Marinko Ukropina, generalni direktor SGS za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Crnu Goru - Sertifikacija jača konkurentnost srpske privrede


Marinko Ukropina
Sve je veća težnja da se u međunarodnoj trgovini obezbedi siguran "lanac isporuke" proizvoda i usluga a kako bi i srpske kompanije postale deo tog "sigurnog lanca" svoje poslovanje, kriterijume i metode moraće da usaglase sa praksom u okruženju i EU. Posedovanjem sertifikata, uz opredeljenost najvišeg rukovodstva za stalni razvoj poslovnog sistema, kompanije sigurno povećavaju svoju šansu da se pozicioniraju kao pouzdan i stabilan poslovni partner, što dovodi i do ekonomskog rasta i konkurentnosti naše privrede – kaže u razgovoru za eKapiju Marinko Ukropina, generalni direktor sertifikacione kuće SGS za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BIH i Crnu Goru.

Procesi sertifikacije i standardizacije proizvodnje igraće tako veliku ulogu u jačanju tržišne pozicije srpske privrede, ali i u daljim procesima evrointegracija i reindustrijalizaciji kojoj Srbija teži.

eKapija: Za 15 godina, koliko SGS Beograd radi kao sertifikaciono telo, u Srbiji se beleži kontinuiran rast u broju izdatih sertifikata. Da li je on dovoljan, s obzirom na zahteve tržišta i potrebe savremenog poslovanja?


- SGS Beograd sve sertifikate izdaje pod međunarodno validnim akreditacijama, koje su jedini adekvatni osnov za praćenje trendova u broju izdatih sertifikata u Srbiji i na globalnom nivou. Broj izdatih sertifikata u Srbiji stalno raste, ali nažalost postoji i rast u broju povučenih sertifikata, pre svega zbog tekuće nelikvidnosti i nedovoljne organizacione sposobnosti određenih kompanija da održe i poboljšavaju sisteme menadžmenta, na čemu svi standardi za sisteme menadžmenta i insistiraju. Prateći trendove u broju izdatih sertifikata, koje je objavio ISO Komitet (ISO Survey 2015), a i na osnovu naših iskustava, smatramo da je broj validnih sertifikata u Srbiji na niskom nivou, i da prikazani trendovi rasta ne osiguravaju dobru poziciju za naše kompanije u otvorenoj tržišnoj utakmici. Nadamo se da će određene promene, koje su pokrenute u poboljšavanju tržišnog ambijenta u Republici Srbiji, doprineti da se rezultati u ovoj oblasti poboljšaju.

eKapija: Vaši klijenti dolaze iz različitih sfera: od privatnih i javnih preduzeća, proizvođača, finansijskog sektora, pružalaca usluga. Gde ima najviše interesovanja, a kojim sektorima najviše nedostaju sertifikati?

- Tržište postavlja zahteve za kvalitet proizvoda i usluga, kao i zahteve za očekivanu sposobnost i stabilnost isporučilaca. U tom smislu, većina naših kompanija, koje teže da svoje proizvode i usluge distribuiraju na regionalna, svetska tržišta, svesne su da svoje poslovanje i poslovne modele moraju da usaglase sa normama koje važe na globalnom nivou. U sportu mi smo uspešna nacija jer od najmlađih kategorija treniramo i razvijamo sisteme treninga u odnosu na jedinstvene kriterijume koji važe na globalnom nivou. Najviše interesovanja ima u auto industriji, farmaceutskoj industriji, prehrambenoj industriji... Takođe, značajna poboljšanja postoje i u određenim segmentima u energetskom sektoru, gde neke naše kompanije na jedan sistematičan način teže da poboljšaju svoj poslovni sistem. U oblastima zaštite životne sredine i energetske efikasnosti postoji veliki prostor za dalja poboljšanja u segmentu standardizacije, sertifikacije i edukacije. Određene institucionalne aktivnosti su pokrenute, pa je za očekivati da će se u tom pravcu i nastaviti.

foto: NicoElNino/shutterstock.com
eKapija: Kako biste okarakterisali nivo industrijske proizvodnje u Srbiji danas?

- Nema mnogo organizacija koje se bave razvojem i proizvodnjom, odnosno nema ih u broju koji bi osigurao održivi razvoj u našoj industrijskoj proizvodnji. Razvojem novih proizvoda razvijate i potencijale i znanja, i zaposlenih i tehnoloških procesa. Oblast industrijske proizvodnje je oblast u koju bi trebalo usmeriti sva raspoloživa institucionalna znanja, i to je već poznata praksa u uspešnim industrijskim zemljama.

eKapija: Sertifikacija je direktno vezana za uspostavljanje određenog nivoa tehnologije proizvodnje, pa dok se u svetu uveliko govori o industriji 4.0. u Srbiji je tehnološki zastarela i na niskom nivou. Imaju li kompanije u Srbiji kapacitete za digitalnu transformaciju poslovanja kako bi napravile ovaj iskorak i šta je presudno za to?

- Tehnološki jaz je činjenica i treba dosta vremena i resursa da se on smanji, ali u međuvremenu treba raditi i razvijati se u postojećim okvirima, uz stalno insistiranje na uspostavljanju sistemskog pristupa i metodologije Plan–Do–Check–Act.

Opredeljenost velikih državnih i privatnih organizacija postoji, ali za realizaciju digitalizacije je neophodno raditi na razvoju ljudskih resursa, njihovih znanja i kompetencija. Takođe, neophodno je i veliko ulaganje u IT infrastrukturu i tehnologiju.

eKapija: Kakva će biti uloga sertifikacije i standardizacije proizvodnje u procesu reindustrijalizacije kojoj Srbija teži?

- Uspostavljanje uspešnih poslovnih modela i sistema nemoguće je bez primene odgovarajućih tehničkih standarda i standarda koji su nastali tako što je u njima prepoznata najbolja poslovna praksa sa globalnog nivoa. Jednostavno, ne možete da igrate tržišnu utakmicu sa pozitivnim rezultatom po pravilima i kriterijumima koje ste sami utvrdili, a koji nisu u skladu sa pravilima i kriterijumima na tržištima kojima težite.

eKapija: Ako je poznato da sertifikacija otvara vrata novim tržištima, zašto se na nju u Srbiji i dalje gleda kao na trošak, a ne neophodnu investiciju?

- Nažalost, kod nas postoji mišljenje da se sertifikacijom samo opterećuje postojeći poslovni model nepotrebnom "papirologijom". Da li bi najuspešnije međunarodne kompanije sertifikovale svoje poslovne sisteme da im ne doprinose poboljšavanju poslovnih rezultata? Većina zahteva u standardima za sisteme menadžmenta usmerena je na funkcije strateškog i operativnog planiranja, praćenja i merenja poslovnih performansi i pokretanje odgovarajućih mera za dalja poboljšanja, a ne samo na dokumentovanje procesa. U tom smislu, ako se na pravi način razumeju zahtevi standarda, sertifikacijom se može dosta postići. Sistemskim pristupom u upravljanju poslovnim rizicima, kontrolom nad finansijskim, energentskim i tehnološkim performansama i razvoju ljudskih resursa, osigurava se veća verovatnoća da opstanete kao organizacija. Na taj način investicija u sertifikaciju sistema menadžmenta se višestruko isplati.

eKapija: U kojoj meri će ona biti obavezna u nastavku evropskih intergracija Srbije?

- Moramo da shvatimo da će tržište na tome insistirati - sertifikatom organizacija potvrđuje da je sposobna da u kontinuitetu ispunjava sve zahteve međunarodnih standarda tj. zahteve kupaca i ostalih zainteresovanih strana. To je postojeća praksa na tržištu EU jer kompanije koje na njemu posluju odlično znaju na kojim sertifikatima treba da insistiraju, tj. koje standarde njihovi isporučioci moraju da ispune. Razlog je jednostavan, na taj način smanjuju svoje poslovne rizike i tu velikog kompromisa neće biti.

eKapija: U kojim industrijama će to naročito biti prioritet?

- Prehrambena industrija pre svih, u čitavom lancu - od primarne proizvodnje, procesne industrije, procesa skladištenja i transporta gotovih proizvoda.

foto: Denphumi/shutterstock.com
eKapija: Hoće li SGS uskoro proširiti portfolio usluga u skladu sa promenama na tržištu?

- SGS kao globalni lider u oblastima kontrolisanja, verifikacije, ispitivanja i sertifikacije, u cilju ispunjavanja zahteva klijenata i ostalih zainteresovanih strana svakodnevno razvija nove usluge, što našu kompaniju čini vrlo dinamičnom i inovativnom. Važno je napomenuti da je SGS Beograd akreditovan od strane organizacije EuroCloud Europe, kao pružalac usluga u oblastima sertifikacije i edukacije u domenu Cloud service. Uskoro očekujemo i prvu sertifikaciju u zemljama EU. Osim navedenog, u kontinuitetu razvijamo nove usluge u oblasti edukacije i unapređenja poslovanja.

eKapija: Nedavno ste sa Privrednom komorom Srbije potpisali Sporazum o saradnji o zajedničkim aktivnostima na unapređenju sistema upravljanja kvalitetom. Šta su prvi rezultati ovog partnerstva?

- PKS kao krovna institucija svih privrednika u Republici Srbiji, tj. najviše rukovodstvo ove organizacije, pokazalo je opredeljenost za razvoj sopstvenog sistema menadžmenta kvalitetom, čime će doprineti i razvoju kompletnog komorskog sistema u zemlji. Određene aktivnosti u ovom segmentu su već pokrenute. Takođe, naše zajedničke aktivnosti usmerene su i na edukaciju i razvoj ljudskih resursa na našem tržištu, kroz sistemsku saradnju edukacionih centara PKS i SGS Beograd.

eKapija: Šta će biti fokus kompanije u 2017. godini?

- Da kroz dalji razvoj naše kompanije i usluga u oblastima zaštite životne sredine, energentske efikasnosti, društvene i socijalne odgovornosti, sertifikacije i edukacije, kao i do sada doprinosimo poboljšanju poslovne klime i poslovnog ambijenta u Republici Srbiji.

Ivana Bezarević

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Buđenje industrije u Srbiji" možete pročitati OVDE.