Agencije kroje putovanja po meri - Poslovni putnici žele organizaciju koja može da isprati njihove lične planove i želje


foto: dvoevnore/shutterstock.com
Koliko klijenata, toliko i zahteva - ovako turističke agencije najčešće odgovaraju na pitanje kakve aranžmane za poslovna putovanja nude. Prema podacima Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA, u Srbiji posluje oko 800 turističkih agencija licenciranih kao organizatori putovanja, koje u svojoj ponudi nude i organizaciju poslovnih putovanja.

Aleksandar Seničić, direktor ove organizacije kaže za "eKapiju" da je sa razvojem interneta poslednjih 10 do 15 godina, individualna organizacija putovanja, i poslovnih i privatnih, bila u primetnom rastu, a na štetu turističkih agencija. Slabljenje ovog trenda i povratak poverenja u turističke agencije zapažamo u poslednje dve godine.

- Razlozi za to nalaze se isključivo u pojavi ekstremno velike ponude, ali i nemogućnosti ili nespremnosti da se obezbedi sigurnost putnika, pa dolazi do sve većeg broja prevara i korišćenja "sive zone". U Srbiji se u ovom trenutku, možemo konstatovati, većina poslovnih putovanja realizuje preko domaćih turističkih agencija.

"Taylor made" aranžmani

U pitanju je vrlo odgovoran posao, pre svega zbog unapred planiranih obaveza klijenata. Na osnovu plana i programa poslovnog putovanja, agencija priprema specifičnu ponudu koja bi trebalo da bude maksimalno fleksibilna u smislu naknadnih promena. Klijenti traže brzinu, tačnost, preciznost, fleksibilnost, da se prepoznaju njihove potrebe, a naročito poštuje njihovo vreme, kažu nam u agenciji "Sani Tours".

- Od agencije se očekuje zatvaranje kruga svih potreba u toku putovanja: organizacija prevoza, transfera, smeštaja, poslovnih sastanaka, posebnih dešavanja, turističkih obilazaka i sve to u skladu sa unapred određenim planom. Tendencija razvoja poslovnih putovanja je upravo u ličnom pristupu ka svakom poslovnom putniku. Stoga se aranžmani u našoj organizaciji mogu svrstati u "taylor made" aranžmane. To su najčešće aranžmani koji se vezuju za velike poslovne susrete ili pak samo jedan poslovni sastanak – ističe Sandra Ćesarević, vlasnica "Sani Tours"-a.

Kao agencija, objašnjava naša sagovornica, povezani su sa mrežom svojih partnera iz različitih sfera turizma, ugostiteljstva i transporta. Takva jedna mreža podrazumeva odgovor na zahtev klijenta u vrlo kratkom roku, za bilo koju destinaciju u svetu. Osim navedenog, jako bitan momenat je kredibilitet i garancija kvaliteta servisa.

foto: ra2studio/shutterstock.com
- Prednost organizacije poslovnog puta posredstvom agencije je uočljiva onda kada naš poslovni putnik prepozna u nama pouzdanog partnera koji može da garantuje kvalitet, uštedi vreme i organizuje putovanje tako, da je njegovo lično angažovanje svedeno na minimum.

"TT&T Tours", agencija specijalizovana za prodaju avio karata, nastoji da klijentu u svakom trenutku na najbrži mogući način, nađe što povoljnije rešenje za putovanje, avionsku kartu i hotelski smeštaj.

- Prezentujemo uvek nekoliko opcija, tako da se lako mogu uporediti razni faktori koji su bitni za finalnu odluku. Klijentu prikazujemo planove putovanja u jednostavnom i preglednom obliku, sa svim restrikcijama i fleksibilnostima koji se odnose na eventualna naknadna pomeranja datuma, ili otkazivanje putovanja od strane klijenta – kažu u ovoj agenciji.

Optimizaciju troškova vide kao svoju najveću prednost na tržištu. Pod najpovoljnijom ponudom za klijenta, pri tom, ne podrazumevaju samo najjeftiniju avio kartu, kako se obično u prvi mah misli. Cena se upoređuje sa raznim drugim faktorima - terminima, dužinama trajanja letova, jer kako objašnjavaju, nekom će više odgovarati da putuje direktno bez presedanja, nekom neće smetati da preseda ako pri tom ne mora da čeka po deset sati i slično, dok nekom neće odgovarati da plaća još neku dodatnu noć u hotelu...

- "TT&T Tours" obezbeđuje podršku klijentima pre i u toku putovanja. Stalnim klijentima pružamo 24/7 podršku jer najbolja promocija je zadovoljan klijent. Bolje reklame od toga nema.

Lepo i korisno

Kako poslovni turizam ubrzano postaje način života za mnoge ljude, linija između poslovnih i turističkih putovanja je sve tanja, pa u svetu kao trend počinje da dominira "bleisure" turizam kao spoj "business" i "leisure" turizma. Kod nas se, zasada, još stidljivo provlači kroz ponude organizatora putovanja.

foto: Rawpixel/shutterstock.com
Rezultati ankete "Organizacija i menadžment poslovnih putovanja: mišljenja ljudi koji putuju poslovno" koju je uradila agencija za istraživanje tržišta MASMI u saradnji sa kompanijom "Amadeus" i portalom "eKapija", pokazuju da 57% putnika imaju slobodnog vremena tokom svojih poslovnih putovanja, a 56,1% njih koriste to vreme da razgledaju grad, dok 40.4% ode u šetnju, na bazen, i slično. Više od polovine putnika nema običaj da kombinuje poslovno putovanje sa privatnim, dok ih 12% njih često kombinuje.

U agenciji "Sani Tours" potvrđuju da je sve više zahteva poslovnih klijenata da im se na neki način ispuni i njihovo slobodno vreme u toku boravka na određenoj destinaciji.

- Najčešći su turistička razgledanja, lokalni vodič, ulaznice za koncerte, predstave ili sportska dešavanja, sportske aktivnosti poput planinarenja, biciklizma, jedrenja ili recimo golfa.

I konferencije, sve češće, osim stručnog i edukativnog dela ističu i zabavne sadržaje i programe za upoznavanje destinacije. Jedan od takvih primera kod nas je WebDan konferencija u Boru, koja organizuje obilazak Bora i okoline za učesnike koji dolaze "sa strane".

Spoj "business" i "leisure" turizma, smatra direktor Asocijacije turističkih agencija YUTA, svakako je jedan od modela za novu vrstu ponude na, ionako zasićenom i ustaljenom turističkom tržištu.

Ivana Bezarević


Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Poslovna putovanja - dobra organizacija štedi vreme i novac" možete pročitati OVDE.