Bojan Soldo, menadžer za razvoj i prodaju životnog osiguranja u Wiener Stadtische osiguranju - Životno osiguranje može biti i te kako isplativa investicija


(Bojan Soldo) Vreme se ubrzalo, informacije su dostupne na svakom koraku i kliku, pa je informisanost građana po pitanju prednosti kupovine polise životnog osiguranja veća.

Upravo je ovo glavni razlog zbog koga Bojan Soldo, menadžer za razvoj i prodaju životnog osiguranja u Wiener Stadtische osiguranju, očekuje da će u narednih deset godina svaki drugi građanin imati polisu životnog osiguranja.

U razgovoru za eKapiju Bojan Soldo govori o glavnim prednostima životnog osiguranja, polisi kao vrednoj investiciji, ali i o tome na šta bi trebalo da obratimo pažnju pri sklapanju ugovora sa osiguravačima.

eKapija: Koje su sve prednosti životnog osiguranja?

- Kao neko ko od rođenja, preko roditelja, ima usađenu kulturu štednje i pozitivan stav prema osiguranju, o ovoj temi bih mogao naširoko govoriti. Ipak, ono što bih naveo kao neke osnovne prednosti životnog osiguranja osobama koje po prvi put razmišljaju o njemu, jeste da osim pokrivanja rizika od nezgode, bolesti i smrti imamo i lepši deo priče. Polisa ovog osiguranja nam garantuje i dodatne prihode za mirniju i sigurniju starost, pomaže nam pri rešavanju problema naših najbližih u vezi sa školovanjem, kupovinom stana, venčanja... Takođe, ona može poslužiti i za putovanja ili određene hobije kojima se u toku radnog veka nismo mogli posvetiti u meri kojoj smo želeli. Upravo ovde i dolazimo do ključnog momenta da polisu životnog osiguranja obezbedimo što pre, tj. na vreme, dok imamo određene prihode od posla kojim se bavimo.

eKapija: Kada se neko odluči za određeno životno osiguranje u kompaniji Wiener Stadtische, kakvi su konkretno uslovi? Možemo li reći za koji oblik osiguranja se vaši klijenti najčešće odlučuju?

- Kad sam počinjao da se bavim ovim poslom, tržište životnog osiguranja je bilo poprilično nedefinisano i namenjeno samo zdravim osobama između 14 i 65 godina. Na svu sreću nastupile su značajne pozitivne promene, kako za klijente tako i za osiguravajuće kuće, u smislu da danas nema toliko ograničenja u pristupnoj starosti, a sami programi kompanije u kojoj radim su u tolikoj meri fleksibilni da imamo rešenje za sve. Pod tim mislim i na osobe sa zdravstvenim problemima. Trenutni uslovi su da klijent pristane, za početak, da odvoji minimum pola sata kako bismo se bolje upoznali i saslušali ga. Potom slede predlozi šta bi to bilo najbolje za njega, uz detaljna obrazloženja istih. Naravno, klijent je taj koji na kraju odlučuje da li su ti saveti opravdani, a mi smo ti koji poštujemo njegovu konačnu odluku.

Ovde nam dosta pomaže i naš najprodavaniji program mešovitog osiguranja 3D, gde uz osnovno pokriće od jedne ili dve osigurane sume u slučaju prirodne ili smrti usled nesreće, imamo i dopunska osiguranja od povreda, težih bolesti, hirurških intervencija i sve popularniji dopunski program BestDoctors za lečenje težih bolesti u inostranstvu, gde klijenti imaju pokriće od 2 mil EUR za premiju od 14 EUR mesečno. Prosek premije koje zaključujem je 600 EUR godišnje (50 EUR mesečno), sa trajanjem od 20 godina i osiguranom sumom od 15.000 EUR. Ovde moram da podsetim da naša kompanija od prvog dana osiguranja nosi pokriće rizika i do 45.000 EUR u slučajevima o kojima nerado pričamo, ali se nažalost dešavaju. Kako ne bih uplašio čitaoce koji razmišljaju o ovom osiguranju, završiću svoj odgovor sa jednim zanimljivim pozitivnim podatkom. Više od 95% osiguranika doživi istek svoje polise, a to su posebni, svečani momenti kojima sam prisustvovao više puta. U tim trenucima osiguranici uglavnom izjavljuju da je trebalo da uplaćuju i veću premiju. Zato je jako bitno da obe strane pri razgovoru budu otvorene i iskrene, jer je samim tim i zadovoljstvo po isteku osiguranja obostrano.

eKapija: Na šta posebno treba obratiti pažnju kada se neko odlučuje za životno osiguranje? Šta je ono što je korisnicima nedovoljno jasno kada se radi o osiguranju života? U kojoj meri sama osiguravajuća kuća može da utiče na edukaciju građana u pogledu razumevanja značaja osiguranja, a u kojoj meri je to posao državnih institucija?

- Ovde pre svega želim da počnem od straha klijenata da će ih neko ubeđivati da uzmu nešto što ne mogu platiti. Reč ubeđivanje je zabranjena u mojoj poslovnoj etici, a to sam preneo i na svoje saradnike. Wiener Stadtische osiguranje često organizuje edukacije građanstva, kako u svojim filijalama i ekspoziturama, tako i marketinškim akcijama širom Srbije.Mišljenja sam da je najveća edukacija, kada je reč o kompaniji u kojoj radim, urađena pre skoro 6 godina kada je stvoren Sektor za prodaju životnih osiguranja. U njemu su od starta stvarani profesionalci koji su na isti takav način pristupali potencijalnim klijentima. To je vrlo prepoznato i sa druge strane, tako da sad ovaj Sektor ima skoro 200 vrhunskih savetnika za životno osiguranje. Da ne bi pomislili da preskačem postavljeno pitanje, klijenti bi pre svega, pre potpisivanja ponude, trebalo da se raspitaju o otkupnim i redukovanim vrednostima polise, tj. šta se dešava u slučaju prekida plaćanja premije. Sve ovo je avgusta 2015.godine regulisano i Zakonom o osiguranju, na preporuku NBS, tako da bih savetovao svima da traže ovaj dokument ukoliko im ga agent nije dao pre uplate prve premije.

Takođe, potrebno je obratiti pažnju i na određene rizike koji su isključeni ili izuzeti iz Ugovora o osiguranju, kao što su samoubistvo, smrt usled učešća u ratnim sukobima, zemljotresi, bavljenje rizičnim sportovima ili hobijima. Vrlo važna stavka je i da klijent ne prećuti ukoliko ima određene zdravstvene probleme, jer oni neće biti kočnica za prijem u životno osiguranje, ali hoće prilikom isplate ukoliko dođe do osiguranog slučaja. Mišljenja sam da su državne institucije počele više da vode računa o životnom osiguranju, ali dosta ideja koje su najavljivane prethodnih godina nije realizovano. Navešću samo jednu - ukidanje poreza na ostvarenu dobit po polisama životnih osiguranja, što bi bio jasan signal građanstvu da je to nešto dobro, a država bi samim tim imala mnogo finansijski zdravije stanovništvo.

eKapija: Na tržištu danas postoje i različiti mešoviti oblici osiguranja života, a Wiener Stadtische nudi i štednju kroz osiguranje. Koji je vaš savet?

- Biću veoma kratak. Moj savet je da dođu do Wiener Stadtische osiguranja po savet. Lako, zar ne?

eKapija: Životno osiguranje može biti i te kako isplativa investicija jer se, primera radi, kroz tu polisu mešovitog životnog osiguranja "Moja investicija" koju Wiener osiguranje nudi, može ostvariti i do 2,5% godišnje kamate. Koje je učešće ovog proizvoda u vašem portfoliu, koliko su građani zainteresovani za ovakav vid investiranja?

- Interesovanje za jednokratne uplate životnog osiguranja je ogromno. U prilog nam idu i kamate na štednju u bankama, koje su poprilično ispod naših ili uopšte ne postoje. Ovde bih naveo i prednost da se premija samo jednom plaća, zatim fleksibilni period trajanja osiguranja od 3 do 10 godina, kao i minimalnu premiju od 1.000 EUR. Naravno, tu je i večita briga da li je novac u stanu ili kući siguran. Taj deo brige prepustite nama i jednostavno - vidimo se po isteku. "Moja investicija" je proizvod namenjen svima onima koji uz životno osiguranje žele da sigurno štede i da značajno uvećaju uložena sredstva.

eKapija: Kako vidite tržište životnog osiguranja u Srbiji, koje su glavne prepreke za njegov veći rast, te kakva su vaša očekivanja po pitanju prodaje životnog osiguranja u narednom periodu?

- Rezultati rasta prodaje životnih osiguranja govore sami za sebe. Neinformisanost građana i određeno nepoverenje izazvano višedecenijskim ekonomskim potresima na ovim prostorima, izazvali su određeni otpor kod građana. Ipak, vreme se ubrzalo, informacije su dostupne na svakom koraku i kliku, pa se samim tim i taj otpor smanjio. Uvek mi je drago kad u medijima čujem priču o potrebi životnog osiguranja, a da to nije plaćeni termin, već iskrena poruka da je trebalo da već juče mislimo na sebe i svoje bližnje. Moja očekivanja su uvek velika, a po prodaji životnih osiguranja u tekućoj godini mogu da kažem da će u narednih 10 godina svaki drugi građanin imati takvu polisu. Slobodno se raspitajte u vašem okruženju da li neko ima polisu životnog osiguranja, a kako znam kakvi će odgovori biti, možete da ih pitate i zašto i vama nisu preporučili da nas pozovete i da čujete kako možemo da vam pomognemo. Vidimo se uskoro.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Izvori finansiranja - kako do novca?" možete pročitati OVDE.