09. 03. 2017. | 15:42

РС би могла производити дијелове теретних возила за бјелоруски Белаз

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је Срни да је са руководством бјелоруског произвођача теретних возила и опреме за земљане радове Белаз разговарао о могућностима даље сарадње, која подразумијева да се одређени производи или компоненте производе у Српској.

Ђокић је након састанка у Минску истакао да је Република Српска једна од веома важних тачака у укупном призводно-услужно-сервисном ланцу који обухвата готово све континенте.

Он је појаснио да је са руководством завода Белаз разговарао и о досадашњим искуствима ове компаније са фирмама из Српске, првенствено двије термоелектране, које су само у посљедњих неколико година од Белаза набавиле механизацију и резервне дијелове у вриједности већој од 20 мил КМ.

Ђокић је навео да је током састанка разговарано и о другим видовима сарадње, побољашању комуникације и размјене.

- Очекујем да ћемо имати прилику да конкретизујемо такву сарадњу потписивањем документа који би је прецизније дефинисао и усмјерио за будуће вријеме, као активност коју ће предузимати Република Српска и њене компаније, као и Белаз и Бјелорусија - истакао је Ђокић.

Он је поручио да је интерес Српске да развије и проширује сарадњу и у друге области, да би двије земље биле још важнији и по обиму значајнији спољно-трговински партнери.

Замјеник генералног директора завода Белаз Станислав Јакубович Рдвардович рекао је да су Ђокићу представљени капацитет фабрике и производња, те дефинисани правце сарадње који се односе на локализацију производње у Републици Српској.

Говорећи о својој посјети Угљевику, Рдвардович је истакао да су возачи и инжењери у Српској врхунски стручњаци и професионалци који показују велике резултате у коришћењу технике.