Internet menja redove i tone papira - Elektronsko poslovanje u porastu, nedostaju jasni zakonski okviri


Usluge elektronske trgovine, kao jedne od najznačajnih oblasti elektronskog poslovanje, u Srbiji je u prošloj godini koristilo 1,16 miliona ljudi, što je za 28% više nego 2013. godine. Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poručuju da se još veći pomaci u e-trgovini očekuju od 1. oktobra ove godine kada će osim stranih institucija elektronskog novca, poput "PayPal"-a, početi da rade i domaći servisi za bezbedno plaćanje putem interneta.

Puštanje novih elektronskih servisa u rad, ali i činjenica da je "PayPal" pre mesec dana pustio opciju primanja novca, građanima će u velikoj meri olakšati prodaju proizvoda i usluga putem interneta, smatra Sava Savić, pomoćnik ministra za informaciono društvo u Ministarstvu telekomunikacija.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je dalje unapređenje e-trgovine označilo kao jedan od prioritetnih ciljeva u okviru Strategije razvoja informacionog društva u Srbiji do 2020. godine. U skladu sa tim ciljem, Ministarstvo je, počelo realizaciju projekta "Razvoj e-poslovanja" u okviru kog se kroz analizu propisa radi na utvrđivanju "uskih grla" koja otežavaju e-trgovinu.

- Na osnovu ovih analiza identifikovaće se, a zatim i izmeniti sporni akti - rekao je pomoćnik ministra u Sektoru za informaciono društvo, dodajući da je cilj projekta stvaranje boljeg okruženja za elektronsko poslovanje i podizanje nivoa konkurentnosti trgovine u Srbiji.

Savić za "eKapiju" kaže da će projekat "Razvoj elektronskog poslovanja" pomoći Republici Srbiji da poveća konkurentnost svoje privrede jačanjem privatnog sektora, uz poseban naglasak na mala i srednja preduzeća. Ovaj cilj biće ostvaren pružanjem podrške povećanju produktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji, kao i njihovom učešću na međunarodnom tržištu i jačanju inovativnih kapaciteta obezbeđivanjem tehničke pomoći usmerene ka unapređenju poslovnog, pravnog i zakonodavnog okruženja u oblasti elektronskog poslovanja i elektronske trgovine.

Plan je da mala i srednja preduzeća dobiju direktnu podršku za učešće u elektronskoj trgovini i elektronskom poslovanju kao inovativnim sredstvima koja će njihovim proizvodima i uslugama olakšati pristup međunarodnom tržištu i smanjiti troškove. Projekat će takođe podsticati učešće potrošača u cilju što boljeg prihvatanja elektronske trgovine među građanima Republike Srbije. Konačno, projekat će pružiti podršku u interakciji između državne uprave i poslovnog sektora, sa ciljem da se olakša razvoj novih tehnologija koje će omogućiti veću fleksibilnost državne uprave i pružanje boljih usluga kako domaćim, tako i međunarodnim preduzećima.

Predsednik Udruženja eRazvoj, Slobodan Krstić, smatra da je elektronsko poslovanje u Srbiji još u začetku, ali da su očigledni pomaci pogotovo u oblasti eUprave.

- Da bi elektronsko poslovanje postalo osnova naše buduće digitalne ekonomije moraju da se menjaju postojeći zakoni u toj oblasti ili još bolje, a što sam predlagao još pre 8 godina, da se donese jedinstveni Zakon o elektronskom poslovanju. Da bi taj Zakon bio valjan i sveobuhvatan, smatram da je predhodno neophodno izraditi Strategiju elektronskog poslovanja Republike Srbije, a da sam Zakon o elektronskom poslovanju bude deo akcionog plana te strategije. O tome sam pričao na više skupova posvećenim ovoj problematici, ali se godinama ništa nije uradilo po tom pitanju - kaže Krstić.

Uskoro novi zakon

Iz Ministarstva potvrđuju da se već radi na donošenju Zakona o elektronskom poslovanju kojim će biti obezbeđeno uspostavljanje sistema za upotrebu elektronskih faktura, elektronske identifikacije, elektronskog pečata, kao i sigurne dostave i čuvanja elektronskih dokumenata.

- Planom rada Vlade za 2015. godinu predviđeno je da se septembra utvrdi Predlog zakona o elektronskom poslovanju. Nakon toga, zakon bi trebao da se uputi u skupštinsku proceduru gde očekujemo da do kraja godine bude usvojen - kaže Sava Savić.

Zakonom bi trebalo da se urede pitanja u vezi sa elektronskom identifikacijom, elektronskim pečatom i registrovanom elektronskom poštom, i to na način kojim će se postići harmonizacija sa propisima Evropske unije.

- Verujemo da će povećana upotreba elektronskog potpisa i elektronska dokumenta u RS privrednim subjektima, a među njima i onima iz IT industrije, učiniti poslovanje efikasnijim i smanjiti im troškove – kaže Savić za naš portal.

Zašto elektronsko poslovanje?

Elektronsko poslovanje pruža značajne šanse preduzećima da unaprede svoje poslovne operacije, da po nižim cenama ponude kupcima više, da povećaju efikasnost, da smanje troškove i da posluju u realnom vremenu 24/7.

Mnoga preduzeća reorganizuju svoje poslovne operacije radi maksimiziranja ponude bazirane na virtuelnim mogućnostima, dozvoljavajući kupcima da obave narudžbinu i kupovinu proizvoda kojeg nema na lageru, a potom od dobavljača, u roku, obezbeđuju robu za kupca. Na taj način ceo lanac funkcioniše, a kao rezultat se dobija manji trošak prodavca, niža cena za kupca i brža razmena informacija.

Upravo iz razloga što elektronsko poslovanje ne poznaje granice, bar ne one geografske, mnoge velike kompanije jačaju onlajn ponudu svojih proizvoda. One pokreću nove poslovne aktivnosti i unapređuju poslovne procese radi dominacije na tržištu. U tržišnoj utakmici na internetu slogan bi mogao biti "Winner takes all", tj. "Pobednik uzima sve". Takođe, razvoj elektronskog poslovanja prate mnogi pozitivni efekti. Ono pomaže organizaciji, kompaniji, društvu i državi da ubrza svoj socio-ekonomski razvoj. Zatim, pruža mnoge povoljnosti poslovanju da se razvija i raste, ali takođe predstavlja veliki izazov koji utiče na društvo u celini.

Budućnost razvoja e-poslovanja u Srbiji, zavisi od brzine razvoja elektronskog trgovanja. Međutim, razvojni put elektronskog poslovanja u našoj zemlji bi osim razvoja elektronske trgovine, morao obuhvati i razvoj elektronskog poslovanja čiji je predmet servis, odnosno usluga. Kako stručnjaci predviđaju u budućnosti se može očekivati više projekata čija će poslovna orijentacija biti isključivo servisi u elektronskom poslovanju. Uklonjen je veći deo barijera koje su kočile razvoj elektronskog poslovanja u Srbiji. Rasprostranjenost brzog interneta je povećana, donet je zakon o e-potpisu, započet je rad na nacionalnoj strategiji za razvoj informacionog društva u kojoj je elektronsko poslovanje prepoznato kao jedan od prioriteta.

Takođe, predviđa se da je pravac u kome će se razvijati elektronsko poslovanje u Srbiji, razvoj javnih elektronskih servisa koji će omogućiti lakše i efikasnije poslovanje, zatim razvoj elektronske trgovine i povećano korišćenje tehnologija koje pomažu u elektronskom poslovanju i trgovini.

Jelena Đelić

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Poslovni softver - radnik budućnosti" možete pročitati OVDE.