ABB energetske procene - siguran put ka poboljšanju efikasnosti


Ulaganje u poboljšanje energetske efikasnosti mogao bi da bude najbolji potez koji možete napraviti, kako za poboljšanje rada vaših postrojenja, finansijsku dobit, tako i za očuvanje životne sredine. Danas kada sve vodeće kompanije teže da poboljšaju strategiju održivog razvoja, ABB im putem energetske procene pomaže da to i postignu. Putem energetske procene elektromotornih pogona ABB-ovi eksperti omogućavaju trostruku korist: uštedu energije, smanjeno emitovanje ugljen-dioksida (CO2) i drastično smanjenje troškova održavanja.

Elektromotori su ogromni potrošači energije

U industriji postoji veliki potencijal za uštedu energije i smanjivanje troškova. Skoro 70% električne energije koja se troši u industriji koriste milioni elektromotora instaliranih širom sveta. Svake godine njihov broj raste za nekoliko miliona. Ti motori predstavljaju pokretačku snagu industrije, pogonjenih mašina, kompresora, ventilatora, pumpi i tračnih transportera u svim industrijskim granama. Pumpe i ventilatori ne samo da su najbrojniji, već oni imaju i najveći potencijal za uštedu energije. Samo zamenom pogona sa konstantnom brzinom u delovima industrijskih postrojenja sa pumpama, ventilatorima i kompresorima sa pogonima sa frekventnom regulacijom brzine kojima se može upravljati po potrebi, postižu se velike uštede, stoga ove aplikacije mogu predstavljati sjajan način za početak procesa uštede energije.

Kako smanjiti troškove?

ABB je razvio jednostavan i planski postupak energetske procene koji krajnjim korisnicima prikazuje potencijal za smanjivanje potrošnje energije određenih aplikacija. Na osnovu analize i dobijenih rezultata, ABB će vam predstaviti podatke o potencijalnim uštedama, zajedno s predlogom poboljšanja koji utvrđuje koje investicije su potrebne, sa jasno datim podacima o visini troškova, kao i vremenu potrebnom za njenu otplatu.

Polazište za uspešnu energetsku procenu je prepoznavanje aplikacija kod kojih se ušteda energije može odmah ostvariti upotrebom ABB-ovih regulatora i motora. Ova usluga vam pruža sjajnu priliku da u kratkom vremenskom periodu ostvarite povrat investicije i štednju na dugoročnom planu.

Energetsku procenu obavljaju ABB-ovi inženjeri ili stručni kadar njihovih ovlašćenih partnera, koji zajedno s kupcem mogu prepoznati relevantne aplikacije koje će za rezultat imati ostvarenu uštedu energije. Ovo pomaže krajnjem korisniku da usmeri svoje investicije tako da ostvari najveće moguće uštede i najbrži povrat uloženih sredstava. Energetske procene su najpogodnije za procese sa promenljivim obrtnim momentom, zavisnim od trećeg stepena brzine, koji rade neprekidno i gde je protok kontrolisan mehaničkim sredstvima kao sto su ventili ili prigušivači. Postoji nekoliko glavnih koraka u procesu energetske procene, koji se mogu razlikovati u zavisnosti od klijenta i lokacije:

1. Utvrđivanje obima procene i prikupljanje podataka na licu mesta

Kroz razgovor sa klijentom na licu mesta se dobija uvid koja aplikacija je najpogodnija za uštedu energije, a zatim se zakazuje datum posete za obavljanje procene.

Tokom procenjivanja, inženjer za energetsku procenu radi s klijentom kako bi uočio tipične aplikacije koje možda ne rade efikasno. Inženjer za energetsku procenu će prikupiti potrebne tehničke i podatke o radnom ciklusu odabrane aplikacije. U većini slučajeva, procena traje samo pola dana zajedničkog rada.

2. Analiza podataka pomoću ABB softvera za procenu

Prikupljeni podaci se analiziraju uz pomoć našeg softvera, razvijenog za tu namenu kojim se jasno utvrđuju potencijalne uštede.

3. Izveštaj i preporuke

Rezultati su pregledno dati u izveštaju, uz pomoć tabela i grafikona potrošnje energije, koji prikazuju gde se mogu ostvariti uštede.

Omogućene su sledeće analize:
- Procena trenutne potrošnje energije
- Područja potencijalne uštede
- Smanjenje emitovanja ugljen-dioksida
- Vreme otplate investicije tj. amortizacija troškova ako se ulaže u zamenu frekventnih regulatora i/ili
elektromotore visoke efikasnosti

4. Izvođenje projekta

Korišćenjem preporuka koje su date u energetskoj proceni možemo utvrditi koji je najpogodniji frekventni regulator i/ili elektromotor za određene aplikacije.

Za izvođenje postoje brojni kanali koje možete koristiti da biste dobili najbolje od ABB-ovih proizvoda i usluga. Možete razgovarati neposredno sa inženjerima ABB-a ili kontaktirati njihove ovlašćene partnere. Partnerska mreža je ustanovljena kako bi podržala i ispunila vaše potrebe pružajući vam najkvalitetniju uslugu, znanje i poznavanje lokalne stručne prakse.

Iskustvo na terenu

Da sve ove reči nisu samo otisci na papiru, govori i priča sa terena. Naime, u majskim poplavama koje su 2014. godine zadesile Srbiju i region, velike kiše su napunile površinski kop Tamnava u "Kolubari" sa 187 miliona kubnih metara vode. Pošto je ugalj najveći energetski izvor u Srbiji, brza akcija je bila neophodna kako bi se polje ispraznilo i obezbedio kontinuitet proizvodnje električne energije u Srbiji. RB "Kolubara", dugogodišnji partner ABB-a u Srbiji, ispraznio je poplavljeni površinski kop Tamnava i konsultovao ABB u pogledu zamene i rekonstrukcije opreme na poplavljenim mašinama i opremi. RB "Kolubara" je, takođe, pozvao sistem integratora, kompaniju "Mikro Kontrol" da izvrši ugradnju opreme. Tri partnera su razvila nove metode rekonstrukcije opreme i ugradnje novih ABB uređaja kao zamenu za poplavljenu opremu. ABB i RB "Kolubara" su se saglasili oko ugradnje najnovije ABB-ove opreme koja postoji na tržištu, što uključuje srednje naponska postrojenja, transformatore, frekventne regulatore i nisko naponske motore.

Novi niskonaponski motori visoke efikasnosti sada smanjuju potrošnju energije. Tehnologija industrijskih regulatora tipa ACS 880 i ACS 800, sa ABB-ovom tehnologijom Direct Torque Control, doprinosi dodatnim uštedama, poručuju iz ove kompanije.

Novi ABB-ovi frekventni regulatori najsavremenije tehnologije su razvijeni korišćenjem naprednih tehnoloških rešenja koja obezbeđuju efikasniji rad, niže troškove održavanja i manju potrošnju energije.

Ovo je, naravno, samo jedan od pozitivnih primera kada su rešenja i know-how kompanije ABB doprineli efikasnijem poslovanju i uštedi energije u Srbiji. U prilog tome ide činjenica da je ABB vodeća svetska kompanija u oblasti elektroenergetike i automatizacije koja svojim tehnologijama pomaže korisnicima iz javnog sektora, industrije, transportnih i infrastrukturnih preduzeća i krajnjim korisnicima da poboljšaju svoju produktivnost uz smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu. ABB Grupa posluje u oko 100 zemalja širom sveta i zapošljava oko 135.000 ljudi.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Energetska efikasnost – danas ulaganje, sutra profit" možete pročitati OVDE.