Planovi i razvoj kompanije MERA u Srbiji - Put ka uspehu vodi preko Beograda


U julu 2014. godine kompanija "MERA" otvorila je filijalu u Beogradu. Kompanija je jedan od globalnih lidera u pružanju usluga istraživanja i razvoja softvera (R&D). Među njenim klijentima su vodeći svetski proizvođači opreme, kao i vendori softverskih rešenja.

"MERA" objedinjuje širok spektar tehnološke ekspertize u mobilnim, konvergentnim, bežičnim, žičnim i enterprajz komunikacijama. Sa timom od više od 1.200 visokokvalifikovanih softver inženjera i preko 25 godina iskustva, kompanija je stekla dobru reputaciju u pogledu kvaliteta, pouzdanosti i posvećenosti pružanju usluga.

Na pitanje zašto je "MERA" izabrala baš Beograd za svoju novu lokaciju, Miloš Vlahović, direktor beogradske kancelarije te kompanije, za portal "eKapija" kaže da je postojalo mnogo razloga koji su se poklopili.

- "MERA" želi da kao svetski lider proširi svoje usluge sa R&D centrima u Istočnoj Evropi, da stupi na međunarodnu scenu i postane jedna od vodećih IT kompanija u svetu. Beograd je zato odabran kao prava lokacija zahvaljujući pogodnoj poslovnoj klimi, talentovanim i stručnim ljudima sa IT iskustvom i odličnim poznavanjem engleskog jezika, velikom broju IT univerziteta, istoj vremenskoj zoni kao većina glavnih gradova u Evropi do kojih se stiže za najviše dva sata leta avionom.

"eKapija": Koji su bili ciljevi i planovi kompanije i da li je "MERA" ostvarila te ciljeve?

Miloš Vlahović
- Cilj je bio da se izgradi i razvije kompanija na novoj lokaciji koja će biti primer dobre poslovne prakse, odličan partner našim klijentima i dobar poslodavac i taj cilj je ostvaren. Sada imamo 150 zaposlenih i rastemo uprkos svim poteškoćama i imamo iste planove u pogledu nastavka rasta.

Kao i u stvarnom životu, kada radite na projektu koji podrazumeva da od nečega napravite živo biće, kao što je izgradnja kompanije, suočavate se sa različitim izazovima, posebno u okruženju koje se vrlo brzo razvija, kakva je oblast IT industrije.

Naša sposobnost da učimo i prihvatamo novo poslovno i tržišno okruženje čini nas veštijim i uspešnijim u našem radu i kao partner, ali i kao poslodavac.

Nedavno je kompanija otvorila kancelariju u Cirihu, u Švajcarskoj. Na toj novoj poslovnoj lokaciji će biti globalno sedište i pomoći će da se ojača prisustvo u Evropi i postane lider u R&D oblasti.

"eKapija": Kakav je Vaš utisak o tržištu kadrova u IT sektoru u Beogradu?

- IT tržište rada je postalo veoma popularno tokom poslednjih 5-10 godina, posebno među mlađim ljudima koji su sve više zainteresovani za mobilne aplikacije i open source alate i frejmvorke. Ono što im nedostaje je svojstvo seniora i iskustvo u radu na velikim projektima i u velikim timovima, a to je upravo ono u šta "MERA" nastoji da ih uključi. Ljudi u Beogradu su veoma okrenuti timskom radu i to funkcioniše veoma dobro u kompanijama kao što je "MERA".

Dragiša Jevtić radi kao softver inženjer u "MERI" od oktobra 2014. godine. Na pitanje kakav je bio njegov prvi utisak odgovara da se "sve odvijalo glatko jer je "MERA" već imala 1.200 softver inženjera u drugim kancelarijama, tako da je infrastruktura i većina mehanizama već uhodano funkcionisala".

- Bilo je veliko zadovoljstvo posmatrati i učestvovati u procesu izgradnje kompanije u Beogradu od njenih prvih koraka do današnje veličine kada ima 150 zaposlenih.

"eKapija": Da li ste u "MERI" stekli neka nova znanja i veštine?

Dragiša Jevtić
- "MERA" predstavlja pravo mesto za razvoj novih veština. Pre nego što sam počeo da radim u "MERI" radio sam sa nekoliko različitih tehnologija koje su bile delimično povezane. U "MERI" sam počeo da shvatam punu moć tih tehnologija koristeći različite frejmvorke koje ranije nisam nikad koristio. Takođe, u "MERI" imate mogućnost izbora u kom pravcu želite da se razvijate.

"eKapija": Kakva je atmosfera prilikom rada na projektima u "MERI"?

- Atmosfera u radu na projektima je nešto što vi sami kreirate sa svojim kolegama. Vlada veoma prijateljska atmosfera. Svaki problem se može rešiti uz pravi vid komunikacije. Uvek komunicirajte – to je ključna stvar. U "MERI" sam radio na projektima sa kratkim rokovima i gustim rasporedom i to može ponekad biti vrlo napeto. U radu na dugoročnim projektima ima manje tenzije i osećate se komfornije, jer imate dovoljno vremena za komunikaciju i planiranje.

"eKapija": Šta biste preporučili Vašim kolegama?

- Preporučio bih im da više komuniciraju. Ako su vaše kolege u drugoj kancelariji, drugoj zemlji ili čak kontinentu, obično ćaskanje može biti od izuzetne pomoći i vrlo je poželjno. To će pomoći da se uklone barijere u komunikaciji. Uz pravu komunikaciju vaš kontakt sa kolegama se neće svoditi na dosadno komuniciranje već će biti više okrenut ka prijateljskom razgovoru. Takav pristup vodi manjem broju nesporazuma.

Miloš Vlahović

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "IT - Investicija koja se brzo vraća" možete pročitati OVDE.