12. 04. 2017. | 10:23

Banjaluka dobija rusko-srpski hram - Osim vjerskog objekta biće izgrađeni i kulturni sadržaji

(Banjaluka) U Banjaluci bi naredne godine trebalo da počne izgradnja monumentalnog Rusko-srpskog vjerskog i kulturnog centra. Građevinsko preduzeće Krajina juče je Crkvenoj opštini Banjaluka darovalo zemljište na kojem bi taj objekat trebalo da bude izgrađen, prenosi RTRS.

Rusko–srpski vjerski i kulturni centar trebalo bi da bude izgrađen u banjalučkom naselju Aleja centar. Prostiraće se na oko 6.500 m2, a osim crkve, biće izgrađeni i drugi objekti u kojima će biti promovisana ruska kultura.

Ideja o izgradnji rusko-srpskog hrama u Banjaluci stara je 100 godina, a gradnja bi trebalo da počne na 100. godišnjicu od stradanja ruske carske porodice Romanov, u julu 2018. godine.

- Tim povodom ćemo, nadam se, osveštati temelje, a moguće je da uradimo i više od toga - istakao je vladika banjalučki Јefrem.

U izgradnji ovog centra biće angažovani lokalni potencijali, ali i ljudi i institucije iz Srbije i Rusije, najavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

Petar Frolov, savjetnik u Ambasadi Rusije u BiH je izrazio zadovoljstvo što je počela realizacija ovog projekta, te izrazio očekivanje da će dočekati otvaranje ovog centra.

Osim lokacije za izgradnju centra, riješeni su i svi imovinsko-pravni odnosi, a grad Banjaluka preuzeće troškove komunalnih i drugih dažbina. Izvođač radova biće GP Krajina.

Direktor GP Krajina Borko Đurić je u ime akcionara te firme prenio riječi njihovog ponosa što su u prilici da budu dio ovakvog grandioznog projekta koji bi trebalo da produbi odnose srpskog i ruskog naroda.

- Nastojaćemo da kao graditelji na najbolji način realizujemo ovaj projekat - rekao je Đurić.

Naredni korak je formiranje Odbora za gradnju, koji bi, uz pomoć Ruske pravoslavne crkve, trebalo da projektuje budući duhovni i kulturni centar.