02. 06. 2017. | 11:04

Austrijska Schall Group želi graditi hidro i solarne elektrane u RS - U hidrocentrale na Vrbanji planirano ulaganje 12 mil KM

​Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Petar Đokić najavio je u četvrtak (1. jun 2017.) da će austrijska Schall Group u Srpskoj realizovati projekte izgradnje hidro i solarnih elektrana na rijeci Vrbanji i u Hercegovini.

Nakon sastanka sa suvlasnikom ove kompanije Gerhardom Šalom, Đokić je rekao da su gosti zainteresovani da, sa već ranije izabranim koncesionarom, na rijeci Vrbanji izgrade nekoliko manjih hidroelektrana koje bi imale ukupnu snagu oko 12 megavata i vrijednost od oko 12 mil KM.

On je istakao da je Srpska zainteresovana za izgradnju takvih objekata, te napomenuo da je riječ o aktivnosti koja je prije više godina započeta, ali nije realizovana jer koncesionar nije bio u stanju da to završi.

- Zainteresovani su da grade i nekoliko solarnih elektrana u Republici Srpskoj manje snage, kao i veliku solarnu elektranu u Hercegovini za šta je potrebno provesti koncesioni postupak jer je riječ o elektrani snage 65 megavata i to bi bila najveća solarna elektrana u regionu - rekao je Đokić.

Ministar je napomenuo da treba povećati upotrebu energije iz obnovljivih izvora, što je i obaveza regulisana međunarodnim direktivama.

Šal je rekao da je Schall Group zainteresovana da realizuje hidroenergetske projekte u Srpskoj, kao i velike projekte iz oblasti solarne energije, jer je to jedan od načina da se poveća udio obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji i potrošnji električne energije. On je ocijenio veoma dobrom poziciju koju ima Srpska, jer takav projekat može biti dobar primjer zemljama u okruženju za ispunjavanje sličnih ciljeva.

Prema njegovim riječima, Schall Group ima bogato iskustvo u oblasti obnovljivih izvora energije, posebno solarne, a do sada je realizovala projekte instalisanog kapaciteta oko 30 megavata u Austriji, Njemačkoj i Italiji.