Traktori i kombajni na srpskim njivama stari skoro 20 godina - Poljoprivrednici većinom uvoze polovnu mehanizaciju i opremu


Prošlu godinu obeležio je period obnove od poplava, usled kojih je poljomehanizacija i oprema srpskih seljaka pretrpela velike štete. Za godinu iza nas se može reći da je bila godina obnove mašina i opreme, ali i stagnacije na tržištu poljoprivredne mehanizacije. Mnogi poljoprivrednici dali su sve od sebe da ponovo pokrenu kombajne, traktore, plugove, rotofreze...

Međutim, nezavisno od poplava, već godinama stotine malih poljoprivrednika širom Srbije prinuđeno je da kupuje polovne mašine i opremu, a sve usled nedovoljno efikasnih subvencija države. Stručnjaci su ranije govorili da su velike i jake mašine na poljima u Srbiji relativno mlade, dok su mali traktori zadržali značajne godine starosti. Suočavamo se sa činjenicom da su mašine na srpskim njivama stare skoro 20 godina. Kombajni su podmlađeni, ali uglavnom na velikim gazdinstvima.

Prema podacima Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, u 2014. godini oprema i mašine su se podjednako uvozile iz zapadne Evrope i SAD-a, centralne i istočne Evrope i sa Bliskog i Dalekog istoka. Prednjače traktori, kombajni, zatim priključne mašine i već korišćeni traktori.

Đorđe Mišković, generalni sekretar Udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, kaže za "eKapiju" da je uvoz u 2014. manji za 30% u odnosu na 2013. Nažalost, kako kaže, više je uvezeno polovne nego nove opreme.

- Najveće interesovanje je za traktore snage 37-59 kW i priključne mašine, ali raste i interes za mašine za redukovanu obradu zemljišta i traktore veće snage. U 2014. godini je uvezeno 1.118 novih traktora, 89 novih kombajna, 1.131 polovnih traktora i 612 polovnih kombajna.

Prema njegovim rečima, prosečna starost mehanizacije je oko 18 godina na poljoprivrednim gazdinstvima i oko 10 godina u zadrugama i privatizovanim firmama. Ističe i da je ponuda domaćih proizvođača poljomehanizacije sve tanja i tanja, kao i da je odraz pomirenja cene i kvaliteta.

- Najbolji način da se poljoprivrednicima pomogne u nabavci opreme su subvencije države, kao i robna razmena. Velika su očekivanja i od najavljenih 175 mil EUR iz IPARD fonda, pogotovo za farme srednje veličine i one farmere koji imaju viziju svog razvoja za narednu dekadu - zaključuje Mišković.

Subvencije Ministarstva poljoprivrede

Prema Uredbi o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2015. godini, subvencionisanje nabavne cene opreme za nabavku novih priključnih mašina i opreme za setvu, sadnju i berbu iznosi 40-55% od iznosa cene bez PDV-a. Iznos podsticaja zavisi od toga da li se korisnik podsticaja nalazi u marginalnom području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi ili ne. Ukoliko se korisnik podsticaja nalazi u marginalnom području, iznos podsticaja je 55% od cene bez poreza.

Takođe, prema toj uredbi isti uslovi važi i za subvencionisanje nabavne cene opreme za navodnjavanje.

Teodora Brnjoš

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Plodovi agrara - kako šansu pretvoriti u profit" možete pročitati OVDE.