Energija iz lokalnih resursa u industriji - Rešenja kompanije Polytechnik omogućavaju daljinsko upravljanje postrojenjima za sagorevanje biomase


Airbus, Francuska – šumska biomasa
Energija je neizbežna stavka u svim proizvodima industrije, pa sve industrijske grane zavise od nekog oblika energije koja je potrebna za finalni proizvod. Od prehrambene do industrije nameštaja, drvo-prerađivačke, industrije papira, pa čak i energetske industrije, jedan je zajednički činilac – energija. Koliki je udeo energije u nekom finalnom proizvodu - 5, 10 ili više procenata? Smanjenje troškova proizvodnje, povećanje konkurentnosti i održavanje cena svodi se na upravljanje resursima, a praksa i svetski trendovi su prepoznali da je upravljanje energetskom efikasnošću jedan od glavnih aduta za ostvarivanje rezultata.

Sa druge strane, današnji svet je digitalizovan i informacije se brzo razmenjuju, pa da bi se održao korak sa napretkom i potrošačima moraju se prihvatiti i primeniti nove tehnologije. Sektor informacija i telekomunikacija sastavni je deo bilo kog proizvoda industrije kao i energija. Posluje se putem interneta, razmenjuju podaci preko smart telefona i računara, vode procesi optimizacije i transakcije putem telekomunikacija.

Kompanija Polytechnik iz Austrije, koja već više od 50 godina nudi rešenja za sagorevanje uglavnom drvne biomase i kompletna tehnička rešenja po principu "ključ u ruke", svesna je koliko je važno prilagođavati se promenama na tržištu, pa je i svoja rešenja prilagodila savremenim uslovima poslovanja.

Digitalizovano upravljanje postrojenjima – Primena industrije 4.0

Kako kažu u ovoj kompaniji, svi znamo da za svaku fabriku, malu ili veliku, infrastruktura (putevi, železnica, i transport robe) predstavlja ogroman rizik i potencijal. Ali, ima tu još nešto.

Kompanija Polytechnik u mogućnosti je da iz svoje centrale u Austriji pruža ključnu podršku, održavanje i ekspertizu za sva svoja postrojenja, kojih je više od 3.000, bilo gde u svetu, i to na daljinu – putem interneta. A ovo je upravo rezultat tehnološkog razvoja i napretka.

- Centralizovana IT primena dozvoljava firmi da usavršava softver, koji je sastavni deo daljinskog upravljanja energanom. U stvari, Polytechnik je prešao na Industriju 4.0 još pre 10 godina, a to je postignuto ulaganjem 2,5-5% godišnjeg obrta u istraživanje i razvoj. Sve komponente jednog postrojenja za sagorevanje biomase, koje radi od 4.000-8.000h godišnje, su digitalizovane. Sa svakom se može komunicirati, trendovi i ponašanja se mogu očitati u realnom vremenu, a troubleshooting i usavršavanje je omogućeno samo jednim klikom. Tačno je moguće utvrditi zavisnosti pojedinih varijabli, ishoda, potrošnje, ponašanja i proizvodnje radi povećanja efikasnosti, smanjenja troškova i optimizacije proizvodnje energije – objašnjavaju u ovoj kompaniji.

Zaštita životne sredine vodi do ekonomskog rasta

Firme koje razmišljaju o svojoj budućnosti i planiraju stabilan rast, prepoznale su ulogu struke i uvele energetski menadžment, a to su uradile i opštine, budući da troše značajnu energiju i resurse.

Poznato je da cela zemaljska kugla prolazi kroz proces globalnog zagrevanja, a pitanje je koliko vremena je preostalo da se nešto preduzme da se ti efekti uspore ili čak zaustave. Nagle promene temperature najviše su uzrokovane emisijom CO2, koja je rezultat zavisnosti industrije i ljudi od fosilnih goriva. Samo 2012. godine, Grenland je izgubio 450 Gt svog leda. Međutim, uvođenje oštrih mera za zaštitu životne sredine, za smanjenje emisije CO2 i uvođenje tehnologija obnovljivih izvora energije, mogu biti i pokretači ekonomije, navode u kompaniji Polytechnik.

Primer su Sjedinjene Američke Države. Njihova najjača ekonomija, država Kalifornija, zaštitila je životnu sredinu i ekonomiju istovremeno. Nakon što je propisala stroge zakone o klimatskim promenama 2011. godine, ekonomija ove države je porasla za 12,4%, a BDP za 21%!

K&L Nurseries, Australija – šumska biomasa
Isto tako je, dodaju u ovoj kompaniji, moguće zameniti fosilna goriva sa domaćim alternativama. Prvenstveno, ovo važi za ruralna područja i primenu biomase umesto nafte, mazuta, lož ulja, a onda i prirodnog gasa, pa čak i uglja.

- Poznati su benefiti korišćenja biomase: zapošljavanje, smanjenje uvoza naftnih derivata, investiranje u lokalnu zajednicu itd. Rađene su studije, korišćena iskustva zemalja iz okruženja, ali pre svega ovo dokazano i u praksi, i zato treba zapamtiti: upotreba biomase je samoobnovljiva, isplativa i održiva ako se taj energent dobija na lokalu, u vrlo uskom okruženju vaše fabrike ili proizvodnje. Često je sam energent nusproizvod vaše proizvodnje. Zato razmislite - poručuju iz kompanije Polytechnik.

Ozbiljni potencijali za korišćenje biomase su u sledećim industrijama:

- prehrambena industrija
- drvna industrija
- papirna industrija
- toplane
- turistički kompleksi
- bolnice
- poljoprivredna industrija
- reciklaža starog drveta

L’Oreal, Španija – šumska biomasa
Potencijalni energenti koji nisu samo teorija, nego se koriste u praksi:

- šumska biomasa
- pilanski ostatak
- slama,
- miskantus
- staro drvo/građevinsko drvo
- koštice voća
- ljuspice od kafe
- malata
- ječmeni slad
- otpresak voća
- konjski i pileći stajnjak
- suncokretova ljuska

Primeri primene biomase u industriji (iz prakse):

- K&L Nurseries, Australija – šumska biomasa
(3500 t CO2/godišnje smanjenje emisije, 2,3 puta povoljnija energija od uglja, proizvodnja tople vode)

- Tirol Milch Wörgl, Austrija – šumska biomasa/pilanski ostatak
(30% povoljnija energija od prirodnog gasa, proizvodnja pare)

- Airbus, Francuska – šumska biomasa
(5 puta smanjenje emisije CO2/godišnje, 50% povoljnija energija od prirodnog gasa, proizvodnja pare)

- L’Oreal, Španija – šumska biomasa
(4230 t CO2/godišnje smanjenje emisije, zamena prirodnog gasa, proizvodnja struje)

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Buđenje industrije u Srbiji" možete pročitati OVDE.