14. 05. 2017. | 21:31

Њемачка текстилна компанија Burgschneider жели да пресели погоне из Турске у РС

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић разговарао је у петак (12. мај 2017.) у Бањалуци са представницима њемачке компаније Burgschneider који су исказали заинтересованост за пресељење капацитета текстилне индустрије из Турске у Републику Српску, наводи се у саоштењу тог министарства.

Ђокић је изразио задовољство због могућности да ова компанија заснује производњу и привредну активност у Републици Српској, истичући да овдје страни инвеститори имају повољан третман и да су максимално заштићени.

- Законом о страним улагањима избјегнута је могућност негативног утицаја измјене прописа док траје пословна активност страног инвеститора, чиме је у потпуности заштићен њихов капитал - истакао је министар.

Министар је рекао да Српска води изузетно стимулативну пореску политику, те нагласио да је у области коже и текстила веома ниска основица за опорезивање.

- Осим тога, располажемо са добро обученом радном снагом, а Влада РС је спремна да пружи помоћ и у смислу директне подршке субвенцијама за новоотворена радна мјеста - навео је министар.

Министар је нагласио да у Српској има одређен број расположивих индустријских зона, атрактивних локација и производних објеката, те предложио више локација за заснивање индустријске производње на овом подручју и подручју Брчко Дистрикта.

Представници њемачке компаније Burgschneider истакли су да су позитивно изненађени условима пословања у РС, те да ће своја искуства пренијети и другим потенцијалним инвеститорима из Њемачке.

Осим представника компаније Burgschneider, састанку је присуствовао и директор компаније Стратос Синиша Пепић.

Компанија Burgschneider, са сједиштем у Франкфурту, успјешно послује више од 20 година, а своје пословање заснива на производњи текстилних, кожних и металних производа, као и на производњи накита.