UVODNIK


ERP, CRM, DMS, HRM, WMS, DSS, SCM, FRM, ECMS... Većini čitalaca ovaj niz slova ne znači mnogo. Još ako im kažemo da, na primer, CRM može biti u "cloudu", mada se i dalje više koriste "on-premise" rešenja, kao i da postoje hibridne varijante, tek tada nastaje zabuna.

Međutim, upravo u nekoj od tih skraćenica krije se poslovni softver koji može da bude ključ uspeha u poslovanju kompanije. Naime, na globalnom, a i domaćem tržištu, postoji čitav spektar različitih softverskih rešenja. Bilo da se radi o softveru koji upravlja svim aspektima poslovanja (ERP), prodajom (CRM), dokumentima (DMS), ljudskim resursima (HRM), skladištem (WMS)... I taman kad mislimo da smo savladali podelu i vrste poslovnog softvera, pojave se integrisana rešenja. Ovaj objedinjeni softver briše ustaljene granice i postaje "dres kod" za sve prilike u sezonama koje dolaze. Baš kao "mala crna haljina".

Iako je na početku bio okarakterisan kao prolazni trend, sve više kompanija seli svoje poslovanje na "cloud" (mada je i dalje najveći broj softvera instaliran na IT opremi u kompaniji). Ma koliko zvuči zastrašujuće da svi podaci kompanije budu "na tamo nekom oblaku", obe solucije imaju svoje prednosti i nedostatke. Na menadžmentu je da izabere da li želi da "savršeni model" kreator napravi od "svog ili kompanijskog materijala".

Za bilo koje od ovih rešenja menadžment da se odluči, prilikom odabira treba da bude upoznat sa svim karakteristikama softvera i benefitima koje će kompanija ostvariti. Takođe, krucijalno je da bude siguran koje segmente poslovanja želi da unapredi, kako bi izabrao adekvatan poslovni softver koji će mu olakšati put ka poslovnom uspehu.

Svi su saglasni da je poslovni softver neophodan u modernom biznisu. Izbor je veliki i neodoljivo podseća na izbor adekvatne odevne kombinacije. Bilo da se odlučite za "poslednji krik mode" ili ste za "klasični model", bilo da želite malu "crnu haljinu za svaku priliku" ili ste, ipak, za različite odevne komade, najbitnije je da vam savršeno pristaje.

Urednica biltena: Irina Milošević

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Poslovni softver - radnik budućnosti" možete pročitati OVDE.