Nekvalitetne pumpe troše 10 puta više energije - Visokoefikasni WILO sistemi postavljaju nove standarde u energetskoj efikasnosti


Trenutno, većina sistema za grejanje u Srbiji je opremljena neregulisanim standardnim pumpama. Na taj način se nepotrebno troši električna energija, i to čak do deset puta više nego što je to slučaj upotrebom najnovijih generacija visokoefikasnih pumpi.

WILO, kao jedan od najvećih svetskih proizvođača pumpi za grejanje, hlađenje, klimatizaciju i sinonim nemačke tradicije i kvaliteta, se zalaže za očuvanje klime i životne sredine kroz proizvodnju energetski efikasnih proizvoda.

U poslovnoj politici kompanije WILO na prvom mestu nalazi se kvalitet, realizovan kroz ideju da je zadovoljstvo kupca obaveza i posao, što je preduslov za proizvodnju po najsavremenijim svetskim standardima kvaliteta i pouzdanosti. Ovo takođe podrazumeva velika ulaganja u razvoj i istraživanja i stalna usavršavanja u skladu sa savremenim svetskim standardima, koje upravo WILO diktira.

Sektor klimatizacije, grejanja i hlađenja u Srbiji poseduje potencijal uštede u potrošnji električne energije od čak 90%, ukoliko se stare neregulisane cirkulacione pumpe zamene novim visokoefikasnim pumpama sa niskom potrošnjom. Stare neregulisane pumpe koje se nalaze u starim sistemima uzrokuju ogromnu potrošnju električne energije, što prouzrokuje visoke operativne troškove tokom njihovog ciklusa eksploatacije.

Sa ciljem da se značajno smanji potrošnja električne energije cirkulacionih pumpi na teritoriji EU nastala je Direktiva ErP (Energy related Products - Direktiva o proizvodima relevantnim prema potrošnji energije). Direktiva, u nekoliko koraka, nameće veoma stroge kriterijume energetske efikasnosti za cirkulacione pumpe sa vlažnim rotorom i elektromotore pumpi sa suvim rotorom, ali služi i kao masovni inovativni podsticaj za razvijanje novih, još efikasnijih pumpi i sistema.

Direktiva ErP će se implementirati do 2020. godine, u sledećim koracima:

- počev od 16. juna 2011. - Pumpe sa suvim rotorom, opremljene elektromotorom, koje se koriste za grejanje, klimatizaciju, vodosnabdevanje i povišenje pritiska sa nominalnom izlaznom snagom od 0,75 do 375 kW smeju da budu u prometu samo ako njihov motor dostiže najmanje klasu efikasnosti motora IE2 (odgovara ranijem EFF 1).

- januar 2013. - Indeks energetske efikasnosti (EEI) eksternih cirkulacionih pumpi sa vlažnim rotorom ne sme da prekorači vrednost od 0,27 (izuzev eksternih cirkulacionih pumpi koje su posebno dimenzionisane za primarne krugove termo-solarnih instalacija).

- januar 2015. - Elektromotori u pumpama sa suvim rotorom i nominalnom izlaznom snagom od 7,5 do 375 kW moraju da dostignu nivo efikasnosti IE3, alternativno moraju da odgovaraju nivou efikasnosti IE2 ako su opremljene frekventnom regulacijom.

- avgust 2015. - Granična vrednost indeksa energetske efikasnosti (EEI) cirkulacionih pumpi sa vlažnim rotorom ne sme da prekorači vrednost od 0,23 (izuzev rezervnih pumpi za cirkulacione pumpe sa vlažnim rotorom koje se ugrađuju u proizvode, a koje su stavljene u promet pre 1. avgusta 2015.).

- januar 2017. - Elektromotori u pumpama sa suvim rotorom i nominalnom izlaznom snagom od 0,75 do 375 kW moraju ili da dostignu nivo efikasnosti IE3 ili da odgovaraju nivou efikasnosti IE2 ako su opremljene regulacijom broja obrtaja.

- januar 2020. - Indeks energetske efikasnosti od 0,23 će se primenjivati i kod rezervnih pumpi u integrisanim proizvođačima toplote.

Kao rezultat Direktive ErP, procena je da će se na prostoru EU do 2020. godine uštedeti 23 terawatt časova električne energije, odnosno da će se smanjiti emisija CO2 za 11 miliona tona godišnje. "Wilo Beograd" ne preporučuje tehničkim licima i instalaterima da čekaju poslednji trenutak, tj datum stupanja na snagu ove Direktive, već da što pre počnu sa nuđenjem i ugradnjom visokoefikasnih pumpi. Na taj način, energetska efikasnost već danas može doprineti poslovnim uspesima i velikim uštedama.

Nova tehnologija za pumpe sa suvim rotorom

Wilo-Stratos GIGA
Zahtevi novog propisa EU u pogledu energetske efikasnosti predstavljaju minimalne zadate vrednosti u cilju veće zaštite od klimatskih promena. Najnovija generacija "Wilo" pumpi postiže i mnogo više.

"Wilo" u tu svrhu i kod pumpi sa suvim rotorom prvi put koristi tehnologiju EC motora koja je kod visokoefikasnih pumpi sa vlažnim rotorom već dugo u upotrebi i proverena. Radi se o najmodernijoj varijanti motora jednosmerne struje, koja se odlikuje veoma visokom energetskom efikasnošću. Ona omogućava dupliranje efikasnosti u poređenju sa elektronski regulisanim pumpama sa uobičajenim pogonima.

Zahvaljujući novom konceptu HED pogona (HED = High Efficiency Drive) efikasnost motora nadmašuje granične vrednosti predviđene za budućnost i trenutno najbolje klase efikasnosti IE4, te iz tog razloga "Wilo" priozvodi već sada prevazilaze sve buduće zadate vrednosti novog propisa EU o energetskoj efikasnosti električnih motora.

Pumpe kod kojih je primenjena ECM tehnologija i HED pogon - "Wilo-Stratos GIGA" i "Wilo-Helix EXCEL" - omogućavaju do sada nedostižne uštede električne energije kod Inline pumpi za grejanje, hlađenje i klimatizaciju, kao i kod vodosnabdevanja i povišenja pritiska.

"Wilo Stratos GIGA", nova serija visokoefikasnih pumpi je kreirana za gornji opseg snage kod primena u grejanju, klimatizaciji i hlađenju, postavlja nove standarde u energetskoj efikasnosti Inline pumpi. Zasnovana na stepenu iskorišćenja motora od maks. 94%, serija "Wilo-Stratos GIGA" u kombinaciji sa novim tipovima hidraulike postiže optimalne rezultate. U poređenju sa ugrađenim neregulisanim starim pumpama postiže uštedu u potrošnji električne energije do 70%.

U poređenju sa današnjim elektronski regulisanim pumpama sa suvim rotorom koje imaju asinhroni motor, potencijalna ušteda iznosi do 40%, (prema "Blue Angel" proračunu). Novi pogon, sa integrisanim frekventnim regulatorom u kombinаciji sа ECM tehnologijom tаkođe nudi kontrolni opseg koji je tri putа veći od konvencionаlnih elektronski regulisanih pumpi.

Wilo-Helix EXCEL
Kod serije "Wilo-Helix EXCEL" visokoefikasni pogon kod određenih primena omogućava uštedu električne energije do 70%, a srazmerno tome i brzu amortizaciju investicionih troškova u poređenju sa standardnom pumpom. Područja primene "Wilo-Helix EXCEL" su vodosnabdevanje, povišenje pritiska, industrijska cirkulaciona postrojenja, procesna voda, hladna voda, postrojenja za pranje i sistemi za navodnjavanje.

Investitorima veća energetska efikasnost donosi dodatne prednosti. Ukoliko se zahtevi ErP Direktive primenjuju, to može dovesti do velikih dodatnih ušteda u potrošnji električne energije. Time se smanjuju i troškovi životnog ciklusa. Iz tog razloga bi već danas trebalo informisati investitore o toj promeni i savetovatih u pogledu energetske efikasnosti.

Više o proizvodima kompanije "WILO" na www.wilo.rs
Više o koracima koje je kompanija "WILO" preduzela kako bi bila u toku sa Direktivom ErP na www.wilo-erpready.com

Wilo Beograd d.o.o.
Tetovska 72, 11000 Beograd Srbija
T/F +381 11 2853-258, 2853-259, 4043-820, 4043-821, 4043-822
office@wilo.rs, www.wilo.rs
Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Energetska efikasnost – danas ulaganje, sutra profit" možete pročitati OVDE.