15. 04. 2017. | 10:21

Помама за регресираним горивом - Подјела јефтине нафте за пољопривреднике на 210 бензинских пумпи у РС

Подјела регресираног горива у РС, која траје тек неколико дана, одвија се рекордном брзином јер су пољопривредници једва дочекали да добију јефтинију нафту и крену у сјетву.

Драган Тришић, руководилац Управе малопродаје у Нестро петролу, казао је да је заинтересованост рекордна у односу на претходне године и да подјела горива пољопривредницима иде одлично.

- Цијена регресираног горива је јефтинија за 0,60 КМ, од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, а Нестро петрол је пољопривредницима дао још за десет фенинга јефтиније, тако да је све то привукло пољопривреднике и радимо пуном паром - казао је Тришић.

Он је навео да Нестро петрол у РС има укупно 75 бензинских станица на којима се врши расподјела.

Александар Мацановић, портпарол ресорног министарства, казао је да се подјела регресираног горива врши на укупно 210 бензинских станица широм РС.

- Гориво дистрибуира укупно 37 дистрибутера нафте и нафтних деривата. Интересовање је велико, јер се ради о значајном умањењу цијене - навео је Мацановић.

Он је навео да је кориштење регресираног горива условљено уписом пољопривредног газдинства у Регистар пољопривредних газдинстава и ти подаци се ажурирају сваке године.

- Пољопривредници су дужни да сваке године до 15. маја ажурирају податке о имању, броју стоке у регистру, иначе неће имати право на подстицаје, па ни на регресирано гориво - подсјетио је Мацановић.

Он је навео да регистровани пољопривредници имају право на 100 литара по хектару, по цијени мањој за 0,60 КМ од малопродајне цијене на пумпама.

Мацановић је прецизирао да је ове године за те намјене планирано 5,5 мил КМ.

Остоја Николић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача Сточар из Бијељине, казао је да су пољопривредници једва дочекали да подјела нафте почне и да су похрлили на пумпе да што прије купе јефтиније гориво.

- Гориво је стигло у право вријеме. Умањење од 0,60 КМ по литру је веома значајно и још на неким пумпама имамо додатно умањење, тако да смо за гориво ове године добро прошли - казао је Остојић.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС, казао је да су пољопривредници задовољни цијеном и да купују регресирано гориво.

- Једино је проблем што имамо мање бензинских станица на којима се дијели него раније. Што се тиче сјетве, сада крећу кукуруз, соја и повртарске културе - казао је Усорац.