Katarina Krstajić, PR menadžer Wiener Stadtische osiguranje - Osiguranje od odgovornosti iz delatnosti štedi vaš novac, energiju i vreme


Katarina Krstajić
U svakodnevnom poslovanju uprkos maksimalnoj pažnji koju posvećujemo onome što radimo, greške se dešavaju i teško ih je izbeći. U nekim situacijama nismo ih ni svesni, a za posledice mogu imati velike materijalne i nematerijalne štete, koje sa sobom povlače i velike finansijske izdatke.

Wiener Stadtische osiguranje ponudilo je svojim korisnicima specifičnu polisu osiguranja od odgovornosti iz delatnosti, koja neće sprečiti neželjena dešavanja, ali će osiguraniku pomoći da lakše izađe iz takvih situacija. Njom se može osigurati građansko-pravna odgovornost za štete usled smrti, povrede tela ili zdravlja, kao i uništenja ili oštećenja stvari trećih lica.

- Kada je reč o rizicima koji su pokriveni ovom polisom, to je na prvom mestu odgovornost za štete iz obavljanja delatnosti ili iz posedovanja stvari. Takođe, postoji mogućnost proširenja ovog osiguranja i to na osiguranje odgovornosti iz korišćenja, posedovanja, zakupa ili plodouživanja zemljišta, zgrada i prostorija koje se koriste za potrebe osigurane delatnosti ili zanimanja, kao i od odgovornosti iz novih izvora opasnosti, koji se pojavljuju kod osiguranika posle zaključenja ugovora – kaže u razgovoru za eKapiju Katarina Krstajić, PR menadžer kompanije Wiener Stadtische osiguranje.

eKapija: Zašto je ovakvo osiguranje od posebne važnosti u savremenim uslovima poslovanja?


- Preduzetnici se svakodnevno susreću sa mnogobrojnim izazovima u poslovanju. Brinu kako da obezbede platu zaposlenima, prevazilaze administrativne prepreke, imaju neplanirane troškove... Količina problema i stresa stalno raste i zato se može desiti da im i pored njihove stručnosti i profesionalnog odnosa prema poslu, nivo pažnje opadne. I tada, u brzini mogu naneti nekome materijalnu ili nematerijalnu štetu koja može biti izuzetno visoka. U takvim situacijama ta osoba će, verovatno, tražiti naknadu od njihove kompanije. A rešavanje nastale situacije će ih dodatno koštati vremena i energije...

eKapija: Koliko je privreda u Srbiji prepoznala važnost ovakvog osiguranja?

- Kada je reč o vlasnicima malih i srednjih preduzeća, može se reći da postoji izvestan nivo svesti o potrebi za osiguranjem, ali to uglavnom ne spada u nekoliko prvih prioriteta. Kod velikih kompanija situacija je daleko bolja. Napomenula bih i to da je u kompanijama sa stranim kapitalom uočljiva velika razlika u pristupu, jer one traže i ugovaraju osiguravajuće pokriće i pre početka poslovanja. Takođe, ako posmatramo naš portfolio, primetna je razlika u interesovanju za ovo osiguranje i po privrednim granama, jer dominiraju ugostiteljska i trgovinska delatnost.

eKapija: Postoje li sektori u privredi gde je osiguranje od odgovornosti iz delatnosti posebno korisno?

- Ovo osiguranje je svakako korisno za sve delatnosti, iz razloga što svi mi koji radimo možemo da pogrešimo u radu i nenamerno nanesemo štetu trećim licima. U tom slučaju polisa ovog osiguranja obezbedila bi odbranu od neosnovanih ili preteranih zahteva za naknadu štete (pravnu zaštitu), naknadu troškova eventualnog sudskog postupka i naknadu štete. Ne treba zaboraviti i to da naš zakonodavac predviđa osiguranje od profesionalne odgovornosti kao obavezno za pojedine delatnosti kao što su: lekari, advokati, revizori, inženjeri, stečajni upravnici i javni beležnici.

eKapija: Koliko je učešće Wiener Stadtische u ukupnom tržištu osiguranja privrede u Srbiji?

- U ukupnom tržištu osiguranja privrede u Srbiji, Wiener Stadtische osiguranje učestvuje sa oko 9,4%. Što se tiče našeg portfolija imovine, više od 85% osiguranja se odnosi na osiguranje privrede, a od toga je učešće malih i srednjih preduzeća 78% u odnosu na sva osigurana pravna lica.
eKapija: Koliko se prilagođavate samim klijentima, budući da kompanije neretko iznose zamerke na račun osiguravača u pogledu nedovoljnog prilagođavanja proizvoda potrebama korisnika?

- Od početka poslovanja naša kompanija je izlazila u susret specifičnim zahtevima osiguranika praveći tzv. "tailor made" ponude. Na srpsko tržište osiguranja doneli smo nov kvalitet – moderno osiguranje po evropskim standardima, koje odlikuje velika fleksibilnost. Ako govorimo o privredi, u našoj ponudi imamo širok dijapazon proizvoda namenjenih ovoj ciljnoj grupi, od osiguranja imovine, zaposlenih, života, vozila, odgovornosti... Kada je reč o malim i srednjim preduzećima, proizvode smo pravili u skladu sa vrstom delatnosti kojom se preduzetnik bavi, a samim tim i vrstom opasnosti i rizika kojima je izložen. Proizvod "Osiguran biznis", recimo, našim klijentima obezbeđuje veću zaštitu od neželjenih dešavanja, uz mnogo povoljnije uslove saradnje nego što je to ranije bilo. Uz polisu ovog osiguranja klijenti se mogu osigurati od gubitka imovine, ali i od rizika prekida poslovanja koji bi ugrozio njihov dobitak. Isto važi i za fizička lica koja mogu da "kreiraju" polisu u skladu sa svojim potrebama - uz životno osiguranje 3D mogu da izaberu koliki će broj godina štedeti, a kada će da uključe i osiguranje. Osim toga, mogu da ugovore i dopunska osiguranja.

eKapija: Spremate li neke inovativne proizvode?

- Neprekidno radimo na poboljšanju postojećih i razvoju novih proizvoda. Trudimo se da pratimo trendove, konstantno osluškujemo potrebe naših klijenata i da u skladu sa istim ponudimo najadekvatnije osiguravajuće pokriće.

eKapija: Osiguranje i dalje uglavnom nije među prioritetnim stavkama privrednika u Srbiji, a najčešći razlog za to je finansijske prirode. Koliko će procesi digitalne transformacije preduzeća i globalnog umrežavanja "primorati" kompanije da menjaju odnos prema osiguranju?


- Kada je reč o digitalizaciji poslovanja preduzeća, koja je naša neminovnost, to zasad nije dovelo do neke promene u odnosu prema osiguranju. Imali smo, recimo, nekoliko upita za osiguranje od sajber rizika, a za ovaj rizik je potrebno obezbediti i posebno reosiguravajuće pokriće. Globalno "umrežavanje" je, kao što sam napomenula, doprinelo da se kompanije sa stranim kapitalom, koje su "svesnije" važnosti i koristi od osiguranja, odluče za sklapanje ugovora o osiguranju na samom početku poslovanja. Osim toga, i u situacijama kada su strane kompanije davaoci franšize, one traže od primaoca, da između ostalog zaključi i ugovor o osiguranju.

Ivana Bezarević

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Buđenje industrije u Srbiji" možete pročitati OVDE.