02. 02. 2017. | 14:42

Za finansiranje projekata zaštite od poplava u RS ostalo skoro 120 mil KM

U zaštitu od voda planirano je 181,8 mil KM, a do sada je realizovano oko 62,7 mil KM, rekao je Srni pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Čedomir Stojanović.

Stojanović je dodao da je ugovoreno oko 67 mil KM za projekte koji se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke (EIB), Svjetske banke i Fonda solidarnosti Republike Srpske.

On je podsjetio da je za finansiranje projekta "Hitne pomoći zaštite od poplava" EIB odobrila kredit u iznosu od 55 mil EUR i da je odobrena tehnička pomoć od Evropske komisije u vrijednosti od 4 mil EUR.

- Od 134 predviđenih i deset naknadno odobrenih mjera, do sada je aktivirano 83, ukupna vrijednost ugovorenih radova je 55,9 mil KM, a izvođačima radova je isplaćeno 43,6 mil KM - naveo je Stojanović.

Prema njegovim riječima, od planiranih 20 kilometara nasipa, do sada je rekonstruisano 15 kilometara i to u Semberiji pet i Kozarskoj Dubici 10 kilometara, a preostala je sanacija pet kilometara nasipa u Gradišci.

On je dodao da je nakon poplava 2014. godine uočena potreba za rekonstrukcijom još od dva do četiri kilometra savskih nasipa.

- Osim planirane rekonstrukcije nasipa, nakon poplava 2014. godine ukazala se i potreba da se pojedine dionice savskog nasipa saniraju u smislu sanacije klizišta, popravke krune nasipa, servisnih puteva i objekata na samom nasipu. Pripremljena je dokumentacija za sanaciju oko 30 kilometara nasipa u Brodu, Gradišci i Srpcu - rekao je Stojanović.

Govoreći o obodnoj kanalskoj mreži, on je rekao da je od planiranih 180 kilometara do sada sanirano 140 kilometara u Gradišci, Kozarskoj Dubici, te dijelom u Brodu i Semberiji, gdje je preostalo da se sanira još 40 kilometara.

- Nakon poplava 2010. godine planirano je uređenje vodotoka kao što je Križevica u Bratuncu, Tavija u Kostajnici, Miloševica u Prijedoru, Vrbanja u Čelincu i Željeznica na Ilidži. Nakon poplava 2014. godine, projekat je proširen sa novim mjerama od koje su neke već završene kao što je uređenje Rakitnice u Rogatici, Paljanske Miljacke na Palama i Japre u Novom Gradu - istakao je Stojanović.

On je naveo da je do sada regulisano ukupno devet kilometara riječnih vodotoka, a da su započeti radovi na uređenju Drinjače sa pritokama u Šekovićima (dužina 2.387 metara) i očekuje se početak radova na Usori u Tesliću.

Kada je riječ o ruševnim obalama, od planiranih oko osam kilometara, do sada je sanirano šest kilometara na rijekama Bosni u Šamcu i Vrbasu u Laktašima, a preostala je sanacija dva kilometra na četiri lokaliteta na rijeci Vrbas u Srpcu.

Stojanović je ukazao da donji tokovi Vrbasa, Bosne, Drine, Sane i Une imaju izražene nestabilne obale što uzrokuje znatno i trajno odnošenje plodnog poljoprivrednog zemljišta, ugrožava infrastrukturu, puteve i nasipe.