Tajland - egzotika različitosti za najveće hedoniste


foto: Mikica Šubara
Volite mnogo sunca, egzotične plaže sa otvorenim morem, divlje predele, osmeh na licima ljudi? Tajland bi mogao biti vaša sledeća oaza odmora. Teško je preporučiti koji deo te "zemlje bez granica" da posetite, jer je svaki kutak raj za sebe. Kažu da vas energija koju tamo upijete hrani godinama.

Ušuskan između Kambodže, Laosa, Mjanmara i Indonezije, Tajland je sam po sebi čista egzotika. Mnogi kažu da zemlja nema granica, jer je grli Tajlandski zaliv, a najlepša ostrva su na obalama Andamanskog mora. Planinska regija na severu, mistične reke, prašume, džungle, više od 100 nacionalnih parkova, čine ovu zemlju raznolikom i punom kontrasta, i upravo to mami i do 25 miliona turista godišnje. Tamo jednog dana možete jahati slonove kroz džunglu, obilaziti planinaska sela, a već sledećeg ispijati voćne koktele na plažama.

Za avanturu u "zemlju slobode i osmeha", kako još nazivaju Tajland, nisu vam potrebne agencije i mnogo novca. Ko god je posetio tu poluostrvsku zemlju na jugoistoku Azije, složio se u jednom – Tajland je izuzetno povoljan. Zato, sve što vam je potrebno je bar delić duha koji u sebi nosi tajlandski narod. Videćete zašto.

Tajland kao simbol slobode

Samo ime zemlje govori o njenoj jedinstvenosti – "thai" na tajlandskom znači sloboda. Jedina je zemlja jugoistočne Azije koja nikada nije bila kolonizovana, pa je zadržala svu svoju izvornost. Tajlanđani jako poštuju svoju tradiciju pa, za početak, nikada ih nemojte dirati po glavi, čak ni decu, jer veruju da u glavi prebiva duša.

Tajland je zemlja siromašniih i bogatih, plemena i modernog stanovništva, gde se kraljevina ceni više nego igde drugo. Sa svojih 66 miliona stanovnika gusto je naseljen, a Bankok je glavni i najveći grad sa 14 miliona stanovnika. Od 1980 do 1990. Tajland je bio najbrže rastuća ekonomija u svetu, a ona se zasniva se na izvozu tekstila, obuće, riže, ribe i ribljih proizvoda, gume, automobila, računara i elektronskih uređaja. U ukupnom bruto društvenom proizvodu, veliki doprinos imaju i turizam, te prostitucija i seks turizam. Seks turizam i prostitucija tamo su procvali zbog velikog siromaštva i želje za sticanjem novca. Prema podacima iz 2003. godine, pretpostavlja se da se kroz seks turizam zaradi 4,3 mlrd USD godišnje.

Šta posetiti u Bankoku?

foto: Mikica Šubara
Jedan od najuzbudljivijih gradova sveta – Bankok (Bangkok), možda je prva destinacija koju ćete posetiti kada se nađete na Tajlandu. Sa palatama, budističkim hramovima, bogatom kulturom, pijacama i noćnim životom, grad predstavlja svojevrstan spoj tradicije i novog doba. Neke palate i dalje koristi kraljevska porodica, a druge su otvorene za javnost, pretvorene u muzeje i univerzitete. S druge strane, kabarei, striptiz barovi i diskoteke jedan su od glavnih mamaca turista u istočnu prestonicu noćnog života.

Bankok, pre svega, pleni sakralnim objektima. Velika palata ili Hram smaragdnog Bude su dve najpoznatije i najposećenije atrakcije glavnog grada Tajlanda. Iako pokriva širok spektar arhitektonskih stilova, Velika palata je je jedan od najlepših primeraka antičke sijamske arhitektutre, čija je gradnja počela 1782. godine. U njoj se nalazi i Hram smaragdnog Bude, u kome je smeštena jedna od najimpresivnijh religijaskih statua sveta - Ležeći Buda. Statua poznata po svojoj monumentalnosti, obložena je zlatom, visoka 15, a dugačka čak 43 metra. Najviše pažnje plene stopala na kojima je prikazano 108 simbola Bude, uključujući cveće, slonove i tigrove.

"Vat Arun" (Wat Arun) ili hram zore, jedna je od najstarijih turističkih atrakcija u Bangkoku. Lociran na zapadnoj strani reke Čao praja (Chao Phraya), posvećen je planini Meru ili Sumeru, svetoj planini i centru univerzuma u budističkoj mitologiji. Zanimljivo je da je enterijer ukrašen školjkama i porcelanom.

"Čajna taun" (China town) u Bangkoku je jednostavno raj za novu generaciju gurmana koji putuju od zemlje do zemlje sa željom da isprobaju lokalne ukuse i jedinstvene recepte. Prenatrpana tezgama i drvenim prodajnim kućicama, malim kioscima ulične hrane, ali i prodavnicama zlata, ova ulica jednostavno pleni pažnjom.

Za avaturistički duh, tu je Soi Kauboj (Soi Cowboy) ulica. Ulica crvenih fenjera, kako se još naziva, u sebi sadrži više od 20 go-go barova. Ulica poseduje karnevalski duh, pa je preporučiljivo doživeti tu energiju.

"Venecija istoka"

Bangkok se nalazi na ušću reke Čao praja u Tajlandski zaliv, pa je teritorija grada ispresecana velikim brojem kanala, zbog čega je Tajland dobio nadimak "Venecija istoka". Do kraja 19. veka ovim kanalima se obavljao sav saobraćaj, puteva nije ni bilo. Kasnije izgrađeni putevi nisu mogli da potisnu jednu od najzanimljivijih atrakcija, plutajuće pijace, mesto gde su trgovina obavlja iz čamaca. Tradicionalne plutajuće pijace svojim bojama i harizmom daju posebnu notu ovoj zemlji.

foto: Mikica Šubara
U Bankoku se nalazi jedna od najvećih pijaca na svetu – Čatučak (Chatuchak) pijaca. Čini se da na njoj možete kupiti baš sve – od polovnih patika do opasnih i ugroženih životinja. Da li ste pomišljali da negdje postoji tezga sa zmijama? Ovde ćete to videti. Čatučak pijaca održava se vikendom od 9 do 18 časova, a ukoliko želite da je posetite, planirajte da za to izdvojite ceo dan, jer ovde ima toliko toga da se vidi, ali i kupi.

Ako ovde ne zadovoljite svoju kupoholičarsku glad, tu je "Asiatique The Riverfront". Moderni kompleks koji podseća na skladište je možda najbolja kombinacija dva popularna vida šopinga u tajlandskoj prestonici – noćna pijaca i tržni centar. Nekadašnja međunarodna trgovačka luka, danas potpuno transformisana, sa više od 1.500 radnji i 40 restorana.

Kroz Bangkok se kreće poznatim "tuk-tukovima", vozilima na tri točka, koja prolaze kroz najzakrčeniji saobraćaj, a vožnja je prava avantura. S druge strane, inajmlivanje automobila, motora ili nekog skutera je možda najisplativiji način da obiđete ono što želite. Tako, na primer, ako želite iznajmiti auto na jedan dan sa osiguranjem, cena se kreće oko 20 EUR, ili oko 150 EUR za 7 dana. Kod lokalnih kompanija automobil bez osiguranja možete iznajmiti i jeftinije. Skuter se može iznajmiti već od 4 EUR po danu. I ne zaboravite da saobraćaj na Tajlandu teče levom stranom.

Pataja se nalazi oko 140 kilometara od Bankoka, a od 80-ih godina postaje jedno od najjpoznatijih letovališta na obalama jugoistočne Azije. Popularna je po svojim plažama, pabovima i go-go barovima, ali i razvijenim sportskim aktivnostima: od golfa i jahanja, do bandži džampinga, skijanja na vodi i kartinga.

Sitni pesak i boje tirkiza

Došlo je vreme za ostrva i plaže. Besmisleno je izdvajati najlepše, ali možemo one najpopularnije. Tajland ima više od 5.000 milja obale koja samo čeka da bude istražena. Boje su neverovatne, zato putujte dugačkim čamcima i posetite brojne plaže.

Puket (Phuket) je pored Bankoka, najpopularanija turistička destinacija za letovanje na Tajlandu, a živopisne plaže ostrva nude veliki broj resorta za turiste. Savršene peščane plaže u uvalama, zalivi, bogata tropska vegetacija, pune ulice ljudi, bogat noćni život, masaže...Osim toga, Puket je poznat i po kursevima igranja golfa, istorijskim spomenicima i muzejima

foto: Mikica Šubara
Jedno od najposećenijih je sigurno arhipelag Koh Pi Pi (Ko Phi Phi), koji se nalazi na jugu zemlje u Andamanskom moru. Najveće ostrvo arhipelaga je Koh Pi Pi Don, dok je Koh Pi Pi Li poznato kao lokacija na kojoj je sniman popularni film "The Beach".

Posebno su slikovite obale ostrva Koh Tao (Ko Tao) i Koh Samui (Ko Samui) u Tajlandskom ostrvu. Na ostrvu Koh Samui postoji velika ponuda smeštaja, koja se proteže od malih bungalova do luksuznih vila. Na ostrvu se svake godine održava nekoliko festivala, kao i ulični vašari na kojima trgovci nude lokalne specijalitete, odeću i suvenire.

Na Koh Tao uglavnom se dolazi zbog rekreacije. Svoje potreba na ovom ostrvu mogu da zadovolje ljubitelji ronjenja, planinarenja i penjanja na stene. Svake godine, oko 7.000 ronilaca dobije sertifikat za ronjenje na Koh Tau, što ovo mjesto čini jednom od najpopularnijih u svetu za učenje ronjenja.

Nešto mirnija i opuštenija atmosfera na ostrvu Koh Pangan (Ko Phangan). To je oaza prirodne lepote sa očuvanom džunglom i vodopadima u unutrašnjosti. Ostrvo je popularno među bekpekerima, a svake godine tu se održi svetski poznat festival elektronske muzike – "Fool Moon Party" .

Spa ugođaji

U poslednjih 10 godina kraljevina Tajland postala je obećana zemlja za sve one koji veruju u alternativnu medicinu. Zato možete posetiti neki od mnogih spa centara, pohađati kurs meditacije i utrenirati vaš um i telo da postanu opušteni. Prilkom posete Tajalnda obavezno odvojite vreme za uživanje u masaži i spa tretmanima. Čuvena tajlandska masaža ("thai") je postala popularna u celom svetu zbog specifičnih erotičnih dodira, a takav užitak nije skup. Tamo cveta i "medicinski turizam", jer su cene estetskih operacija znatno niže nego u ostatku sveta.

Na Tajlandu se jede i očima

Tajlandska kuhinja je jedna od najegzotičnijih na svetu. Obiluje raznolikim namirnicama i začinima, i pod velikim je uticajem zemalja koje je okružuju. Tajlanđani veliku pažnju pridaju hranu, a glavnim obrokom smatra se večera. Tokom dana jedu vrlo malo, tek toliko da nisu gladni, ali zato naveče priušte pravu gozbu.

foto: Mikica Šubara
Kod pripreme hrane drže se pravila "Ko ne jede očima, neće jesti ni zubima", pa posebnu pažnju pridaju vizuelnom doživljaju hrane. Tajlanđani u pripremi jela nastoje da postignu harmoniju između jin i jang namirnica, koje zagrevaju ili hlade organizam.

Tajlandska svila je u svetu poznata koliko i predivne plaže i gastronomija ove zemlje. Visok kvalitet izrade, jedinstven dizajn i pristupačne cene, čine je veoma popularnim suvenirom. Naročito su cenjene ešarpe i kravate.

Pre nego se zaputite u ovu daleku istočnjačku zemlju, zapamtite i to da je slon jedan od simbola Tajlanda i zaštićena životinja. Zato se turisti upozoravaju da ne kupuju proizvode od slonovače, jer to može doneti nevolje. U celoj zemlji se već decenijama vodi odlučna kampanja za očuvanje ovih ugroženih životinja, pa je zabranjen uvoz i izvoz slonovače, čak i kada se radi o suvenirima.

Tajlandski osmeh

Kažu da je najbolje vreme za posetu većem delu Tajlanda između novembra i februara, jer su padavine manje i nije previše toplo. Ovaj period je takođe tajlandska glavna sezona za festivale, koji su poseban spektakl u toj zemlji.

Ono što je, možda, najveće bogatstvo ove zemlje su njeni ljudi. Opušten i tolerantan mentalitet tajlandskog naroda ne skida osmeh sa njihovih lica. Njihova ljubaznost dočekaće vas na svakom koraku. Temperamentom su potpuno suprotni zapadnjacima, pa osmeh tu čak i u izuzetno stresnim situacijama.

Sve što vam je potrebno da se zaputite na Tajland je nešto ušteđenog novca i tajlandska vedrina na licu, jer tamo vas čeka prava egzotika koja ne bledi ni u sećanju.

Vedrana Džudža


Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Turizam u Srbiji - pun kofer izazova" možete pročitati OVDE.