Slavica Bogosavljević, direktorka hotela "Holiday Inn Beograd" - Konkurencija nas podstiče da budemo još bolji


Slavica Bogosavljević
Beogradski hotel "Holiday Inn" ušao je u osmu godinu poslovanja. Slavica Bogosavljević, direktorka hotela u intervjuu za "eKapiju" kaže kako im je oduvek kvalitet usluge bio prioritet, pa će u narednom periodu svakako raditi na unapređenju postojećih i kreiranju novih usluga, koje možda budu sa sobom povlačile i nove investicije u opremu i objekat.

eKapija: Tokom ovih godina "Holiday Inn Beograd" je stalno unapređivao rad hotela. Koje su bile najveće investicije u hotel kada je uređenje u pitanju? Koje investicije su u planu u narednom periodu?

- Konstantno ulažemo u hotel, u javni prostor, sobe, najnoviju tehnologiju, ljude. Nakon investiranja u enterijer restorana, terase i lobija, nedavno smo sve sobe opremili televizorima poslednje generacije, a konferencijske sale najmodernijim projektorima. U narednom periodu cilj nam je da i javni prostor podignemo na još viši nivo kada su tehnološki trendovi u pitanju, jer su tableti i Play Corner već uveliko prisutni u našem lobiju.

eKapija: U međuvremenu ste dobili konkurenciju luksuznih hotela u Beogradu. Kako je to uticalo na vaše poslovanje? Šta vi radite da biste zadržali svoje goste?

- Mi uvek kažemo da je sasvim normalno imati kvalitetnu i zdravu konkurenciju, novi hoteli se otvaraju već nekoliko godina unazad. Nastavićemo da budemo gostoprimljivi i kvalitetni, a konkurencija nas podstiče da pojačamo intenzitet i budemo još bolji.

eKapija: Koliko često se u hotelu održavaju seminari i kongresi? Koliko blizina "Belexpocentra" utiče na vaš promet?

- Sedam konferncijskih sala i kvalitetna usluga koju se uvek trudimo da pružimo najbolje što možemo, su nam omogućili da se u hotelu veoma često organizuju seminari i kongresi. Događaji koji zahtevaju veći prostor ili veći broj učesnika se organizuju u našoj "Belexpocentar" hali. Hala je povezana sa hotelom i fizički i upravljanjem, ona je deo "Holiday Inn"-a, tako da hotel i hala međusobno, u svakom smislu, utiču jedno na drugo.

eKapija: Šta će biti najveći izazov za hotelsku industriju u 2015?

- Uvek je najveći izazov maksimalno popuniti hotelske kapacitete, obezbediti klijente na banketu i u hali, zadržati svakog od njih. Svake godine su ovo najveći izazovi za nas hotelijere i celu hotelsku industriju. Ovo je nešto što je nepromenljivo iz godine u godinu.

eKapija: Koliko koristite društvene mreže za promociju?

- Koristimo ih, u smislu da svaku novu uslugu ili akciju koju pripremimo, oglasimo preko društvenih mreža. Danas je ovo nezaobilazan korak u svakodnevnoj komunikaciji. Na ovaj način naši poslovni partneri, gosti, prijatelji i svi ostali koji nas prate, mogu da budu u toku sa dešavanjima i novostima vezanim za naš hotel.

eKapija: Možemo li reći nešto o kanalima prodaje, koliko gostiju dođe putem servisa poput "Booking"-a i"TripAdvisor"-a?

- Gosti koriste kanal prodaje koji im je najpristupačniji, najjednostavniji i najbrži. IHG je prepoznatljiv po Holidex-u, prvom centralnom rezervacionom sistemu na svetu, pa nam je svakako ideja da najveći broj rezervacija stigne preko ovog sistema, što uspešno realizujemo. Takođe, mnogi gosti su članovi našeg programa lojalnosti, "IHG Rewards Club", koji ih upućuje na pravljenje rezervacija putem "Holidex"-a. Naravno, naši gosti koriste i druge rezervacione sisteme, a među njima i "Booking" i "Tripadvisor", koji su najzastupljeniji GDS-ovi.

Kako se sve razvija i unapređuje, tako se i način rezervisanja usklađuje sa aktuelnim tehnološkim trendovima. Očekuje se da se u budućnosti sve više rezervacija pravi putem mobilnih telefona, pa će gosti tako koristiti one kanale prodaje koji su dostupni preko telefona.

eKapija: Kada možemo očekivati otvaranje hotela "Holiday Inn Express" u centru Beograda?

- Brend "Holiday Inn Express", baš kao i "Holiday Inn", pripada grupaciji "InterContinental Hotels Group", to je veza koja nas spaja. Radujemo se njihovom otvaranju i dolasku još jednog hotela iz našeg lanca na domaće tržište.

eKapija: Kakvi su planovi za naredni period?

- Oduvek nam je kvalitet usluge bio prioritet, pa ćemo svakako raditi na unapređenju postojećih i kreiranju novih, koje možda budu sa sobom povlačile i nove investicije u opremu i objekat.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Turizam u Srbiji - pun kofer izazova" možete pročitati OVDE.