... da su i Feničani putovali iz poslovnih razloga?


foto: sheff/shutterstock.com
Zanimljivo je da savremena poslovna putovanja imaju svoje korene u dalekoj prošlosti. Putovanja iz poslovnih, tj. trgovačkih razloga imaju, verovatno, najdužu tradiciju, a neki stari narodi bili su po tome naročito poznati - Feničani.

Kongresi i konferencije, takođe, imaju dugu tradiciju. U antičkim civilizacijama, poput grčke i rimske, za takve potrebe (javne diskusije, zasedanje suda, trgovina, sklapanje poslova i sl.) korišćen je ne samo otvoren prostor (agora u grčkom polisu ili forum u rimskom naselju - kao preteče današnjih gradskih trgova), već i, naročito u slučaju Rima, razne namenski podizane zgrade.

Pojedini termini u kongresnom turizmu potiču iz ranijih vremena: reč konferencija vodi poreklo od "conferentia" (okupiti ljude), a termin auditorijum od "auditorius" (mesto za slušanje). Grčka reč simpozijum danas se koristi za konferenciju posvećenu nekoj konkretnoj temi ili problemu.


Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Poslovna putovanja - dobra organizacija štedi vreme i novac" možete pročitati OVDE.