Dejan Lazarević, generalni direktor kompanije "ESCO Beograd" - Imamo velike potencijale za korišćenje obnovljivih izvora u generisanju energije


Dejan Lazarević
Želja nam je da iniciramo okupljanje domaće pameti i domaćeg inženjerskog kadra i ekonomskih znalaca, da zajedničkim radom i ujedinjenim resursima ponudimo domaćoj privredi kompletna, energetski efikasna investiciona rešenja, čijom bi se realizacijom smanjili troškovi po jedinici proizvoda. To bi bio kvalitetan tržišni odgovor inostranoj konkurenciji koja sve agresivnije osvaja sve segmente naše privrede, kaže u razgovoru za "eKapiju" Dejan Lazarević, generalni direktor kompanije "ESCO Beograd".

Osnovna delatnost ove ESCO kompanije, koja posluje još od 1990. godine, je pružanje usluga projektovanja i implementacije projekata energetske efikasnosti, sa ciljem ostvarenja ušteda i racionalizacije potrošnje energije industrijskih postrojenja.

- "ESCO Beograd" obavlja usluge izrade energetskih bilansa industrijskih postrojenja i ostalih poslovnih sistema, izrade studija ekonomske i tehničke izvodljivosti projekata energetske efikasnosti, razvoj i implementaciju projekata za povećanje energetske efikasnosti primenom savremenih tehničkih i tehnoloških rešenja za uštedu energije, kao što su postrojenja kogeneracije, postrojenja na biomasu i biogas postrojenja. Takođe, kompanija obezbeđuje povoljne modele finansiranja, bilo putem investiranja sopstvenih sredstava, bilo putem pozajmice od neke finansijske institucije.

eKapija: Na koji način Vaša kompanija primenjuje ESCO koncept?

- ESCO je skraćenica od Energy Service Company i predstavlja generičko ime koncepta koji predstavlja novinu na tržištu usluga u oblasti energetike. ESCO koncept podrazumeva implementaciju projekata energetske efikasnosti kod klijenta u cilju ostvarenja ušteda i smanjenja njegovih troškova za energiju, pri čemu ESCO kompanija, pored projektovanja i realizacije definisanih tehničkih rešenja, obezbeđuje i sredstva za finansiranje ovih investicionih ulaganja. Povraćaj uloženih sredstava i svoj profit, ESCO kompanija realizuje nakon implementacije projekta, iz ostvarenih ušteda u troškovima za energiju. Ova vrsta ugovaranja, između ESCO kompanije i klijenta naziva se "Performance contracting" i čini sinonim za ESCO poslovanje.

"ESCO doo Beograd" u svom poslovanju primenjuje specifičnu vrstu ovih ugovora (Chauffage ugovaranje sa klijentima) kojom preuzima kompletnu odgovornost za snabdevanje klijenta neophodnim energentom u jednoj energetskoj celini (npr. snabdevanje proizvodnog procesa tehnološkom parom, grejanje i hlađenje industrijskih pogona i poslovnog prostora, itd).

Navedenim ugovorom ESCO garantuje klijentu uštedu u troškovima za energiju u odnosu na postojeće troškove u unapred definisanom procentu koji se kreće u opsegu od 5 do 30 %.

eKapija: Lista projekata na kojima je ESCO angažovan je zavidna. Možemo li na neki način klasifikovati realizovane projekte?


- Pored izrade velikog broja tehnoekonomske i predinvesticione dokumentacije, u dosadašnjoj poslovnoj praksi "ESCO doo Beograd" realizovao je značajan broj inženjerskih i tehno-ekonomskih poduhvata na temu modernizacije energetskih postrojenja i povećenja energetske efikasnosti.

Kao značajnije možemo izdvojiti zamenu zastarelih i neefikasnih kotlovskih postrojenja za proizvodnju tehnološke pare izgradnjom novih, kao i kompletnu rekonstrukciju i modernizaciju starih sistema za provođenje toplote, kompresorskih postrojenja za generisanje rashladne energije, rekonstrukcije parnih podstanica i zamenu parnih potrošača na iskorišćenju niskotemperaturne toplote i slično.

U oblasti elektroenergetike obavili smo brojne rekonstrukcije kompletnih srednjenaponskih i niskonaponskih razvodnih postrojenja u industrijskim trafostanicama, sa posebnim akcentom na kontroli i smanjenju vršnih opterećenja i regulaciji faktora snage primenom najsavremenijih tehničkih rešenja.

eKapija: Koliko je izgradnja kogenerativnih postrojenja zastupljena u vašem radu?

- Upravo je jedan od uspešnih projekata visoke energetske efikasnosti, realizovan po principu ESCO koncepta, izgradnja i eksploatacija kogenerativnog postrojenja snage 1,4 MW u krugu "Mlekare Beograd". Ovaj visoko efikasan izvor energije, pored električne energije, istovremeno proizvodi i suvozasićenu paru iz toplote izduvnih gasova motora u količini od 825kg/h, pritiska 6 bara, i toplu vodu temperature 90°C, koja se dobija hlađenjem plašta motora, ulja za podmazivanje, gasne smeše i izduvnih gasova.

Proizvedenom toplotnom energijom snabdevaju se tehnološki potrošači "Mlekare Beograd". Postrojenje je u pogonu skoro 4 godine, a sa dosadašnjim načinom upravljanja i održavanja ostvaruje proizvodnju energije u kontinuitetu do 8.400 radnih sati godišnje.

eKapija: Koji su neki od rizika i teškoća u poslovanju sa kojima se susrećete?


- U svom poslovanju "ESCO doo Beograd" se suočava sa istim problemima koji opterećuju i njegove klijente. Najveći problem i dilema kod donošenja odluke o započinjanju konkretnog projekta je neizvesnost i rizik povraćaja investicionog ulaganja, s obzirom na dugoročnost ovakvih projekata i evidentne neočekivane promene uslova u toku izgradnje i eksploatacije postrojenja.

Iz tog razloga, na uspešnu realizaciju budućeg projekta, pored značaja koji ima definisanje i dimenzionisanje optimalnog tehničkog rešenja, od velike važnosti je i dobra procena i predviđanje budućih pozitivnih i negativnih tržišnih i zakonskih uslova koji će se direktno ili indirektno odraziti na poslovanje klijenta.

eKapija: Kada je reč o ulaganjima na duži rok, koji su tu presudni faktori?

- Kod ulaganja na dugi rok presudnu ulogu imaju različiti faktori, kao što su procena stabilnosti preduzeća – klijenta, njegov budući finansijski i poslovni leveridž u periodu životnog veka investicionog projekta, kao i drugi značajni faktori vezani za položaj preduzeća na tržištu i pojavu konkurencije, uvođenje novih mera ekonomske politike države i njenih institucija, inflatorni poremećaji, razvoj ekonomije u celini i sl.

eKapija: Da li i u kojoj meri vidite potencijal u korišćenju obnovljivih izvora u generisanju energije?


- Naravno. Poseban akcenat bih stavio na raspoložive tehnološke mogućnosti i velike potencijale za korišćenje obnovljivih izvora u generisanju energije, poput sagorevanja biomase i proizvodnje biogasa, čiji bi energetski, ali i ekološki efekti, dali nemerljiv doprinos energetskoj slici Srbije i srpske privrede, angažovanjem što većeg broja domaćih proizvođača energetske opreme i postrojenja, kao i savremenih IT rešenja na polju energetike i upravljanja energetskim postrojenjima.

Koristimo priliku da iniciramo okupljanje domaće pameti i domaćeg inženjerskog kadra i ekonomskih znalaca, da zajedničkim radom i ujedinjenim resursima ponudimo domaćoj privredi kompletna, energetski efikasna investiciona rešenja, čijom bi se realizacijom smanjili troškovi po jedinici proizvoda, što bi bio kvalitetan tržišni odgovor inostranoj konkurenciji koja sve agresivnije osvaja sve segmente naše privrede. Želja nam je da naša pozitivna iskustva u primeni savremenih tehnoloških rešenja u oblasti energetske efikasnosti i načina generisanja električne i toplotne energije, kao i implementacija ESCO koncepta, postanu standardi na ovim prostorima.
Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Energetska efikasnost – danas ulaganje, sutra profit" možete pročitati OVDE.