02. 06. 2017. | 11:04

Аустријска Сцхалл Group жели градити хидро и соларне електране у РС - У хидроцентрале на Врбањи планирано улагање 12 мил КМ

​Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Петар Ђокић најавио је у четвртак (1. јун 2017.) да ће аустријска Сцхалл Group у Српској реализовати пројекте изградње хидро и соларних електрана на ријеци Врбањи и у Херцеговини.

Након састанка са сувласником ове компаније Герхардом Шалом, Ђокић је рекао да су гости заинтересовани да, са већ раније изабраним концесионаром, на ријеци Врбањи изграде неколико мањих хидроелектрана које би имале укупну снагу око 12 мегавата и вриједност од око 12 мил КМ.

Он је истакао да је Српска заинтересована за изградњу таквих објеката, те напоменуо да је ријеч о активности која је прије више година започета, али није реализована јер концесионар није био у стању да то заврши.

- Заинтересовани су да граде и неколико соларних електрана у Републици Српској мање снаге, као и велику соларну електрану у Херцеговини за шта је потребно провести концесиони поступак јер је ријеч о електрани снаге 65 мегавата и то би била највећа соларна електрана у региону - рекао је Ђокић.

Министар је напоменуо да треба повећати употребу енергије из обновљивих извора, што је и обавеза регулисана међународним директивама.

Шал је рекао да је Сцхалл Group заинтересована да реализује хидроенергетске пројекте у Српској, као и велике пројекте из области соларне енергије, јер је то један од начина да се повећа удио обновљивих извора у укупној производњи и потрошњи електричне енергије. Он је оцијенио веома добром позицију коју има Српска, јер такав пројекат може бити добар примјер земљама у окружењу за испуњавање сличних циљева.

Према његовим ријечима, Сцхалл Group има богато искуство у области обновљивих извора енергије, посебно соларне, а до сада је реализовала пројекте инсталисаног капацитета око 30 мегавата у Аустрији, Њемачкој и Италији.