UVODNIK


Dok šetam Knez Mihailovom čujem ruski, engleski, francuski, kineski…Čujem i da su Rusi sve brojniji na Kopaoniku, da Arapi hoće da ulažu u naše banje, a da Turci dovode i po više od stotinu svatova i organizuju svadbe u srpskim hotelima i restoranima.

Iako je srpski turizam bio na korak do potopa, zajedno sa nabujalim rekama u majskim poplava, ipak, dobar turistički trend je nastavljen. Sezonu su spasile naše PR kuće širom sveta i predstavnici Svetske turističke organizacije koji su pozvali turiste da nastave da dolaze u Srbiju i ne otkazuju aranžmane.

A ovde su ih u protekloj godini dočekali neki novi hoteli, neki stari odenuli su novo ruho. I tek će da se gradi. Pogotovu u Beogradu. Kaže struka da ima mesta za sve. Samo im smetaju ovi što izdaju potpuno opremljene stanove u Beogradu za 30 evra po danu. Kažu hotelijeri i da se ne plaše tržišne utakmice već nelojalne konkurencije. Na potezu je državna uprava, kako bi se što pre stalo na put sivoj zoni u turizmu. Ne može Žika da iznajmi stan od Pere za 200 evra mesečno, i da ga izdaje "na dan" preko oglasa. Pa da onda nekom Pjeru iz Liona naplati 30 evra "na ruke", bez računa. Ne ide.

Domaći turistički poslenici kažu da je najvažnije da shvatimo da je promocija turizma posao svih nas. Od turizma može dobro da se zaradi, imamo prirodnih potencijala i više nego što znamo. Nedostaje nam infrastruktura i svest da su ljudi, a ne zgrade ti koje turiste zadržavaju. Treba nam što više tzv. kongresnih turista, jer oni ostavljaju mnogo novca. A ako su zadovoljni, po završetku kongresa i seminara, vraćaju se sa svojim porodicama i prijateljima ponovo. Ali, ako bi jedna grupa svetskih hirurga, na primer, došla i održala kongres u Srbiji, ne bi valjalo da se do hotela truckaju putevima serbskim, i da izgube više vremena, nego što im je trebalo iz neke svetske metropole do aerodrome u Surčinu. Ne ide.

U nastojanju da čujemo sve strane turističkog sektora u Srbiji, predstavnike hotelijera, turističkih agencija, ugostitelja, vinara, države, poslovnih i strukovnih udruženja, spremili smo za vas bilten "Turizam u Srbiji - pun kofer izazova". Nadamo se da će vam naše novo izdanje pružiti neke odgovore, ali i dati ideju, ukoliko želite da ulažete u izgradnju turističkih objekata.

I ne zaboravite, izgradnja turističke infrastrukture doprinosi poboljšanju kvaliteta života svih građana Srbije. Nekima danas, nekima za koju godinu. E, tako to ide.

Urednica biltena: Jelena Đelić

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Turizam u Srbiji - pun kofer izazova" možete pročitati OVDE.