19. 05. 2017. | 12:59

Код Невесиња планирана вјетроелектрана Гребак вриједна 65 мил EUR - РС креће у поступак додјеле концесије

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је у петак (19. мај 2017.) у Бањалуци са представницима компаније ВЕ Гребак Ерихом Прајслером из Милдштета крај Хамбурга и Адмиром Рахимићем из Мостара о улагању у пројекат изградње вјетропарка на подручју општине Невесиње.

Министар Ђокић је изразио спремност да пружи подршку овој иницијативи, истичући да је Источна Херцеговина због климатских услова веома перспективно подручје за изградњу вјетроелектрана.

- Република Српска је отворена за нове инвестиције, а изградња вјетропарка Гребак представља развојну шансу за општину Невесиње - рекао је Ђокић и додао да је та инвестиција значајна и због изградње неопходне инфрастуктуре, нарочито путева, што ће се значајно одразити на Standard локалног становништва.

Ђокић је истакао да ће Министарство индустрије, енергетике и рударства у циљу поступка покретања додјеле концесије доставити документацију другим министарствима и надлежним институцијама ради прибављања мишљења.

Представници компаније ВЕ Гребак истакли су да у области изградње вјетроелектрана имају вишегодишње искуство, те да су спремни да своје техничке и финансијске ресурсе уложе у овај пројекат.

Извршни директор фирме ВЕ Гребак Миралем Чампара истакао је да има подршку локалне заједнице, те да би изградња вјетропарка подстакла развој привреде у општини Невесиње.

- Наш план је да у периоду изградње ангажујемо домаће компаније, чиме ће за локално становништво бити обезбијеђена и нова радна мјеста - навео је Чампара.

Осим представника компаније ВЕ Гребак састанку су присуствовали и представници општине Невесиње.

Према пројекцијама, вјетропарк Гребак ће бити инсталисане снаге 49,5 MW и процијењене годишње производње од око 130 GWh електричне енергије. Укупна инвестициона вриједност износи око 65 мил EUR, а очекује се да пројекат буде реализован у наредне двије године.