...da će "Facebook" upozoravati roditelje pre nego što fotografije svoje dece podele s javnošću


Neretko korisnici "Facebook" društvene mreže rade veoma opasnu stvar - ignorišu podešavanja privatnosti naloga, ali i dalje nastavljaju da objavljuju na desetine fotografija svoje dece.

Nemačka policija je nedavno pozvala ljude da prestanu da objavljuju fotografije svoje dece na internetu, a da se istovremeno žale na "Facebook", jer ljudi objavljuju slike svoje dece sa bazena ili plaže ne razmišljajući o mogućim posledicama svojih postupaka.

A posledice mogu biti neprijatnost koju će, kada porastu, osećati ta deca, ili mnogo gore, to što ovakvim postupanjem roditelji nesvesno čine uslugu pedofilima koji kradu takve fotografije i objavljuju ih na svojim sajtovima.

Zato je dobra vest najava Džeja Parika, potpredsednika inženjeringa u kompaniji "Facebook", da će roditelji koji objavljuju fotografije svoje dece na toj mreži, u budućnosti biti upozoravani pre nego što javno objave fotografije svoje dece.

Ovo je deo onoga što je Parik nazvao desetogodišnjim inovacijama, među kojima je i mogućnost virtuelne posete doktoru uz pomoć 3D digitalnih slušalica.

Svakoga dana korisnici društvene mreže objave oko 2 milijarde fotografija. Parik kaže da će napredak veštačke inteligencije značiti da će u budućnosti sistem moći da bolje analizira sadržaj fotografija koje objavljuju korisnici.

Tako će "Facebook" biti u mogućnosti da upozorava korisnike pre nego što fotografije članova njihovih porodica budu javno dostupne, a biće moguće i automatsko uklanjanje neželjenog sadržaja, bez potrebe učešća ljudskog faktora u proveri.

Jedno nedavno istraživanje je pokazalo da 17% roditelja na mreži "Facebook" nikada nisu proveravali podešavanja privatnosti svojih naloga, dok je skoro polovina (46%) to uradila svega jednom ili dva puta, uprkos tome što često objavljuju slike svoje dece.