Banja Koviljača - mesto gde se prožimaju istorija i legende


foto: Rajko Karišić
Nekada je Banja Koviljača bila mondensko sastajalište i mesto u kom su se lečili Dositej, Vuk i Karađorđe. Obe kraljevske dinastije su je podizale i često posećivale, zbog čega čak i danas nosi epitet kraljevske banje.

Banja Koviljača je gradsko naselje Loznice, mada postoje tragovi da je na istom mestu postojalo naselje još u periodu Ilira, starih Rimljana i Turaka. Prvi pisani izvori koji svedoče o masovnijem odlasku ljudi na lekovite izvore potiču još iz sredine XVI veka. Značajniji razvoj "kraljevske banje" počinje sa dinastijom Obrenović, pa je prva zgrada za smeštaj gostiju, koja je brojala deset soba, izgrađena 1858. godine. Ubrzo potom, za vreme vladavine Mihaila Obrenovića, banja je stavljena pod državnu zaštitu.

Kraljevskom izgledu banje doprinosi park od 40 ha sagrađen po uzoru na zapadnoevropske, kao i brojne vile izgrađene tokom vladavine dinastije Karađorđević, a koje su danas većinom napuštene. Među poznatijim je Vila Hercegovina, a u Vili Dalmacija se još uvek čuva autentičan apartman kraljice Marije.

U periodu između dva svetska rata izgrađen je i Kur salon, kojeg zovu još i srpskim Versajem. Ime salona je nemačkog porekla i znači "dvorana u kojoj se skupljaju banjski posetioci, dvorana za zabavu i provod u banji", što je Kur salon nekada svakako bio. Na ovom mestu je bila otvorena prva kockarnica na Balkanu, održan je prvi izbor za mis Kraljevine Jugoslavije; kralj Petar je u Kur salonu proglasio opštu mobilizaciju 6. aprila 1941. godine, a dosta godina potom, Emir Kusturica je iskoristio ambijent za snimanje kadrova svog filma "Otac na službenom putu".

foto: Rajko Karišić

Danas, nedaleko od centra Banje Koviljače izgrađena je is sve popularnija destinacija - "Sunčana reka". U pitanju je sportsko rekreativni kompleks, sagrađen u etno stilu, smešten uz samu obalu reke Drine, između planina Gučevo i Majevica. U "Sunčanoj reci", kako kažu, "ništa nije obično, počevši od ambijenta, preko izvrsne hrane do čitave lepeze sadržaja i izleta". Upravo zbog toga je i čuveni reditelj Zdravko Šotra odabrao Sunčanu reku za snimanje scena za serije "Nepobedivo srce" i "Greh njene majke". Ako se odlučite da iz Banje trknete do "Sunčane reke" , ne zaboravite da se upoznate sa magarcem Đurom, glavnom atrakcijom u kompleksu. A obradovaće se Đuro i ako mu ponesete koju kockicu šećera.

Lečenje

Banja Koviljača je bogata prirodnim lekovitim činiocimа, termominerаlnom sumporovitom vodom i peloidom, a zbog prisustva sumpora u vodi nekada je nosila ime Smradan banja. Za nju se vezuje nekoliko legendi, a jedna govori da je novo ime dobila 1909. godine po Koviljki, jednoj od dve sestre kojima je otac ostavio veliko blago da učine nešto dobro za narod. Sestre su sazidale gradove na obližnjim planinama, ali se Koviljka usudila i da popije vodu neprijatnog mirisa. Njen primer su sledili i seljaci, te je lekovitost vode bila ubrzo otkrivena, a banja nazvana po njoj.

Druga legenda govori o trgovačkom konju koji je, potpuno iscrpljen, ostavljen da ugine pored jednog od lekovitih izvora. Kada se trgovački karavan vraćao istim putem, naišli su na istog konja koji je, napivši se vode, bio oporavljen i snažan.

foto: Rajko Karišić

Izleti

Okolina Banje Koviljače je bogata kulturno-istorijskim spomenicima. Na planini Cer nalaze se ostaci starih gradova i utvrđenja (Kosanin i Trojanov grad), kao i spomen kosturnica, a u samoj banji su Koviljkin grad i Gradac.

U blizini Banje Koviljače je Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, sa etno-selom pod zaštitom države, koje posetiocima dočarava način života iz Vukovog vremena. Tu je i manastir Tronoša, u kome je smešten "Muzej ranog Vukovog školovanja", gde se Vuk učio pismenosti.

Na Drini postoje uređena mesta za sportski ribolov, a na Gučevu je veliki broj izletišta.

Ako odete u Banju Koviljaču, bilo bi grehota da ne obiđete Loznicu. Loznica ima status grada, što samo donekle govori da tu ima šta da se vidi, bilo da više volite dnevni ili noćni život.


Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Turizam u Srbiji - pun kofer izazova" možete pročitati OVDE.