... da postoji zgrada koja proizvodi pet puta više energije nego što koristi?


Zgrada u gradu Kaufbojrenu u Nemačkoj je prva zgrada koja je dobila Passive House Premiumsertifikat. "House of Energy" je jedna od najodrživijih zgrada u svetu. Ona na godišnjem nivou ima potrebu za samo 8kWh/m², dok na svom krovu poseduje fotonaponski sistem veličine 250 m².

Za dobijanje Passive House Plus akreditacije, zgrada u toku godine ne sme koristiti više od 45kWh/m² struje dobijene iz obnovljivih izvora energije, i mora proizvesti najmanje 60kWh/m² struje iz obnovljivih izvora energije. Kada je u pitanju strožija akreditacija, Passive House Premium, parametri govore da je potrebno dostići brojke od 30kWh/m² u korišćenju struje, odnosno 120kWh/m² u proizvodnji.

"House of Energy" zapravo ne ispunjava tačno zacrtane brojke kada je u pitanju proizvodnja energije, sa svojih 103kWh/m² godišnje, ali je ipak zaradila svoju Premium akreditaciju usled odličnog nivoa potrošnje energije. Ukupni zahtevi ove zgrade za strujom iz obnovljivih izvora energije je samo 21kWh/m² na godišnjem nivou, što je maltene trećina traženog, pa joj je tako "progledano kroz prste" za malo nižu proizvodnju električne energije.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Energetska efikasnost – danas ulaganje, sutra profit" možete pročitati OVDE.