02. 02. 2017. | 14:42

За финансирање пројеката заштите од поплава у РС остало скоро 120 мил КМ

У заштиту од вода планирано је 181,8 мил КМ, а до сада је реализовано око 62,7 мил КМ, рекао је Срни помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Чедомир Стојановић.

Стојановић је додао да је уговорено око 67 мил КМ за пројекте који се финансирају из кредита Европске инвестиционе банке (EIB), Свјетске банке и Фонда солидарности Републике Српске.

Он је подсјетио да је за финансирање пројекта "Хитне помоћи заштите од поплава" EIB одобрила кредит у износу од 55 мил EUR и да је одобрена техничка помоћ од Европске комисије у вриједности од 4 мил EUR.

- Од 134 предвиђених и десет накнадно одобрених мјера, до сада је активирано 83, укупна вриједност уговорених радова је 55,9 мил КМ, а извођачима радова је исплаћено 43,6 мил КМ - навео је Стојановић.

Према његовим ријечима, од планираних 20 километара насипа, до сада је реконструисано 15 километара и то у Семберији пет и Козарској Дубици 10 километара, а преостала је санација пет километара насипа у Градишци.

Он је додао да је након поплава 2014. године уочена потреба за реконструкцијом још од два до четири километра савских насипа.

- Осим планиране реконструкције насипа, након поплава 2014. године указала се и потреба да се поједине дионице савског насипа санирају у смислу санације клизишта, поправке круне насипа, сервисних путева и објеката на самом насипу. Припремљена је документација за санацију око 30 километара насипа у Броду, Градишци и Српцу - рекао је Стојановић.

Говорећи о ободној каналској мрежи, он је рекао да је од планираних 180 километара до сада санирано 140 километара у Градишци, Козарској Дубици, те дијелом у Броду и Семберији, гдје је преостало да се санира још 40 километара.

- Након поплава 2010. године планирано је уређење водотока као што је Крижевица у Братунцу, Тавија у Костајници, Милошевица у Приједору, Врбања у Челинцу и Жељезница на Илиџи. Након поплава 2014. године, пројекат је проширен са новим мјерама од које су неке већ завршене као што је уређење Ракитнице у Рогатици, Паљанске Миљацке на Палама и Јапре у Новом Граду - истакао је Стојановић.

Он је навео да је до сада регулисано укупно девет километара ријечних водотока, а да су започети радови на уређењу Дрињаче са притокама у Шековићима (дужина 2.387 метара) и очекује се почетак радова на Усори у Теслићу.

Када је ријеч о рушевним обалама, од планираних око осам километара, до сада је санирано шест километара на ријекама Босни у Шамцу и Врбасу у Лакташима, а преостала је санација два километра на четири локалитета на ријеци Врбас у Српцу.

Стојановић је указао да доњи токови Врбаса, Босне, Дрине, Сане и Уне имају изражене нестабилне обале што узрокује знатно и трајно одношење плодног пољопривредног земљишта, угрожава инфраструктуру, путеве и насипе.