Tradicija duga više od 50 godina - "Mlin Kovačević" kod Šapca planira modernizaciju i proširenje proizvodnje


foto: facebook.com
"Mlin Kovačević" iz Lipolista kod Šapca počeo je rad još pre više od 50 godina. Duga tradicija nasleđena od predaka rezultirala je da se danas u tom mlinu uspešno prerađuju žitarice, a sve uz dobru saradnju sa poljoprivrednicima. Za razliku od nekadašnjeg rada na kamenu, danas se prerada obavlja po najmodernijim standardima.

Kako u razgovoru za "eKapiju" kaže Srđan Kovačević, direktor "Mlina Kovačević" ekspanzija je zabeležena posebno u poslednjih pet godina.

- Imamo tri silosa ukupnog kapaciteta od 5.000 tona, a u planu nam je da proširimo postojeće pogone.

Kooperacijom sa lokalnim proizvođačima su zadovoljni. Kovačević kaže da rade primaran otkup pšenice, soje, kukuruza i suncokreta. Mogu se pohvaliti da obavljaju i finansiranje proizvodnje u vidu repromaterijala.

- Dajemo im seme, đubriva i hemiju, a sve to kroz jednogodišnje ugovore, od setve do setve, a oni se kasnije razdužuju. Ove godine očekujem izuzetan kvalitet pšenice. Inače, cela Srbija će imati 20% veći prinos te žitarice – ističe Kovačević.

foto: Rajko Karišić
Otkupna cena pšenice, inače još nije formirana, a diktiraju je izvoznici. Prema rečima Kovačevića, klasični silosi prate tu cenu.

"Mlin Kovačević" danas broji 40 stalno zaposlenih radnika. Imaju i pekaru, koja za jednu noć napravi i do 4.000 vekni. One se dalje distribuiraju maloprodajnim objektima.

Što se tiče neophodne opreme za rad, Kovačević kaže da se oslanjanju na uvoz.

- Kvalitet i cena su presudni pa je uvoz ipak prva opcija. Oprema iz Turske je besprekorna pa se skoro cela Srbija oslanja na opremu iz te zemlje. Razlika u kvalitetu je itekako vidna, a to je jako važno.

Na pitanje o budućim planovima za "Mlin Kovačević", naš sagovornik najavljuje da će u narednom periodu ulagati u modernizuju proizvodnje i povećanje skladišnog prostora.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Plodovi agrara - kako šansu pretvoriti u profit" možete pročitati OVDE.