivni i u narednom periodu, te ćemo slične standarde ponuditi i u Srbiji, Sloveniji i Slovačkoj.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Transport i logistika - efikasna podrška biznisu" možete pročitati OVDE.