Gordan Vujičić, CSO u kompaniji ENEL PS - Sigurne sobe za potpunu zaštitu data centara


Gordan Vujičić
Sve više kompanija zaštiti podataka pristupa sistematizovano i preventivno u fazi budžetiranja, ali kada treba da se odobre sredstva tada je pristup drugačiji – investira se u ono "što mora" kao posledica eksploatacionog veka opreme ili kao posledica nekih otkaza ili incidenata. Bez obzira na ovaj utisak, situacija je ipak bolja iz godine u godinu – kaže u razgovoru za "eKapiju" Gordan Vujičić, CSO u kompaniji ENEL PS.

Ova kompanija poslednjih nekoliko godina intenzivnije realizuje integrisana rešenja sigurnih soba koja pružaju visok nivo zaštite podataka i prilagođavaju se pojedinačnim potrebama i uslovima poslovanja. Otuda su i sve češće predmet interesa kompanija kojima je sigurnost data centara na prvom mestu.

- Sigurne sobe pružaju sertifikovanu zaštitu od požara, prodora vode za gašenje, eksplozije, korozivnih gasova, vandalizma, neovlašćenog pristupa, elektromagnetne interferencije, prašine, urušavanja konstrukcije, krađa/provala, buke…

eKapija: Sigurne sobe nude zaštitu praktično od svakog napada. Iz čega se sastoje i kako se implementiraju?


- Sigurne sobe se sastoje od modularnih podnih, zidnih i krovnih elemenata u okviru kojih se u istom ili višem stepenu sertifikacije instaliraju vrata i potrebni prolazi za električne i mašinske instalacije. Instaliraju se na pripremljenoj ravnoj podlozi odgovarajuće nosivosti metodom "suve gradnje" povezivanjem pre-fabrikovanih elemenata bez prisustva produkata "klasične gradnje" (bušenje, sečenje, gletovanje, bojenje...).

Ovakve konstrukcije se montiraju veoma brzo, moguće ih je demontirati i preneti na drugu lokaciju, a moguće je izvršiti montažu oko "živog IT sistema".

eKapija: Prva sigurna soba u Srbiji ugrađena je u banci, a najveći broj sigurnih soba danas nalazi se upravo u modernim finansijskim institucijama. Zbog čega je tako?

- Ukratko odgovor bi bio – postojanje internih standarda, postojanje domaće regulative u finansijskom sektoru i možda najvažnije "skup Down Time" u smislu direktnih gubitaka kroz neostvarene transakcije i indirektnih gubitaka kroz nezadovoljne korisnike i ugrožavanje imidža banke.

eKapija: Da li su, osim toga, ovakva rešenja podjednako prilagodljiva za male i velike firme?


- Svakako. Pouzdanu infrastrukturu data centra moguće je ostvariti i na 1 m2. Za kompanije čija oprema može da se smesti u 1, 2 ili 3 reka koristimo proizvode iz tzv. Mini Data Center segmenta, što se pre svega odnosi na IT sefove koje je moguće "izgraditi" oko postojećeg reka sa opremom. Ovakvi modularni IT sefovi pružaju isti stepen sertifikacije i zaštite kao i modularne sigurne sobe, ali u obimu (površini i zapremini) prilagođenom malim i srednjim kompanijama.

eKapija: U čemu je prednost sigurnih soba u odnosu na neke druge sisteme zaštite, poput čuvanja podataka u cloud-u?


- Za kompanije koje su se opredelile za in house rešenja možemo da obezbedimo kompletno infrastrukturno rešenje u okviru jednog proizvoda – sigurne sobe. Ovo nije samo pitanje "čuvanja podataka" već pružanje adekvatnih eksploatacionih uslova za IT sisteme i maksimalne zaštite IT sistema (hardware-a) i podataka (Data medija) u slučaju incidenata koji mogu da dovedu do uništenja opreme i podataka (požar, poplava, krađa).

S druge strane gledano, ovakva rešenja infrastrukture bi trebalo da budu veoma interesantna i pružaocima cloud usluga/servisa. Pre svega jer dostupnost tih usluga/servisa predstavlja osnovu kvaliteta i tržišnog uspeha provajdera/pružalaca usluga.

eKapija: Koliko su sigurne sobe fleksibilne, mogu li da rastu zajedno sa razvojem data centara kompanije?


- Modularni data centri mogu da rastu sa potrebama kompanije u skladu sa principom "Pay As You Grow".

Ovde naravno treba obratiti pažnju i na ostale prateće sisteme koji takođe treba da budu modularno projektovani. Ograničenje u ovakvom pristupu najčešće postavljaju infrastrukturna ograničenja lokacije i/ili objekta u kome je data centar. Ovde je takođe važno napomenuti mogućnost izgradnje OutDoor Data centara.

U zavisnosti od nivoa zaštite koju korisnik želi u ENEL PS-u može birati između QuarzITe i GranITe sigurne sobe. Osim komercijalnih naziva proizvoda koji kombinuju asocijaciju o čvrstoći kamena (Granit i Kvarc) i skraćenicu IT osnovna razlika je u stepenu zaštite i sertifikacije proizvoda.

eKapija: Koliko ste do sada i gde implementirali ENEL PS sigurnih soba?


- Poslednji izvedeni projekti su: Narodna Banka Srbije, "EPS Kragujevac", "EPS Beograd". U fazi realizacije je implementacija u "Orion Telekomu", a u fazi pripreme UniCredit Banka.

eKapija: ENEL PS većinu svojih aktivnosti usmerava ka kompleksnim rešenjima prilagođenim biznisu korisnika, te ste se do sada bavili najraznovrsnijim izazovima u obezbeđivanju stabilnosti i kontinuiteta poslovnih procesa. Koji su planovi i prioriteti za naredni period?


- I do sada smo imali sveobuhvatni/holistički pristup u rešenjima infrastrukture data centara koji smo između ostalog izgradili i adekvatnim obukama i sertifikacijama zaposlenih. Od toga možemo da izdvojimo ATD (Akreditovani TIER Dizajner) i CDCAP (Certify Data Center Audit Professional).

Neke od planiranih aktivnosti za naredni period su popularizacija PreFabrikovanih rešenja za data centre i popularizacija "OutDoor" rešenja za data centre.

Ivana Bezarević

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Obezbedite siguran biznis" možete pročitati OVDE.