"Danfoss" ima rešenje... od podruma do krova


"Danfoss" uvodi u inženjersku praksu tehnologije koje omogućavaju svet sutrašnjice i čine da se uradi više sa manje. Suočavamo se sa rastućom potrebom za infrastrukturom, snabdevanjem hranom, energetski efikasnim i klimatski prihvatljivim rešenjima.
"Danfoss" proizvodi iz segmenta grejanja pokrivaju potpuna rešenja, od daljinskog grejanja do inteligentnih rešenja za kućne instalacije koja pružaju optimalni komfor i energetsku efikasnost objekata.

Proizvodi i rešenja ove kompanije olakšavaju optimizaciju energetske efikasnosti, kako kod daljinskog grejanja, tako i kod grejanja i klimatizacije porodičnih kuća, stambenih zgrada i komercijalnih zgrada, uz povećanje maksimalnog komfora za korisnike.

U oblasti daljinskog grejanja "Danfoss" obezbeđuje potpuna rešenja za toplotne podstanice i automatsku regulaciju, od pojedinačnih komponenti kao što su razmenjivači toplote, regulacioni ventili i elektronski kontroleri do kompaktnih podstanica. "Danfoss" od 1970. nudi kompletna rešenja, kao što su potpuno automatizovane kompaktne podstanice, a takođe i ključne komponente za regulaciju i prenos toplotne energije - čime se postiže ušteda od oko 20-30% energije u mreži daljinskog grejanja i kod krajnjih potrošača.

Proizvodi i rešenja za daljinsko grejanje:

- Podstanice za daljinsko grejanje i hlađenje,

- Spratne stanice za grejanje i pripremu tople sanitarne vode,

- Sistemi za centralnu pripremu sanitarne tople vode,

- Pločasti razmenjivači toplote,

- Automatski regulatori pritiska, protoka i temperature,

- Merila energije toplote (kalorimetri),

- Daljinski nadzor i upravljanje.

"Danfoss" razvija, proizvodi i prodaje proizvode i rešenja za ostvarenje najboljeg mogućeg balansa i regulacije protoka i temperature u vodenim sistemima grejanja i klimatizacije a sve u cilju povećanja komfora i smanjenja potrošnje energije.

Cilj je da se doprinese smanjenju potrošnje energije, poboljšanju rada sistema i povećanju komfora u komercijalnim i rezidencijalnim objektima.

Proizvodi i rešenja za rezidencijalne i komercijalne objekte:

- Termostatski radijatorski ventili,

- Automatski i ručni balansni ventili,

- Balansni i regulacioni ventili nezavisni od promena pritiska (AB-QM),

- Regulatori protoka i temperature,

- Elektronski kontroleri i sobni termostati,

- Merila energije toplote (kalorimetri),

- Sistemi za vodeno podno grejanje,

- Sistemi za električno podno grejanje,

- Sistemi za otapanje snega i leda,

- Komponente za uljne gorionike,

- Rešenja i aplikacije za pametno grejanje


U Severnoj Evropi, na primer, još uvek 80-90% stambenih zgrada sa više stanova imaju neefikasne sisteme koji rasipaju energiju zbog čega njihovi stanari imaju veće troškove nego što bi trebalo. Poznato je da 68% energije u zgradi odlazi na grejanje.

Srbija, takođe, prati savremene tokove i u skladu sa energetskom politikom i zakonom o racionalnoj upotrebi energije planira se uvođenje naplate grejanja prema potrošnji. Važno je napomenuti da potrošnja energije u jednoj zgradi najviše zavisi od klimatskih uslova, stanja zgrade i nivoa izolacije, stanja instalacije za grejanje i, naravno, ponašanja korisnika. Savesni korisnici koji vode računa o potrošnji mogu na nju da utiču upravo termostatskim ventilima čiji ispravan rad obezbeđuju automatski balansni ventili. Svemu tome treba dodati i kalorimetre, kako bi potrošnja energije bila merljiva i uštede verifikovane. Na taj način korisnici pored povećanja komfora u stanu mogu i da utiču na visinu troškova za grejanje.

"Danfoss" je originalni izumitelj radijatorskog termostatskog ventila i automatskog regulatora diferencijalnog pritiska, a to su dve glavne komponente pri renovaciji dvocevnih grejnih sistema stambenih zgrada. Skoro 80 godina kompanija je opsluživala potrebe grejne industrije i danas predstavlja lidera u tehnologiji automatske regulacije grejanja.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Energetska efikasnost – danas ulaganje, sutra profit" možete pročitati OVDE.